Gotowe diety

już od 51,99

  • Wybierz spośród 14 zbilansowanych diet
  • Diety ułożone przez wykwalifikowany zespół dietetyków TIM Catering
  • 5 posiłków już od 51,99 / dzień
Bestseller

Wybór Menu

już od 58,99

  • Możliwość wyboru spośród nawet 25 dań dziennie
  • Wymieniaj posiłki za darmo
  • Atrakcyjna cena już od 58,99 / dzień

Sprawdź nasze dodatki

5 przepisów na lekkie sałatki

12/07/2023

Natalia Morawska

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

Sezon letni trwa. Gdy na dworze jest tak ciepło, zazwyczaj nie chce nam się jeść tłustych, ciężkich posiłków. Pomocne wtedy okazać się mogą lekkie i pożywne sałatki. Są to zazwyczaj bardzo proste i szybkie posiłki, z których przygotowaniem poradzić powinien sobie niemal każdy. Nie masz jednak pomysłu jak przygotować pyszną i pożywną sałatkę? Nic się nie martw. W tym artykule znajdziesz aż 5 przepisów na zdrowe i lekkie sałatki!

Zdrowe sałatki w TIM Catering

Zdrowe sałatki w TIM catering obecne są w menu naszych klientów praktycznie w każdym tygodniu. Niezależnie jaką dietę wybierzesz, możesz mieć pewność, że w Twoim tygodniowym menu pojawi się sałatka. Jeżeli chciałbyś jednak przygotować sałatkę samodzielnie, to poniżej prezentujemy kilka przykładowych przepisów, które nasi klienci mogą znaleźć w swoim menu!

dieta wegetariańska

Sałatka z kukurydzą, grillowaną cukinią, pomidorkami, twarogiem wędzonym i dressingiem musztardowym z oregano

Składniki:

  • mix sałat – 30 g 
  • kukurydza – 50 g 
  • cukinia – 100 g 
  • pomidor (można użyć także pomidorków koktajlowych) – 80 g 
  • twaróg wędzony – 80 g 
  • miód – 10 g
  • musztarda – 10 g
  • oliwa z oliwek – 15 g
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz

 

Przepis:

  1. Cukinię umyć, przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki. Tak przygotowaną cukinię zgrillować delikatnie. 
  2. Twaróg delikatnie pokruszyć, a pomidora pokroić w mniejsze plastry. 
  3. Z miodu, musztardy, oliwy i przypraw wykonać dressing. 
  4. Na talerzu ułożyć kolejno mix sałat, grillowaną cukinię, pokrojonego pomidora, kukurydzę, pokruszony twaróg wędzony. Całość polać dressingiem.  

Sałatka z kukurydzą, grillowaną cukinią, pomidorkami, twarogiem wędzonym i dressingiem musztardowym z oregano

Sałatka z burakiem, rukolą, serem lazur i pestkami dyni z pietruszkowym vinegrettem

Składniki:

  • mix sałat – 30 g 
  • ser lazur – 30 g 
  • burak – 100 g 
  • pestki dyni prażone – 15 g 
  • miód – 10 g
  • musztarda – 10 g
  • oliwa z oliwek – 15 g
  • natka pietruszki – 3 g 
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz

 

Przepis: 

  1. Buraki obrać, ugotować i pokroić w plasterki lub drobną kostkę. 
  2. Ser lazur zetrzeć na tarce.
  3. Pestki dyni podprażyć delikatnie na patelni. 
  4. Z miodu, musztardy, oliwy, drobno posiekanej natki i przypraw wykonać dressing. 
  5. Na talerzu ułożyć kolejno mix sałat, upieczonego buraka, ser lazur i całość posypać prażonymi pestkami dyni. Sałatkę polać uprzednio przygotowanym dressingiem.  

