Dieta wysokobiałkowa – dla kogo jest przeznaczona, jak działa i co na niej jeść?

23/03/2023

Wśród wielu różnych rodzajów diet, prawdopodobnie największe kontrowersje wzbudza dieta wysokobiałkowa. Z jednej strony polecana jest jako ta, na której można naprawdę schudnąć zachowując jednocześnie masę mięśniową, z drugiej jednak – nie brak ostrzeżeń co do bezpieczeństwa jej stosowania. Jaka jest prawda? Czym jest i na czym polega dieta wysokobiałkowa? Czy jest przeznaczona dla każdego – a jeśli nie, to kto nie może jej stosować? Oto wszystko, co warto wiedzieć na temat diety wysokobiałkowej.

Czym jest dieta wysokobiałkowa?

Dieta wysokobiałkowa, określana również jako dieta wysokoproteinowa oparta jest na spożywaniu większej niż przeciętna ilości produktów zawierających białko. W „zwykłej” diecie białko stanowi od 10 do 15% całkowitej ilość energii (ok. 1 g białka na 1 kilogram masy ciała dla osób bez szczególnych wskazań). W przypadku diety wysokobiałkowej następuje zwiększona podaż białka – nawet do 30% energii w diecie. Równocześnie następuje obniżenie udziału energii pochodzącej ze spożycia tłuszczów.

Chciałbyś schudnąć i zbudować ładną, umięśnioną sylwetkę? Poznaj dietę SPORT od TIMCatering https://timcatering.pl/diety/sport/. To dieta o zwiększonej ilości białka, której stosowanie pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel, a na każdym etapie jej stosowania możesz liczyć na profesjonalne podejście i wsparcie dietetyka.

Produkty wysokobiałkowe – czyli które?

Stosujący dietę wysokobiałkową spożywają zwiększone ilości białka w diecie – zarówno z produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Bogate źródła białka to między innymi:

  • chude mięsa,
  • chude ryby,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • produkty mleczne,
  • owoce morza,
  • produkty sojowe,

Dla kogo jest przeznaczona dieta wysokobiałkowa?

Z całą pewnością diety wysokobiałkowe nie są przeznaczone dla każdego, to narzędzie dietetyczne , którego stosowanie ma na celu redukcję tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu lub budowaniu tkanki mięśniowej, czyli tym, które mają zwiększone zapotrzebowanie na białko. Dietę wysokobiałkową poleca się więc osobom, które:

  • prowadzą aktywny tryb życia i odczuwają związany z tym wzrost wydatku energetycznego,
  • planują redukcję masy ciała bez ryzyka utraty masy mięśniowej,
  • chcą zbudować masę mięśniową,
  • są w wieku powyżej 60 lat,
  • są w okresie rekonwalescencji, na przykład po kontuzji lub chorobie,
  • chorują na nowotwory,
  • są w stanie wyniszczenia spowodowanego np. anoreksją.

Jak widzisz, wyższe spożycie białka wskazane może być nie tylko dla osób zdrowych i młodych – dieta wysokobiałkowa może być stosowana także przez osoby starsze i chore.

rozłożone na desce i talerzach produkty wysokobiałkowe

Zalety i wady diety wysokobiałkowej

Jak każda inna, także dieta wysokobiałkowa ma cenne zalety, dzięki którym jest stosowana przez osoby pragnące osiągnąć korzyści dla swojej sylwetki i stanu zdrowia. Ma też jednak wady, które sprawiają, że należy praktykować ją bardzo ostrożnie, a najlepiej pod okiem doświadczonego dietetyka. Oto jej zalety i wady.

Zalety

Najistotniejszą z zalet diety wysokobiałkowej jest fakt, iż jej stosowanie pozwala na osiągnięcie stosunkowo szybkiego przyrostu masy mięśniowej. A ponieważ białko powoduje szybsze uczucie sytości, przy jego zwiększonej podaży następuje równoczesne ograniczenie ilości przyjmowanych pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów – szybciej czujemy się najedzeni, nie mamy więc potrzeby dojadania po posiłku np. słodyczy. W ten sposób możemy osiągnąć zwiększenie masy ciała, równocześnie spożywając jednak mniejszą ilość kalorii, stracić część tkanki tłuszczowej.

