Śniadanie na redukcji. 5 przepisów na FIT śniadania

07/07/2023

Natalia Morawska

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

Często w obiegowej opinii uważa się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ale czy faktycznie tak jest? Oprócz udzielenia odpowiedzi na to pytanie w tym artykule postaramy się rozwiać także inne wątpliwości dotyczące spożycia śniadań. Z poniższego artykułu dowiesz się m.in.: z czego powinno składać się prawidłowo skomponowane śniadanie, kiedy powinno spożywać się pierwszy posiłek po przebudzeniu, a także na koniec artykułu zaprezentujemy Ci kilka propozycji niskokalorycznych śniadań.

Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia.

Na początek odpowiedzmy sobie na pytanie — czy śniadanie to najważniejszy posiłek
w ciągu dnia? Nie! Ale czy śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem? Tak! Śniadanie jest tak samo ważnym posiłkiem, jak każdy inny posiłek spożywany przez nas w ciągu całego dnia!

Z czego powinno się składać dobre śniadanie?

Prawidłowo skomponowane śniadanie powinno przede wszystkim dostarczać Ci energii na resztę dnia. Posiłek ten powinien w swoim składzie zawierać elementy takie jak:

  • źródło pełnowartościowego białka — mogą to być np. jaja, mleko i jego przetwory, mięso czy nasiona rośli strączkowych. Obecność białka w diecie przyczynia się do wydłużenia czasu sytości po posiłku, a także wpływa na prawidłowy przebieg wielu procesów w naszym organizmie.
  • źródło węglowodanów — do źródeł węglowodanów zaliczyć możemy produkty takie jak np. pełnoziarniste pieczywo, warzywa, owoce, płatki zbożowe, czy kasze. Węglowodany zawarte w naszym śniadaniu dostarczają nam przede wszystkim energii na resztę dnia dla pracy naszego mózgu i mięśni.
  • źródło zdrowych tłuszczy — do polecanych źródeł tłuszczy w naszej diecie zaliczyć możemy produkty takie jak m.in. orzechy i pestki, oliwę z oliwek, czy tłuste ryby morskie. Ich obecność, podobnie jak obecność białka, także sprzyja wydłużeniu uczucia sytości po posiłku oraz działa przeciwzapalnie na nasz organizm.

Obecność produktów z każdej z powyższych grup w twoim śniadaniu gwarantuje Ci, że śniadanie będzie pełnowartościowym posiłkiem dostarczającym Ci wielu cennych składników odżywczych i energii na resztę dnia.

dieta slim

O której powinno się jeść śniadanie?

Czas zjedzenia śniadania zależy tak naprawdę od trybu dnia danej osoby. Nie ma jednej konkretnej godziny, o której powinno spożywać się ten posiłek. Powszechnie uważa się jednak, że śniadanie powinno być spożyte do ok. 2 h po wstaniu. Jest to ważne dlatego, że w nocy nie spożywamy posiłków, przez co nie dostarczamy naszemu organizmowi energii do dalszego funkcjonowania. Po przespanej nocy należy zatem uzupełnić kalorie w postaci śniadania.

Korzyści płynące ze spożywania pełnowartościowych śniadań

Jakie zatem korzyści płyną ze spożywania pełnowartościowych śniadań? Należą do nich przede wszystkim:

  • dostarczanie organizmowi niezbędnej energii do funkcjonowania w ciągu pierwszej połowy dnia,
  • dostarczenie wielu cennych witamin i składników mineralnych,
  • zmniejszenie ryzyka podjadania w późniejszych godzinach i godzinach nocnych.

Śniadanie na redukcji – co jeść na śniadanie, żeby schudnąć?

Nadal nie czujesz się pewnie w samodzielnym komponowaniu pełnowartościowych śniadań? Poniżej prezentujemy kilka propozycji naszych pełnowartościowych i sycących śniadań, które mogą przydać Ci się na redukcji i nie tylko! Wszystkie przepisy pochodzą z naszego menu!

Owsianka czekoladowa z musem brzoskwiniowym i orzechami ziemnymi

Ten przepis na owsiankę pochodzi z naszej diety Standard.

 

Składniki:

  • płatki owsiane – 60 g
  • mleko – 200 ml
  • kakao proszek – 5 g
  • czekolada gorzka – 12 g
  • miód – 6 g
  • brzoskwinie – 80 g
  • erytrytol – 5 g
  • orzeszki ziemne – 10 g

 

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zalać mlekiem i chwilę podgotować. Pod koniec gotowania dodać kakao, czekoladę i miód. Całość wymieszać do połączenia składników.
  1. Brzoskwinię obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do brzoskwini dodać erytrytol i całość zblendować na mus.
  1. Orzeszki ziemne drobno pokroić.
  2. Po jednej stronie do miseczki nałożyć czekoladową owsiankę, a po drugiej mus brzoskwiniowy. Na łączeniu obu mas danie posypać pokruszonymi orzeszkami.