Sałatka z burakiem, rukolą, serem lazur i pestkami dyni z pietruszkowym vinegrettem

Sałatka z makaronem farfalle, rukolą, marynowanym tofu i oliwkami z dressingiem szczypiorkowym

Składniki:

  • rukola – 30 g 
  • makaron farfalle (można użyć również innego ulubionego makaronu) – 35 g
  • kukurydza konserwowa -15 g 
  • oliwki czarne – 25 g 
  • pomidor (można użyć także pomidorków koktajlowych) – 80 g 
  • suszone pomidory – 20 g 
  • tofu naturalne – 65 g 
  • sos sojowy jasny –  5 g
  • musztarda
  • oliwa z oliwek – 20 g 
  • szczypiorek – 5 g 
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokroić i zamarynować w oliwie (połowa ilości z przepisu), ziołach prowansalskich, sosie sojowym i pieprzu. Tak zamarynowane tofu odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Następnie delikatnie je podsmażyć.
  2. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
  3. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, pomidora w półplasterki, a oliwki na mniejsze kawałki. 
  4. Z musztardy, reszty oliwy z oliwek, pokrojonego drobno szczypiorku, soli i pieprzu przygotować dressing.
  5. Na talerzu ułożyć kolejno rukolę, ugotowany uprzednio makaron, suszone pomidory, pomidory, kukurydzę, oliwki i gotowe tofu. Całość polać dressingiem szczypiorkowym. 

Sałatka z makaronem farfalle, rukolą, marynowanym tofu i oliwkami z dressingiem szczypiorkowym

Sałatka z serem camembert, gruszką, cukinią, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi i sosem balsamicznym 

 

Składniki:

  • roszponka – 30 g
  • cukinia – 80 g
  • gruszka – 50 g 
  • orzechy włoskie- 10 g 
  • ser camembert – 50 g 
  • żurawina suszona – 10 g 
  • ocet balsamiczny – 5 g 
  • miód – 10g
  • oliwa z oliwek – 10 g 
  • sok z cytryny – 3 g 
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Cukinię zgrillować na specjalnej patelni do grillowania. 
  2. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Orzechy włoskie posiekać drobno, a ser camembert pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Z octu balsamicznego, soku z cytryny, oliwy z oliwek, miodu i przyprawy przygotować dressing.
  5. Na talerz wykładać kolejno roszponkę, ugrillowaną cukinię, ser camembert, suszoną żurawinę i pokrojone orzechy włoskie. Całość polać uprzednio przygotowanym dressingiem. 

Sałatka z serem camembert, gruszką, cukinią, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi i sosem balsamicznym

Sałatka z zapiekanym kurczakiem, orzechami włoskimi i pomarańczą z dressingiem musztardowym

 

Składniki:

  • mix sałat – 30 g
  • filet z piersi kurczaka -100 g 
  • oliwa z oliwek – 20 g
  • musztarda – 10 g
  • musztarda francuska – 5 g 
  • miód – 10 g
  • sok z cytryny – 5 g 
  • ogórek świeży – 65 g 
  • orzechy włoskie  – 10 g 
  • pomarańcza – 100 g 
  • pomidorki koktajlowe – 80 g 
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie

 

Przygotowanie:

  1. Kurczaka zamarynować w marynacie z musztardy (połowa ilości z przepisu), oliwy z oliwek (połowa ilości z przepisu), miodu (połowa ilości z przepisu), soli, pieprzu, słodkiej papryki i granulowanego czosnku. Tak zamarynowane mięso odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie upiec i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Z pozostałej części oliwy z oliwek, miodu, musztardy, musztardy francuskiej, soku z cytryny, ziół prowansalskich, soli i pieprzu przygotować dressing. 
  3. Pomarańczę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 
  4. Ogórka pokroić w plasterki, a pomidorki przekroić na pół.  
  5. Na talerzu wykładać kolejno: mix sałat, kurczaka, cząstki pomarańczy, plasterki ogórka, plasterki pomidora oraz orzechy włoskie. Całość polać dressingiem musztardowym.

Sałatka z zapiekanym kurczakiem, orzechami włoskimi i pomarańczą z dressingiem musztardowym

Poznaj naszą ofertę