Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Gotowe diety
już od 53,99 zł
Wybór Menu
już od 62,99 zł
Sprawdź nasze dodatki
Owoce oraz warzywa są bardzo ważnym składnikiem codziennej diety i powinny one dominować w diecie Polaków. Badania wykazują, że im więcej warzyw i owoców spożywamy tym mniejsze jest ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, zawał serca), a także choroby przewlekłe takie jak cukrzyca czy otyłość. Minimum, jakie powinnyśmy spożywać to 400 g warzyw i owoców dziennie, z przewagą warzyw.
Spis treści
Owoce są źródłem witamin, błonnika i składników mineralnych. Składają się w dużej części z wody, pomagają prawidłowo nawodnić organizm i są w dużej mierze niskokaloryczne.
Owoce są także źródłem fruktozy – cukrów prostych, które są źródłem energii.
Błonnik zawarty w owocach wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol oraz sprzyja uczuciu sytości, co może pomóc w kontroli wagi. Dodatkowo wspiera zdrowie jelit, zapobiegając zaparciom i wspomagając rozwój korzystnej mikroflory.
Dodawanie owoców do śniadania to bardzo dobry pomysł. Owoce w połączeniu z pełnowartościowym źródłem białka i zdrowym tłuszczem, są znakomitą propozycją na pierwszy posiłek. Takie połączenie dodaje energii, sprzyja uczuciu sytości i skutkuje mniejszą chęcią podjadania w ciągu dnia. Dodatek owoców do omleta czy owsianki z jogurtem będzie bardzo dobrym pomysłem.
Wieczorem, zmniejsza się aktywność fizyczna i umysłowa, duża ilość cukrów prostych dostarczona z owoców zostaje zużywana wolniej. Cukry te mogą fermentować w jelitach i przez to prowadzi do uciążliwych wzdęć i gazów. Aby uniknąć tych dolegliwości, należy kontrolować wielkość porcji owoców, a także połączyć owoce ze źródłem białka i tłuszczu. Obecność tych makroskładników obniża ładunek glikemiczny posiłku i spowolni tempo wchłaniania cukrów.
Tolerancja węglowodanów może się zmieniać w ciągu doby, jednak nie są to zmiany na tyle istotne, aby znacząco wpływały na tempo przemian metabolicznych w organizmie.
Ważną kwestią jest to, kiedy zjemy ostatni posiłek. Powinien być on zjedzony nie później niż 2-3 godziny przed snem, niezależnie od tego, co spożywany na ostatni posiłek.
Spożywanie owoców wieczorem, jest przeciwwskazaniem u osób z cukrzycą oraz niektórymi chorobami przewodu pokarmowego (m.in.: chorobą refluksową, wrzodową, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego).
Osoby zdrowe i aktywne fizycznie mogą pozwolić sobie na spożycie porcji owoców wieczorem, ponieważ wysiłek fizyczny sprzyja szybszemu wykorzystaniu zawartych w nich cukrów. Natomiast u osób prowadzących mniej aktywny tryb życia nadmiar cukrów, nawet tych naturalnych pochodzących z owoców i soków owocowych, może odkładać się w postaci zbędnej tkanki tłuszczowej, niezależnie od pory dnia.
Przed treningiem najlepiej sprawdzą się owoce o niskim indeksie glikemicznym (np. jabłka, gruszki czy jagody). Zapewniają one szybką dawkę energii oraz dostarczają cennych witamin i minerałów. Nie obciążą żołądka przed intensywnym wysiłkiem fizycznym. Zaleca się, aby owoce były zjadane ok. 30-60 minut przed rozpoczęciem treningu.
Po wysiłku fizycznym lepiej sprawdzają się te owoce, w których stosunek glukozy do fruktozy jest wyrównany, lub przeważa glukoza. Powszechnie znanym przykładem są banany, zwłaszcza dojrzałe, żółte, które stanowią źródło energii, a przy okazji dostarczają pierwiastków takich jak potas i magnez. Owoce bardziej zasobne we fruktozę również można spożywać po treningu, o ile nie są one samodzielnym źródłem węglowodanów. Warto pamiętać, że same owoce to za mało, aby sprostać wymaganiom organizmu w okresie powysiłkowym, należy połączyć je ze źródłem białka i zdrowego tłuszczu.
Owoce powinny być niezbędnym składnikiem codziennej diety i mogą być spożywane niezależnie od pory dnia. Wyjątek stanowią osoby, które chorują np. na cukrzycę i powinny zwracać uwagę zarówno na ilość owoców w diecie, indeks glikemiczny, jak również porę ich spożywania.
W przypadku kiedy nie mamy problemów zdrowotnych, aby wykorzystać pełen potencjał zdrowotny owoców, a także uniknąć gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi, warto stosować kilka prostych zasad:
Najlepszym rozwiązaniem na zdrowe spożywanie owoców w ciągu dnia, jest ich równomierne rozkładanie w posiłkach i unikanie zjadania dużych porcji jednorazowo.
Owoce w codziennej diecie są doskonałym źródłem składników odżywczych i witamin. Należy jednak pamiętać, aby owoce spożywać w mniejszej ilości niż warzywa i łączyć owoce z produktami zawierającymi węglowodany i zdrowe tłuszcze. Natomiast pora ich spożycia dla osób zdrowych i aktywnych fizycznie ma drugorzędne znaczenie.
Ważne jest, aby w codziennej diecie zadbać o odpowiedni balans składników odżywczych i dostosować posiłki do rytmu dnia, tak by zapewniały energię wtedy, kiedy jest najbardziej potrzebna. Właśnie na tym skupiają się doświadczone dietetyczki i szefowie kuchni w TIM Catering, komponując pełnowartościowe posiłki i diety takie jak Dieta Slim oraz Niskie IG, które pomagają utrzymać stabilny poziom energii i dobre samopoczucie przez cały dzień. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem dobrze skomponowanych dań, bez obaw o nagłe skoki cukru czy uczucie zmęczenia.
Zobacz także