Owsianka czekoladowa z musem brzoskwiniowym i orzeszkami ziemnymi

Bagietka wieloziarnista z cytrynową pastą z zielonego groszku
i rzodkiewką

Przepis na pastę z zielonego groszku znajdziesz w menu diety wegetariańskiej.

 

Składniki:

  • bagietka wieloziarnista – 70 g
  • rzodkiewka – 60 g
  • groszek zielony – 60 g
  • twaróg chudy – 50 g
  • oliwa – 5 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • mięta
  • koperek
  • skórka z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Bagietkę pokroić na mniejsze kromki.
  2. Rzodkiewkę umyć.
  3. Miętę i koperek posiekać drobno, a skórkę z cytryny zetrzeć na tarce.
  4. Groszek ugotować, odcedzić, przestudzić i zblendować z twarogiem, oliwą, miętą, koperkiem, skórką z cytryny i przyprawami.
  5. Gotową pastę podawać z pieczywem i rzodkiewką.Bagietka wieloziarnista z cytrynową pastą z zielonego groszku

Koktajl bananowo-daktylowy z cynamonem

Przepis na ten pyszny koktajl pochodzi z naszej diety Standard.

 

Składniki:

  • banan – 1 szt.
  • daktyle suszone – 2 szt.
  • jogurt naturalny – 250 g
  • masło orzechowe – 5 g
  • cynamon – szczypta

 

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut by zmiękły.
  2. Następnie wszystkie składniki zblendować ze sobą do uzyskania gładkiej masy.Koktajl bananowo-daktylowy z cynamonem

Sałatka z serem camembert, gruszką, cukinią, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi i sosem balsamicznym

To danie pochodzi z menu naszej diety Wegetariańskiej.

 

Składniki:

  • roszponka – 30 g
  • cukinia – 80 g
  • gruszka – 50 g
  • orzechy włoskie- 10 g
  • ser camembert – 50 g
  • żurawina suszona – 10 g
  • ocet balsamiczny – 5 g
  • miód – 10 g
  • oliwa z oliwek – 10 g
  • sok z cytryny – 3 g
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Cukinię zgrillować na specjalnej patelni do grillowania.
  2. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Orzechy włoskie posiekać drobno, a ser camembert pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Z octu balsamicznego, soku z cytryny, oliwy z oliwek, miodu i przyprawy przygotować dressing.
  5. Na talerz wykładać kolejno roszponkę, ugrillowaną cukinię, ser camembert, suszoną żurawinę i pokrojone orzechy włoskie. Całość polać uprzednio przygotowanym dressingiem.Sałatka z serem camembert, gruszką, cukinią, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi i sosem balsamicznym

Keto gofry kokosowe z serkiem kawowym, musem żurawinowym i czekoladą gorzką

A może keto? Ten przepis pochodzi z naszej diety Keto!

dieta keto

 

Składniki:

  • mąka kokosowa – 50 g
  • jaja kurze – 5 szt
  • olej kokosowy – 30 g
  • proszek do pieczenia – 4 g
  • erytrytol – 15 g
  • cynamon – szczypta
  • sól – szczypta
  • serek mascarpone – 100g
  • kawa napar – 25 ml
  • żurawina świeża- 50 g
  • czekolad gorzka, tarta – 5 g
  • mięta – parę listków

 

Sposób przygotowania:

  1. Olej kokosowy rozpuścić, lekko przestudzić i wlać do miseczki. Następnie do oleju dodać jajka i miksować do uzyskania puszystej konsystencji masy.
  1. Do masy dodać erytrytol (⅓ ilości z przepisu), cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową. Masę dokładnie zmiksować i odstawić na 5-10 min.
  1. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę delikatnie nasmarowaną olejem kokosowym. Na rozgrzaną gofrownicę wylać ciasto i piec gofry, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  1. Następnie przygotować ok. 25 ml naparu z kawy i wystudzić go.
  2. Przestudzony napar kawowy wymieszać ze erytrytolem (⅓ ilości z przepisu) i serkiem mascarpone.
  1. Żurawinę podgrzać w garnku z niewielką ilością wody i dosłodzić erytrytolem (⅓ ilości z przepisu). Całość chwilę podgrzewać, a następnie przestudzić i zblendować.
  2. Gotowe keto gofry podawać z serkiem kawowym i musem żurawinowym. Całość można ozdobić listkami mięty i gorzką czekoladą.

Keto gofry kokosowe z serkiem kawowym, musem żurawinowym i czekoladą gorzką