Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
W diecie Polaków pieczywo stanowi podstawę żywienia już od najmłodszych lat. Jest ono spożywane w formie kanapek, ale również jako dodatek do innych dań np. zup, gulaszy czy bigosu. W wielu popularnych dietach redukcyjnych często zaleca się wykluczenie chleba, ale czy jest to zawsze słuszne podejście? A może warto wzbogacić swoją dietę redukcyjną w ten składnik? Tego wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu!
Spis treści
Tak! Jeżeli tylko nasz stan zdrowia oraz sposób żywienia, pozwala na to, by w naszej diecie znajdował się chleb, to jak najbardziej może on stanowić jej element. Pieczywo samo w sobie nie jest „magicznym elementem” powodującym wzrost masy ciała w czasie stosowania diety redukcyjnej. Jest to składnik, tak jak każdy inny, który jedynie spożywany w nadmiarze, może przyczyniać się do wzrostu naszej masy ciała. Należy pamiętać, że chleb oraz inne rodzaje pieczywa mogą jak najbardziej stanowić część naszej diety redukcyjnej, o ile będzie ona dobrze zbilansowana pod kątem kalorii oraz makroskładników i mikroskładników, a spożywane pieczywo będzie posiadać odpowiedni skład.
Dla osób, które chcą schudnąć, kluczowe jest dopasowanie diety do indywidualnych potrzeb organizmu. W ofercie TIM Catering znajdziesz szeroki wybór diet redukcyjnych, w tym nową dietę Slim, która zapewnia efektywną i zdrową utratę wagi. Dieta Slim oferuje zbilansowane posiłki o obniżonej kaloryczności, które pomagają kontrolować ilość spożywanych kalorii bez rezygnacji z ulubionych składników, w tym pieczywa.
Istnieją jednak pewne grupy osób, u których unikanie klasycznego rodzaju pieczywa może przynieść pewne korzyści. Nie chodzi tu jednak o potencjalny wpływ na ułatwienie procesu odchudzania, a o korzyści zdrowotne u tych osób. Wśród grup, u których należy ograniczyć lub całkowicie wykluczyć klasyczne pieczywo wyróżnić można m.in.:
W poniższych akapitach skupimy się na tym, jaki chleb wybierać, a jakiego chleba unikać w naszej diecie, by cieszyć się dobrym zdrowiem.
Wybierając pieczywo w swojej diecie, warto zaznajomić się przede wszystkim z jego składem. Generalnie, w obiegowej opinii uważa się, że im krótszy skład pieczywa tym jest ono lepsze. W tym twierdzeniu jest dużo prawdy. Podstawowy skład pieczywa to mąka, woda, sól oraz drożdże lub zakwas. Każdy kolejny składnik jest zatem składnikiem dodatkowym, który często (chociaż warto podkreślić, że nie zawsze) jest zbędnym dodatkiem.
Wybierając pieczywo, warto również zwrócić uwagę na to, z jakiej mąki jest ono przygotowywane. Im wyższy typ mąki, tym większą zawartością tzw. popiołu, czyli składników mineralnych. Korzystniej jest zatem wybierać pieczywo z mąki o wyższym typie, gdyż zawiera ono więcej składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.
Pamiętajmy jednak, że ciemne pełnoziarniste pieczywo powstałe z mąki o wysokim typie nie zawsze będzie najlepszym wyborem dla wszystkich osób. Istnieją pewne jednostki chorobowe, które wymagają stosowania diety lekkostrawnej. U tych osób więcej potencjalnych korzyści może przynieść stosowanie pieczywa białego. Warto zawsze przedyskutować tę kwestię ze specjalistą, który na podstawie bieżącego stanu zdrowia będzie mógł doradzić nam w tej kwestii.
Niewątpliwie w zdrowej diecie warto ograniczyć pieczywo białe z rafinowanej mąki oraz wyroby cukiernicze. Ze względu na proces oczyszczenia mąki, jest ono pozbawione większości błonnika pokarmowego oraz wielu cennych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo produkty te charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie niekorzystnie wpływać na naszą gospodarkę węglowodanową. Warto także zaznaczyć, że produkty te ze względu na małą zawartość białka i błonnika pokarmowego cechują się niską sytością poposiłkową, co może wpłynąć na zjadanie przez nas większych ilości kalorii, niż wynosi nasze zapotrzebowanie kaloryczne.
Zatem jak widzisz, pieczywo może stanowić element zdrowej diety, w tym także diety redukcyjnej. Ważne jest jednak, by wybierać odpowiedni typ pieczywa, zgodnie z naszymi wymaganiami zdrowotnymi i dietetycznymi oraz by odpowiednio dopasować jego spożycie do naszego zapotrzebowanie energetycznego.
Zobacz także