Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Błonnik pokarmowy jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym dla naszego organizmu. Mimo to przez wiele osób jest nadal bardzo niedocenianym elementem zdrowego odżywiania. W poniższym artykule omówimy zatem, czym jest błonnik pokarmowy, jakie są jego właściwości, w jakich produktach znajdziemy błonnik, a także czy wysokie spożycie błonnika pokarmowego może powodować działania niepożądane u wybranych osób.
Spis treści
Definiując błonnik pokarmowy, można powiedzieć, że są to węglowodany, charakteryzujące się stopniem polimeryzacji większym niż trzy, które nie ulegają trawieniu oraz wchłanianiu
w naszym jelicie cienkim [1].
Według jednego z podziałów, składowe błonnika pokarmowego możemy podzielić na:
Według norm spożycia dla populacji polskiej za wystarczające spożycie błonnika pokarmowego w diecie uznaje się obecnie spożycie na poziomie 25 g/dzień dla osób dorosłych ⩽ 65 roku życia oraz 20 g dla osób dorosłych > 65 roku życia [2].
Do głównych funkcji błonnika pokarmowego w naszym organizmie zaliczyć możemy:
Skoro omówiliśmy już, czym jest błonnik pokarmowy oraz jakie są jego właściwości, to odpowiedzmy sobie teraz na pytanie – gdzie możemy go znaleźć?
Błonnik pokarmowy znajdziemy w produktach pochodzenia roślinnego. Do jego źródeł zaliczyć możemy m.in. produkty takie jak:
Warto także pamiętać, by zwiększając ilość błonnika pokarmowego w swojej diecie przyjmować także odpowiednią ilości płynów.
Czy oprócz wielu korzystnych funkcji dla naszego zdrowia, błonnik pokarmowy może również oddziaływać niekorzystnie na nasz organizm? Nadmiar błonnika w naszej diecie może prowadzić do kilku niepożądanych efektów. Wśród potencjalnych niekorzystnych skutków nadmiernego spożycia błonnika pokarmowego wyróżnić można np.:
Pomimo faktu, że błonnik pokarmowy spełnia wiele korzystnych funkcji w naszym organizmie, to u niektórych osób jego wysokie spożycie może być niewskazane. Wśród dolegliwości, w czasie których należy uważać na nadmierną podaż błonnika, wyróżnić możemy m.in. problemy takie jak:
W naszym menu znajdziesz trzy diety o zwiększonej ilości błonnika: dietę Niski IG, dietę Slim oraz Slim z Wyborem Menu. Te diety bazują na produktach pełnoziarnistych, nasionach roślin strączkowych, owocach i warzywach.
Zobacz także