Rozgrzewające herbaty na jesień. 5 przepisów na rozgrzewające herbaty

01/11/2023

Agata Łabuda

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

Czy jesteś jedną z osób, której jesienią i zimą jest ciągle zimno? Pomimo ubierania grubego swetra i ciepłej kurtki, nie czujesz się komfortowo, gdy temperatury na dworze są niskie? Spróbuj rozgrzać się od środka! Ciepłe zupy, gulasze, potrawki najlepiej smakują właśnie jesienią i zimą! A pomiędzy posiłkami warto popijać herbaty z dodatkiem produktów o działaniu rozgrzewającym. W poniższym artykule doradzę Ci, jakie herbaty wybierać i co zrobić, żeby były nie tylko zdrowe, ale też pyszne!

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata, oprócz walorów smakowych, ma również wiele właściwości zdrowotnych. Ponadto, herbata bez dodatków nie zawiera kalorii, co jest szczególnie ważne dla osób na dietach redukcyjnych [1].

Jakie dobroczynne składniki znajdziemy w herbacie?

  • Polifenole- bioaktywne związki roślinne, które nadają roślinom barwę. Są odpowiedzialne za gorzki smak herbaty. Polifenole są antyoksydantami, dzięki czemu mają działanie m.in. przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe i przeciwmiażdżycowe. Mają również pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową i ogólną odporność organizmu. Ich zawartość w herbacie jest zależna od rodzaju herbaty, warunków uprawy oraz od wieku zrywanych liści. Młode liście mają więcej polifenoli niż takie zbierane później. Herbata zielona zawiera głównie katechiny, a czarna taniny [1,2].
  • Kofeina– znana głównie za sprawą kawy, substancja o działaniu pobudzającym. Zawartość kofeiny w liściach herbaty wynosi od 2 do 5%, przy czym bardziej bogate w kofeinę są młode listki herbaciane [1].
  • Składniki mineralne– herbata zawiera liczne pierwiastki takie jak fluor, mangan, chrom, selen, wapń, magnez i cynk [1].

domowe sposoby na przeziębienie

Która herbata jest najzdrowsza?

Wyróżnia się herbaty białe, zielone, żółte, czerwone i czarne. Herbata biała i zielona należą do herbat niefermentowanych, a największą popularnością cieszą się w Chinach i Japonii. Herbata żółta, zwana też cesarską jest mało popularna w Europie, ponieważ jest związana z chińskimi ceremoniami religijnymi i przez wiele lat jej eksport poza granice Chin był zakazany. Jest to herbata bardzo dobrej jakości, ponieważ do jej produkcji wykorzystywane są najmłodsze pędy. Herbata czerwona uważana jest za najbardziej aromatyczną wśród herbat, podana jest lekkiej fermentacji. Herbata czarna, która jest najbardziej popularna w Polsce, produkowana jest ze zwiędniętych listków herbacianych, które poddaje się fermentacji i suszeniu [3].

Najlepiej zbadaną herbatą jest herbata zielona i to jej przypisuje się najwięcej właściwości zdrowotnych. Jednakże każdy rodzaj herbaty może nieść za sobą benefity zdrowotne, więc, o ile nie ma przeciwwskazań, można cieszyć się smakiem każdego rodzaju herbaty [1,3].

5 przepisów na rozgrzewające herbaty na jesień

Jesienią i zimą warto wybierać do picia napoje ciepłe lub letnie. Dlatego też różnorodne herbaty świetnie się sprawdzą! Aby herbata zyskała dodatkowych właściwości rozgrzewających i zdrowotnych, warto dodać do ich parzenia różnorodne przyprawy oraz owoce.

Czarna herbata imbirowa z sokiem malinowym

Składniki:

  • 250ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka czarnej herbaty sypanej
  • 2 łyżki soku z malin 100%
  • kawałek świeżego imbiru (około 3 cm)
  • opcjonalnie coś do posłodzenia np. erytrytol

Sposób przygotowania:

Do kubka włożyć pokrojony w plasterki imbir. Do zaparzacza włożyć czarną herbatę. Zaparzacz włożyć do kubka i zalać wrzącą wodą. Zaparzać pod przykryciem ok. 2-3 minuty. Wyjąć zaparzacz, przykryć kubek na kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć imbir, dodać sok z malin i ew. erytrytol. Wymieszać.

Zielona herbata jabłkowa z cynamonem i miodem

Składniki:

  • 250ml bardzo ciepłej wody (około 70-80°C)
  • 1 łyżeczka zielonej herbaty
  • kilka cienkich plasterków świeżego jabłka
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Do kubka włożyć pokrojone w plasterki jabłko i laskę cynamonu. Do zaparzacza włożyć zieloną herbatę. Zaparzacz włożyć do kubka i zalać wodą o temperaturze 70-80°C. Zaparzać pod przykryciem ok. 2-3 minuty. Wyjąć zaparzacz, przykryć kubek na kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć jabłko i cynamon. Odczekać, aż herbata lekko przestygnie i dodać miód.

Aromatyczna indyjska chai

Składniki:

  • 200g wody
  • 100g mleka (krowie lub roślinne np. ryżowe, sojowe lub migdałowe)
  • 1 łyżeczka czarnej herbaty
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 ziarno kardamonu
  • laska cynamonu
  • pół gwiazdki anyżu
  • 1 plasterek imbiru (ok. 0,5 cm)
  • łyżeczka erytrytolu lub innego słodu

 

Sposób przygotowania:

Do małego garnuszka wlać wodę i wsypać wszystkie przyprawy. Zagotować. Dodać herbatę i gotować na małym ogniu około 5 minut. Dodać mleko i erytrytol, wymieszać dokładnie. Chai przelać przez sitko do kubka.

Biała herbata z żurawiną, miodem i pomarańczą

Składniki:

  • 1 łyżeczka białej herbaty
  • 250 ml bardzo ciepłej wody (70-80°C)
  • 1 łyżka świeżej żurawiny przekrojonej na połówki
  • 2 plasterki pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Do kubka włożyć plasterki pomarańczy i żurawinę. Do zaparzacza włożyć białą herbatę. Zaparzacz włożyć do kubka i zalać wodą o temperaturze 70-80°C.. Zaparzać pod przykryciem ok. 5 minut. Wyjąć zaparzacz, przykryć kubek na kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć pomarańczę i żurawinę. Odczekać, aż herbata lekko przestygnie i dodać miód.

Zielona herbata imbirowa z gruszką i cytryną

Składniki:

  • 1 łyżeczka zielonej herbaty
  • 250ml wody
  • 3 cienkie plasterki gruszki
  • kawałek imbiru (około 3 cm)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu

 

Sposób przygotowania:

Do kubka włożyć pokrojoną w plasterki gruszkę i imbir. Do zaparzacza włożyć zieloną herbatę. Zaparzacz włożyć do kubka i zalać wodą o temperaturze 70-80°C. Zaparzać pod przykryciem ok. 2-3 minuty. Wyjąć zaparzacz, przykryć kubek na kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć gruszkę i imbir. Odczekać, aż herbata lekko przestygnie i dodać sok z cytryny oraz miód.

Sprawdź nasze diety

Źródło:

  1. Wierzejska R. Wpływ picia herbaty na zdrowie-aktualny stan wiedzy. PRZEGL. EPIDEMIOL. 2014; 68: 595-599
  2. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/polifenole-cierpki-smak-dla-zdrowia/ [dostęp 19.10.2023]
  3. Miazga-Sławińska M., Grzegorczyk A. Herbaty- rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania. Kosmos 2014; tom 63, 3: 473-479