Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Cukrzyca to choroba metaboliczna, z którą boryka się około 3 mln Polaków! Cukrzyca charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek nieprawidłowego działania lub wydzielania insuliny. Jedną z przyczyn wystąpienia cukrzycy typu II jest nieodpowiednia dieta [1,3]. Z cukrzycą nie ma żartów, więc najpierw skontaktuj się z lekarzem diabetologiem i dobierz odpowiednie leczenie.
Spis treści
Warzywa to podstawa w diecie cukrzyka. Warzywa zawierają sporo błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów. Zazwyczaj są również niskokaloryczne i wspomagają odchudzanie. Najlepiej spożywaj je w formie surowej, nieprzetworzonej. Jeżeli chcesz poddać warzywa obróbce termicznej, staraj się nie rozgotowywać produktów. Zamiast smażenia wybierz duszenie, pieczenie lub gotowanie. Postaraj się ograniczyć warzywa o dużej zawartości skrobi- ziemniaki i bataty [2].
Błonnik pokarmowy zawarty w produktach zbożowych z pełnego przemiału sprzyja opóźnieniu wchłaniania tych produktów, co przyczynia się do wolniejszego wzrostu glikemii po posiłku. Produkty zbożowe pełnoziarniste to między innymi kasza gryczana, kasza pęczak, komosa ryżowa, płatki owsiane, płatki orkiszowe czy ryż brązowy. Do przygotowywania dań mącznych wybieraj głównie mąki razowe o typie 1850 i 2000. Chleb z takich mąk powinien być również dobrze tolerowany [2].
Jeśli chorujesz na cukrzycę sięgaj po niesłodzony nabiał np. jogurt naturalny, maślanka, kefir, skyr lub twaróg. Nabiał ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że pozytywnie wpływa na stabilizowanie glikemii we krwi i jest polecany osobom chorującym na cukrzycę [2].
Są świetnym źródłem pełnowartościowego białka, witamin A, D, E, K oraz składników mineralnych. Ponadto, jako, że praktycznie nie zawierają węglowodanów mają niski indeks glikemiczny. Bez obaw dodawaj jajka kilka razy w tygodniu do swoich posiłków, najlepiej w formie gotowanej [2].
Postaraj się spożywać głównie chude gatunki mięs, czyli drób. Wieprzowina i wołowina nie są zakazane, jednak nie powinny stanowić większości spożywanego mięsa. Ryby również mają niski indeks glikemiczny, a do tego oprócz wartościowego białka zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega 3 [2].
Wspaniałym dodatkiem np. do sałatek są orzechy, pestki, oliwa z oliwek lub inne oleje tłoczone na zimno. Pamiętaj jednak, że te produkty (pomimo, że bardzo zdrowe) są wysokokaloryczne. Dlatego szczególnie zwróć uwagę na zachowanie umiaru w ich spożywaniu [2].
Czy można jeść owoce w cukrzycy? Zdecydowanie tak! Wiele z nich nie wpłynie negatywnie na twoje samopoczucie, a nawet mogą wspomóc dietoterapię cukrzycy. Wybieraj owoce jagodowe np. truskawki, maliny, jagody, porzeczki, cytrusy, śliwki, a nawet jabłka, brzoskwinie czy gruszki. Najlepiej jedz je na surowo, nie gotuj i nie przecieraj. Staraj się tak komponować posiłki, aby zawsze łączyć owoce z produktami bogatymi w białka i/lub tłuszcze (np. z jogurtem naturalnym lub orzechami). Wpłynie to na mniejsze wahania poziomu cukru we krwi. [2]
Niekoniecznie! Czasami można zjeść coś z wysokim indeksem glikemicznym. Nie należy jednak przesadzać z ilością tego produktu i zestawić go z produktami o niskim indeksie glikemicznym. Może się wtedy okazać, że uzyskany ładunek glikemiczny dania będzie średni, a nawet niski!
Oprócz komponowania posiłków pamiętaj, żeby odpowiednio dobrać kaloryczność diety. Jeżeli masz nadwagę, powinna być to dieta redukcyjna, czyli taka, która pomoże Ci schudnąć.
Możesz stosować się samodzielnie do zasad tej diety i gotować sobie domowe posiłki, chociaż zdajemy sobie sprawę, że nie jest to łatwe.
Specjalnie dla osób, które zmagają się z cukrzycą lub insulinoopornością stworzyliśmy dietę Niski IG. Nasze dietetyczki dbają, aby dieta była odpowiednio zbilansowana i wspierała leczenie zaburzeń gospodarki glukozy. Dodatkowo, wybierając dietę pudełkową oszczędzasz czas i jesz różnorodne dania każdego dnia. Jeżeli nie wiesz jaką kaloryczność diety wybrać- skontaktuj się z naszymi dietetyczkami (dietetyk@timcatering.pl).
Źródło:
Zobacz także