Biała dieta. Co jeść po wybielaniu zębów?

19/10/2023

Natalia Morawska

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

Każdy z nas marzy o pięknym białym uśmiechu. Codzienne szczotkowanie zębów, unikanie nadmiernego spożycia kawy i herbaty, czy regularne wizyty u stomatologa są bardzo istotne dla utrzymania zdrowych i białych zębów. Co jednak, gdy zaniedbamy, któryś z tych elementów i nasze zęby zaczną zmieniać swoją barwę ze śnieżnobiałej ku odcieniom żółci? Z pomocą przychodzi zabieg wybielania zębów! By jednak jego efekty utrzymywały się przez dłuższy czas, sugeruje się przestrzeganie pewnych dietetycznych zaleceń, a mianowicie tzw. „białej diety”. Z tego artykułu dowiesz się między innymi, jakie produkty są zalecane
w czasie trwania białej diety, a jakie nie oraz przez jaki czas należy stosować ten rodzaj diety.

Biała dieta – produkty zakazane i wskazane

Stosowanie tzw. „białej diety” zazwyczaj zalecane jest osobom, które dokonały wybielania zębów preparatami zawierającymi w swoim składzie nadtlenek mocznika lub nadtlenek karbamidu [1]. Efekt wybielania nie jest trwały i czas jego utrzymywania się zależy od wielu cech osobniczych każdego pacjenta oraz dalszej pozabiegowej higieny jamy ustnej. Jednym z istotnych elementów przyczyniającym się do zachowania tego efektu jest stosowanie tzw. „białej diety”. Polega ona na czasowym wyeliminowaniu produktów mogących wpływać na zabarwienie zębów [2]. Poniżej prezentujemy wybrane z nich.

Co jeść na białej diecie?

Do produktów zalecanych podczas stosowania białej diety należą przede wszystkim produkty niewpływające na zabarwienie naszych zębów. Wśród tych produktów wyróżnić możemy produkty takie jak m.in.:

  • warzywa o niskiej zawartości barwników np. ziemniak, seler, fasola biała, kapusta biała,
  • owoce o niskiej zawartości barwników takie jak np. banan, jabłko, gruszka,
  • produkty zbożowe takie jak np. ryż biały, białe pieczywo, makaron z mąki białej,
  • białko jaja,
  • ryby,
  • woda,
  • nabiał np. jogurt naturalny, twaróg, kefir naturalny, maślanka naturalna, mleko,
  • mięso drobiowe,
  • przyprawy takie jak np. sól, biały pieprz [2].

Czego unikać na białej diecie?

Wśród produktów, które mogą wpływać na zabarwienie naszych zębów, wyróżnić możemy natomiast produkty takie jak m.in.:

  • herbata,
  • kawa,
  • czerwone wino,
  • kolorowe napoje gazowane,
  • piwo,
  • soki,
  • kakao,
  • słodycze,
  • ocet winny,
  • mięso czerwone,
  • owoce o ciemnym zabarwieniu takie jak np. jagoda, borówka, wiśnia, truskawka,
  • warzywa o ciemnym zabarwieniu takie jak np. burak, brokuł, szpinak, czerwona kapusta,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • żółtko,
  • produkty nabiałowe takie jak np. ser żółty, ser topiony,
  • kolorowe przyprawy takie jak np. cynamon, curry, chilli,
  • inne produkty zawierające sztuczne barwniki w swoim składzie [2].

Jak długo powinna trwać biała dieta?

Czas stosowania białej diety powinien być ściśle przedyskutowany ze stomatologiem dokonującym zabiegu wybielania. Zazwyczaj mówi się jednak, że okres stosowania
białej diety nie powinien być krótszy niż 7 dni. Białej diety nie należy jednak stosować przewlekle, gdyż wyklucza ona wiele cennych witamin i składników mineralnych, co
w konsekwencji może spowodować wystąpienie niedoborów w naszym organizmie [2].

Bibliografia

  1. Kasiak M., Kasiak M. Wybielanie i rozjaśnianie zębów–przegląd piśmiennictwa. Farm Pol, 2010, 66.1: 62-67.
  2. Chudzyńska Emilia. „Biała dieta z jadłospisem. Jak utrzymać efekt wybielenia zębów?”. https://dietetycy.org.pl/biala-dieta/. Dostęp: 16.10.2023