Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Gotowe diety
już od 53,99 zł
Wybór Menu
już od 61,99 zł
Sprawdź nasze dodatki
Kto z nas nie lubi deserów? Niestety, gotowe produkty z marketów nie zawsze jednak okazują się dobrą opcją dla naszego organizmu. Sklepowe słodycze często obfitują w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. A co, jeśli Ci powiem, że istnieje sposób na zaspokojenie deserowej zachcianki, jednocześnie unikając nadmiaru cukrów prostych i niezdrowych tłuszczy, a dostarczając naszemu organizmowi źródeł pełnowartościowego białka? Są to zdrowe proteinowe desery! Z poniższego artykułu dowiesz się zatem, dlaczego białko jest ważne dla naszego organizmu oraz poznasz przepisy na 3 desery białkowe będące dobrym źródłem tego makroskładnika.
Spis treści
Białko jest jednym z podstawowych makroskładników w diecie człowieka. W naszym organizmie białka tworzą szereg ważnych elementów funkcjonalnych i strukturalnych
m.in.:
Do podstawowych źródeł białka w naszej diecie należą m.in. produkty takie jak: jaja, ryby, mięso, mleko i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, czy pestki [1].
Skoro już wiesz, jak ważne jest białko w naszej diecie, to teraz warto poznać przepisy, dzięki którym zadbasz o jego prawidłową podaż w swojej diecie i jednocześnie zaspokoisz deserowy apetyt. Poniżej prezentujemy 3 propozycje deserów proteinowych, które nasi klienci mogą znaleźć w swoim menu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wymieszać z pestkami dyni, nasionami słonecznika, cynamonem i miodem. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku w 170 stopniach przez około 20 minut (do uzyskania złotawego koloru). Po tym czasie granolę wyjąć z piekarnika i dodać do niej suszone owoce oraz amarantus ekspandowany. Gotową granolę podawać ze skyrem i pokrojonym kiwi.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokruszyć i wyłożyć na dno naczynia. Twaróg sernikowy wymieszać z miodem (połowa ilości miodu z przepisu). Powstałą masę wyłożyć na pokruszone herbatniki. Truskawki zblendować z miodem (pozostała część miodu z przepisu). Następnie mus wyłożyć na masę twarogową. Płatki migdałów lekko podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowanymi płatkami migdałów ozdobić deserek.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować.
Zobacz także