Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Każdy z nas marzy o pięknym białym uśmiechu. Codzienne szczotkowanie zębów, unikanie nadmiernego spożycia kawy i herbaty, czy regularne wizyty u stomatologa są bardzo istotne dla utrzymania zdrowych i białych zębów. Co jednak, gdy zaniedbamy, któryś z tych elementów i nasze zęby zaczną zmieniać swoją barwę ze śnieżnobiałej ku odcieniom żółci? Z pomocą przychodzi zabieg wybielania zębów! By jednak jego efekty utrzymywały się przez dłuższy czas, sugeruje się przestrzeganie pewnych dietetycznych zaleceń, a mianowicie tzw. „białej diety”. Z tego artykułu dowiesz się między innymi, jakie produkty są zalecane
w czasie trwania białej diety, a jakie nie oraz przez jaki czas należy stosować ten rodzaj diety.
Spis treści
Stosowanie tzw. „białej diety” zazwyczaj zalecane jest osobom, które dokonały wybielania zębów preparatami zawierającymi w swoim składzie nadtlenek mocznika lub nadtlenek karbamidu [1]. Efekt wybielania nie jest trwały i czas jego utrzymywania się zależy od wielu cech osobniczych każdego pacjenta oraz dalszej pozabiegowej higieny jamy ustnej. Jednym z istotnych elementów przyczyniającym się do zachowania tego efektu jest stosowanie tzw. „białej diety”. Polega ona na czasowym wyeliminowaniu produktów mogących wpływać na zabarwienie zębów [2]. Poniżej prezentujemy wybrane z nich.
Do produktów zalecanych podczas stosowania białej diety należą przede wszystkim produkty niewpływające na zabarwienie naszych zębów. Wśród tych produktów wyróżnić możemy produkty takie jak m.in.:
Wśród produktów, które mogą wpływać na zabarwienie naszych zębów, wyróżnić możemy natomiast produkty takie jak m.in.:
Czas stosowania białej diety powinien być ściśle przedyskutowany ze stomatologiem dokonującym zabiegu wybielania. Zazwyczaj mówi się jednak, że okres stosowania
białej diety nie powinien być krótszy niż 7 dni. Białej diety nie należy jednak stosować przewlekle, gdyż wyklucza ona wiele cennych witamin i składników mineralnych, co
w konsekwencji może spowodować wystąpienie niedoborów w naszym organizmie [2].
Zobacz także