Jesienne superfoods: Sezonowe produkty na wzmocnienie odporności

29/10/2023

Natalia Morawska

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

Jesień już tuż, tuż. Jednak pomimo swojej urokliwej aury, sezon ten kojarzy nam się także
z licznymi przeziębieniami. Warto w tym okresie szczególnie zadbać o swoją odporność. Korzystny wpływ na naszą odporność w sezonie jesiennym może mieć pełnowartościowa
i urozmaicona dieta. Cenna dla naszego zdrowia okazać może się także obecność tzw. produktów superfoods. Ale co to właściwie są superfoods, jakie produkty należą do tej grupy oraz jakie produkty warto włączyć do swojej diety jesienią, by wzmocnić swoją odporność? Tego wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.

domowe sposoby na przeziębienie

Co jeść na odporność? Urozmaicona dieta to podstawa!

Tak naprawdę, nie ma jednej konkretnej diety na poprawę odporności. Nasza dieta powinna być przede wszystkim urozmaicona i dostarczać wielu cennych witamin i składników mineralnych. Wśród składników odżywczych, które najkorzystniej wpływają na naszą odporność, wyróżnić można składniki takie jak m.in.: witamina A, witamina C, witamina
E, witamina B6, witamina B12, miedź, selen, cynk, żelazo, czy kwas foliowy [1].

Duże ilości tych właśnie składników możemy znaleźć również w produktach zwanych superfoods. Superfoods są to produkty dostarczające dużej ilości witamin i składników mineralnych w małej masie produktu.

Poniżej prezentujemy kilka przykładów sezonowych produktów superfoods mogących wspomóc twoją odporność:

  • kiszonki,
  • aronia,
  • dynia,
  • rokitnik,
  • jabłka,
  • żurawina.

Warzywa i owoce na odporność

Warzywa i owoce są grupą produktów charakteryzującą się przede wszystkim dużą zawartością witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Im bardziej różnorodne warzywa i owoce będą pojawiały się na naszych talerzach, tym łatwiej będzie nam dostarczyć wszystkich niezbędnych składników mineralnych i witamin. Sugeruje się, że dieta zasobna w warzywa i owoce zmniejsza stężenie markerów prozapalnych w organizmie [1]. Do sezonowych warzyw i owoców, które warto włączyć do swojej diety w okresie jesienno -zimowym należą przede wszystkim: dynia, kapusta, burak, śliwka, aronia, żurawina, jabłko, gruszka, kiszonki.

5 przepisów na rozgrzewające zupy

Fermentowane produkty mleczne i kiszonki na odporność

Fermentowane produkty mleczne i produkty kiszone zawierają w swoim składzie bakterie probiotyczne. Mogą one korzystnie oddziaływać na naszą odporność poprzez pobudzanie produkcji cytokin, limfocytów i przeciwciał oraz uszczelnianie bariery jelitowej [1]. Bakterie probiotyczne znajdziemy m.in. w fermentowanych produktach mlecznych (takich jak
np. maślanki, jogurty czy kefiry) oraz w kiszonkach.

Suplementy na odporność

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna pokrywać nasze zapotrzebowanie na wszystkie  składniki mineralne i witaminy. Istnieją jednak sytuacje, w których w naszym organizmie zaczyna brakować niektórych z nich. Wtedy warto sięgnąć po suplementy. Przed włączeniem ich do naszej diety warto jednak przedyskutować to z lekarzem lub dietetykiem. Poniżej prezentujemy kilka suplementów diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na naszą odporność.

Suplementy na odporność – witamina C

Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem. Dodatkowo wykazuje działanie wpływające na wytwarzanie cytokin oraz zmniejsza podatność organizmu na zakażenia bakteryjne i infekcje wirusowe. Oprócz suplementów diety naturalnie witaminę C znajdziemy, także w produktach żywnościowych takich jak np. aronia, truskawki, czy kapusta [1,2].

Suplementy na odporność – witamina D

Witamina D ma wpływ przede wszystkim na produkcję cytokin. W naszym organizmie witamina D jest wytwarzana głównie przez oddziaływanie promieni słonecznych na naszą skórę [1]. Synteza ta jest efektywna jednak tylko w okresie od maja do września.
W pozostałe miesiące nie zachodzi ona efektywnie. Warto zatem w tym okresie włączyć do naszej diety odpowiednio dobraną dawkę suplementacyjną witaminy D.

Suplementy na odporność – probiotyki

Tak jak napisano uprzednio, probiotyki mogą korzystnie wpływać na naszą odporność. Wśród rodzajów bakterii wykazujących pozytywny efekt na modulowanie naszej odporności wyróżnić można bakterie takie jak: Bifidobacterium, Lactobacillus, drożdże Saccharomyces cerevisiae ssp boulardii oraz wybrane gatunki Bacillus Escherichia [1]. Należy jednak pamiętać, by przed włączeniem probiotykoterapii dobrać odpowiedni rodzaj probiotyku do naszych potrzeb.

Sprawdź nasze diety

Podsumowanie

Teraz już wiesz, czym są tzw. superfoods i jakie sezonowe produkty warto włączyć do swojej diety, by zadbać o swoją odporność. Jeżeli Tobie również zależy na tym, by powyższe produkty znalazły się w Twojej diecie, to zachęcamy do skorzystania z jednej z naszych diet w TIM catering. Komponując nasze menu, każdorazowo dokładamy wszelkich starań, by znalazły się w nim rozmaite produkty sezonowe. W naszej ofercie obecnie znajduje się aż 16 diet, więc każdy powinien znaleźć wśród nich coś dla siebie!

Bibliografia

  1. Jankowska, K., Suszczewicz N. Naturalne metody wspomagania odporności w walce
    z koronawirusem. Wiedza medyczna. 2020, 46-65.
  2. Jaczewska-Schuetz J. Odżywianie dla budowania odporności. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/odzywianie-dla-budowania-odpornosci/. Dostęp: 27.09.2023