Desery wysokobiałkowe – 3 sprawdzone przepisy

01/03/2024

Natalia Morawska

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

Kto z nas nie lubi deserów? Niestety, gotowe produkty z marketów nie zawsze jednak okazują się dobrą opcją dla naszego organizmu. Sklepowe słodycze często obfitują w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. A co, jeśli Ci powiem, że istnieje sposób na zaspokojenie deserowej zachcianki, jednocześnie unikając nadmiaru cukrów prostych i niezdrowych tłuszczy, a dostarczając naszemu organizmowi źródeł pełnowartościowego białka? Są to zdrowe proteinowe desery! Z poniższego artykułu dowiesz się zatem, dlaczego białko jest ważne dla naszego organizmu oraz poznasz przepisy na 3 desery białkowe będące dobrym źródłem tego makroskładnika.

Sprawdź nasze diety

Białko — dlaczego jest tak ważne?

Białko jest jednym z podstawowych makroskładników w diecie człowieka. W naszym organizmie białka tworzą szereg ważnych elementów funkcjonalnych i strukturalnych
m.in.:

  • biorą udział w przemianach enzymatycznych,
  • tworzą elementy odpowiedzialne za naszą odporność,
  • utrzymują równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie,
  • pełnią funkcje transportowe,
  • tworzą wybrane hormony,
  • biorą udział w kurczliwości mięśni.

Do podstawowych źródeł białka w naszej diecie należą m.in. produkty takie jak: jaja, ryby, mięso, mleko i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, czy pestki [1].

Białko na odchudzanie

Przepisy na desery wysokobiałkowe

Skoro już wiesz, jak ważne jest białko w naszej diecie, to teraz warto poznać przepisy, dzięki którym zadbasz o jego prawidłową podaż w swojej diecie i jednocześnie zaspokoisz deserowy apetyt. Poniżej prezentujemy 3 propozycje deserów proteinowych, które nasi klienci mogą znaleźć w swoim menu.

Deser wysokobiałkowy – Smoothie bowl ze skyrem, kiwi i granolą bakaliową z amarantusem

Składniki:

  • skyr – 150 g
  • kiwi – 100 g
  • miód – 5 g
  • płatki owsiane – 30 g
  • pestki dyni – 5 g
  • nasiona słonecznika – 5 g
  • amarantus ekspandowany – 5 g
  • żurawina suszona – 5 g
  • rodzynki – 5 g
  • cynamon – szczypta

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wymieszać z pestkami dyni, nasionami słonecznika, cynamonem i miodem. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku w 170 stopniach przez około 20 minut (do uzyskania złotawego koloru). Po tym czasie granolę wyjąć z piekarnika i dodać do niej suszone owoce oraz amarantus ekspandowany. Gotową granolę podawać ze skyrem i pokrojonym kiwi.

Smoothie bowl ze skyrem, kiwi i granolą bakaliową z amarantusem

Deserek twarogowy z herbatnikami czekoladowymi, musem truskawkowym i płatkami migdałów

Składniki:

  • herbatniki kakaowe – 10 g
  • twaróg sernikowy – 100 g
  • miód – 20 g
  • truskawki – 50 g
  • płatki migdałów – 5 g

Sposób przygotowania:

Herbatniki pokruszyć i wyłożyć na dno naczynia. Twaróg sernikowy wymieszać z miodem (połowa ilości miodu z przepisu). Powstałą masę wyłożyć na pokruszone herbatniki. Truskawki zblendować z miodem (pozostała część miodu z przepisu). Następnie mus wyłożyć na masę twarogową. Płatki migdałów lekko podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowanymi płatkami migdałów ozdobić deserek.

Deserek twarogowy z herbatnikami czekoladowymi, musem truskawkowym i płatkami migdałów

Proteinowy koktajl porzeczkowo-bananowy z białą czekoladą

Składniki:

  • odżywka białkowa waniliowa – 20 g
  • banan – 60 g
  • czekolada biała – 6 g
  • porzeczki czerwone – 20 g
  • porzeczki czarne – 20 g
  • maślanka – 250 ml

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zblendować.

Proteinowy koktajl porzeczkowo-bananowy z białą czekoladą

Bibliografia

  1. Jarosz M., et al. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa, Polska. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 2020.