Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Dieta wegetariańska to jedna z najbardziej popularnych diet. Głównym wyznacznikiem tejże diety jest wyeliminowanie ze swojego jadłospisu wszelkiego rodzaju mięsa, na rzecz produktów roślinnych. Wiele osób decyduje się na nią nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również etycznych czy ekologicznych.
Spis treści
Jak prawidłowo stosować dietę wegetariańską? Na co zwrócić uwagę i o jakie składniki zadbać? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu!
Ogólnie dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu mięsa, ograniczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego oraz spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców. Nie wszyscy jednak wiedzą, że możemy wyszczególnić kilka różnych odmian wegetarianizmu:
Dieta wegetariańska bazuje na produktach roślinnych, dlatego też posiłki w niej przygotowane są bogate w witaminy, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, magnez, potas oraz wiele innych składników mineralnych. Wegetarianie spożywają również dużo mniej niezdrowych, przetworzonych tłuszczów nasyconych.
Wszystko to sprawia, że osoby stosujące dietę wegetariańską znacznie rzadziej borykają się z nadwagą czy chorobami przewlekłymi. Dieta ta zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, miażdżycę, cukrzycę oraz choroby układu krążenia. Może też być pomocna w leczeniu niektórych chorób.
Trzeba jednak pamiętać o tym, że mięso stanowi ważne źródło białka i innych ważnych składników mineralnych. Wyeliminowanie go z jadłospisu, bez wdrożenia odpowiednio zróżnicowanej diety, może prowadzić do niedoboru białka, żelaza, wapnia oraz witaminy D i B12, co może negatywnie odbić się na samopoczuciu i zdrowiu. Dlatego też zaleca się, aby osoby niejedzące mięsa suplementowały wyżej wspomniane witaminy i składniki mineralne.
Odpowiednio skomponowana dieta wegetariańska niesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Aby tak jednak było, powinna ona zawierać posiłki i produkty, które dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego chcąc przejść na dietę wegetariańską, warto na początku zasięgnąć porady dietetyka, który przekaże najistotniejsze informacje i pomoże określić zapotrzebowanie kaloryczne adekwatne do indywidualnych potrzeb.
Dokładny jadłospis diety wegetariańskiej uzależniony jest od wielu indywidualnych czynników. Należy tutaj uwzględnić wiek, płeć, zapotrzebowanie kaloryczne, ilość spożywanych posiłków, tryb życia, predyspozycje smakowe, nietolerancje pokarmowe czy ulubione produkty.
Można jednak łatwo określić podstawową i uniwersalną listę składników występujących w klasycznej diecie wegetariańskiej. Należą do nich przede wszystkim:
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy szeregu różnorodnych składników odżywczych. Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska, w postaci różnorodnych posiłków, zapewnia zdrowe i optymalne odżywienie naszego organizmu, minimalizując przy tym ryzyko wystąpienia wielu chorób.
Osoby stosujące dietę wegetariańską powinny zwracać szczególną uwagę na spożywanie posiłków bogatych w białko, żelazo, wapń i cynk. Oto krótka lista najważniejszych produktów roślinnych, które powinny znaleźć się na talerzu wegetarianina, aby mógł zapewnić swojemu organizmowi kluczowe składniki odżywcze:
Dla wielu osób dieta bezmięsna, oparta tylko na pokarmach roślinnych może wydawać się skomplikowana lub monotonna, jednak dieta wegetariańska wcale taka nie jest. Przy użyciu owoców i warzyw można stworzyć wiele smacznych i odżywczych dań. Co więcej, wciąż rosnąca popularność diety wegetariańskiej sprawia, że wiele restauracji czy lokali gastronomicznych posiada w swoim menu dania bez mięsa. Powstaje też coraz więcej lokali oferujących wyłącznie dania diety wegetariańskiej.
Jest to świetna opcja zarówno dla osób, które zaczynają swoją przygodę z wegetarianizmem, jak i dla osób, które są już na diecie roślinnej i szukają urozmaicenia oraz nowych dań. Korzystając z takiej oferty, masz gwarancję, że dania skomponowane przez dietetyków i kucharzy, dostarczą Ci niezbędnych ilości białka, węglowodanów i innych, ważnych składników odżywczych.
Jak każdej diecie, tak też w przypadku diety wegańskiej i wegetariańskiej możemy mówić o wielu korzyściach, ale również możliwych minusach.
Do zalet tej diety z pewnością można zaliczyć niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, dzięki rezygnacji z wysoko przetworzonej żywności. Plusem jest również spożywanie dużej ilości warzyw i owoców. Wszystko to przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu, nie tylko pod kątem zdrowia, ale również wyglądu.
Główną wadą diety wegetariańskiej jest zwiększone ryzyko występowania niedoborów takich składników jak białko, wapń czy witaminy D i B12, które mogą wystąpić przy nieprawidłowo zbilansowanej diecie. Można jednak tego uniknąć, stosując suplementy diety, korzystając z porad dietetyka lub wybierając profesjonalny catering dietetyczny.
Zobacz także