Dieta wysokobiałkowa ma również tę zaletę, że produkty wysokobiałkowe są łatwo dostępne – nie stosuje się w niej drogich, wyszukanych składników. Warto jednak zwrócić uwagę na jakość (to z resztą warto robić w każdym przypadku) kupowanych produktów.

Wady diety wysokobiałkowej

Zwiększone spożycie białka może nie pozostać obojętne dla zdrowia, a negatywne skutki diety wysokobiałkowej to najczęściej:

  • niedostateczna ilość spożywanych składników mineralnych i witamin – zwiększenie białka kosztem skutkuje powstaniem ryzyka wystąpienia niedoborów pokarmowych. Jadłospisy przy dietach wysokobiałkowych bywają monotonne, zwłaszcza układane samodzielnie;
  • obniżone spożycie węglowodanów – zbyt niski poziom glukozy we krwi spowodowany obniżonym spożyciem węglowodanów powoduje częste odczuwanie zmęczenia, obniżenia nastroju i zdolności koncentracji;
  • dieta wysokobiałkowa to dieta, której konsekwencją jest obniżona podaż błonnika pokarmowego – mogą więc pojawić się zaparcia;
  • zwiększone spożycie tłuszczu oznacza podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, które w dłuższej perspektywie spowodować może choroby układu krwionośnego, w tym choroby serca, a nawet choroby nowotworowe.

Jak sam widzisz, dieta wysokobiałkowa nie jest całkowicie obojętna dla zdrowia. Dlatego należy stosować ją bardzo rozważnie.

Kto nie może stosować diety wysokobiałkowej

Zanim zdecydujesz się na dietę wysokobiałkową, upewnij się, że nie chorujesz na jedną z poniższych chorób:

  • choroby wątroby i kamica pęcherzyka żółciowego,
  • choroby nerek,
  • zaburzenia pracy jelit,
  • dolegliwości i choroby układu sercowo – naczyniowego,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • zaburzenia równowagi kwasowo – zasadowej.

Czy dietę wysokobiałkową należy stosować pod okiem specjalisty?

Przed rozpoczęciem każdej diety warto skonsultować się ze specjalistą. Do komponowania posiłków na diecie potrzeba wiedzy, tylko wtedy proces może być bezpieczny. Nasi specjaliści z TIMCatering wiedzą, jak przeprowadzić Cię przez cały proces skutecznie i bezpiecznie. Na każdym etapie diety możesz liczyć na nasze wsparcie i fachowe doradztwo.

posiłek o wysokiej zawartości białka - owsianka, jajko i bekon

Czy na diecie wysokobiałkowej można schudnąć?

Tak, czynnikiem powodującym chudnięcie jest przede wszystkim zwiększone uczucie sytości po posiłkach. Warto pamiętać, że najważniejszy, w każdej diecie odchudzającej, jest deficyt kaloryczny.

Co można jeść na diecie wysokobiałkowej?

Sprawdź przykładowy jadłospis diety wysokobiałkowej:

  • pierwsze śniadanie – jogurt naturalny, kefir lub maślanka z płatkami owsianymi, owocami i łyżką orzechów
  • drugie śniadanie – kanapka z szynką i jajkiem, warzywa
  • obiad – leczo z kurczakiem, pieczywo pełnoziarniste
  • podwieczorek – twarożek z rzodkiewką na pieczywie
  • kolacja – koktajl z owoców jagodowych z otrębami

Podsumowanie

Dieta o zwiększonej ilości białka polecana jest przede wszystkim sportowcom, którzy chcą zwiększyć ilość masy mięśniowej oraz osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Dla osób aktywnych fizycznie przygotowaliśmy dietę SPORT w różnych wariantach kalorycznych. Ilość białka w tej diecie sięga do 25%. Osobom chcącym zredukować masę ciała proponujemy dietę SLIM, która charakteryzuje się zwiększoną ilością białka oraz warzyw.