Dieta lekkostrawna w cateringu dietetycznym. Kiedy, dla kogo oraz jak ją wprowadzić?
05/04/2025
Karolina Maciejewska
dietetyczka TIM Catering
Dieta lekkostrawna (inaczej łatwostrawna) jest zalecana w przypadku określonych schorzeń oraz po przebytych operacjach, nie jest to dieta odchudzająca. W praktyce często spotyka się jej błędne rozumienie tej diety, co może prowadzić do niekorzystnych skutków dla organizmu, tak samo jak w przypadku każdej nieprawidłowo prowadzonej diety.
Spis treści
Czym jest dieta lekkostrawna i na czym polega?
Dieta lekkostrawna to sposób odżywiania, który ułatwia trawienie i zmniejsza obciążenie przewodu pokarmowego, eliminując pokarmy trudne do strawienia
Cel diety:
Dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Zminimalizowanie obciążenia przewodu pokarmowego.
Zalecenia dotyczące potraw:
Unikanie smażenia.
Preferowanie obróbki, która ułatwia trawienie (np. gotowanie, duszenie, pieczenie).
Ograniczenie produktów o dużej zawartości tłuszczu.
Najczęściej o diecie łatwostrawnej słyszymy podczas pobytu w szpitalu, zwłaszcza w okresie rekonwalescencji po zabiegach. Natomiast dieta zalecana jest również przy poważnych infekcjach oraz w wielu rodzajach stanach zapalnych w organizmie i chorobach. W zależności od jednostki chorobowej dieta lekkostrawna może też ulegać modyfikacjom, np. pod kątem zawartości tłuszczu.
Dieta lekkostrawna najczęściej stosowana jest w przypadku:
chorób i stanów zapalnych żołądka i jelit (np. chorobie Leśniowskiego-Crohna, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, dwunastnicy i jelit, nieżycie żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy),
rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych (np. po zabiegach bariatrycznych),
pacjentów leżących przez długi okres,
chorób infekcyjnych przebiegających z gorączką,
biegunek,
nowotworach przewodu pokarmowego,
w chorobach zapalnych płuc i opłucnej (przy ostrym przebiegu) i w przewlekłych chorobach układu oddechowego,
chorób przyzębia (np. erozja zębów, paradontoza),
chorób nerek i dróg moczowych, które są wyrównane.
Dieta lekkostrawna znajduje również zastosowanie w żywieniu osób starszych, u których z wiekiem mogą występować problemy z uzębieniem, zmniejszony apetyt oraz spowolnienie metabolizmu i pracy jelit. Dieta ta jest również zalecana w przypadku osób z przewlekłym stresem, ponieważ ten może zakłócać prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Jednak decyzję o jej wprowadzeniu najlepiej pozostawić lekarzowi prowadzącemu.
Jakie produkty są zalecane, a jakich unikać?
Stosując dietę lekkostrawną, należy unikać produktów bogatych w błonnik pokarmowy, wzdymających, tłustych oraz ostrych przypraw.
Desery: domowe ciasto drożdżowe, chałka, ciasta ucierane z zalecanymi owocami oraz szarlotkę, galaretki, kisiele i budynie bez dodatku cukru, biszkopty i sucharki gorzka czekolada.
Mięsa: tłuste mięso wieprzowe, wołowe, mięso z gęsi, z kaczki, baranina, tłuste ryby (łosoś, sum, węgorz, karp) oraz ryby w oleju, occie, wędzone, konserwowe i paluszki rybne, tłuste wędliny (kiełbasa, kabanosy), kaszanka, konserwy, pasztety, salceson, boczek.
Nabiał: tłuste sery dojrzewające, sery topione, ser feta, tłusty twaróg, jaja (w dużych ilościach i smażone na tłuszczu, z majonezem).
Tłuszcze: smalec, słonina, twarde margaryny roślinne, olej kokosowy i palmowy.
Warzywa: warzywa cebulowe (cebula, por, czosnek), warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brukselka), warzywa o ostrym smaku (rzodkiewka i papryka chili), ogórek surowy, papryka, warzywa w occie i ostrych zalewach octowych z pestkami, grzyby, ziemniaki w postaci placków ziemniaczanych, frytek i chipsów,
Owoce: owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty), owoce z drobnymi pestkami (winogrona, porzeczki, figi), czereśnie, śliwki, owoce suszone, kandyzowane oraz w syropach.
Wysokosłodzone dżemy i konfitury, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, czekolada i wyroby czekoladowe, cukierki i innych słodycze, gumy do żucia, ciasta z tłustymi kremami i bitą śmietaną, pączki, faworki i chałwy.
Przykładowy jadłospis w cateringu dietetycznym
ŚNIADANIE: Twarożek ziołowy z pieczywem pszennym i pomidorami
II ŚNIADANIE: Kasza manna z musem truskawkowo-malinowym
OBIAD: Pulpeciki z indyka z sosem koperkowym, marchewką i puree ziemniaczanym
PODWIECZOREK: Smoothie z owoców leśnych
KOLACJA: Kaszotto z kurczakiem, cukinią, marchewką, pietruszką
Jak stopniowo przejść na dietę lekkostrawną?
Stopniowe przechodzenie na dietę łatwostrawną pozwoli uniknąć problemów trawiennych i ułatwi organizmowi adaptację.
Zasady przechodzenia na dietę lekkostrawną:
Spożywaj 5-6 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasowych (co 2-3 godziny). Ostatni posiłek najlepiej spożywać 2-3 godziny przed snem.
Posiłki powinny być przeżuwane dokładnie i jedzone bez pośpiechu, spokojnie, przy stole, w tym czasie unikać rozpraszania przez oglądanie telewizji czy czytanie.
Wybieraj metody gotowania, które odciążają układ pokarmowy, jak gotowanie na parze, duszenie bez tłuszczu oraz pieczenie w folii.
Należy spożywać posiłki o umiarkowanej temperaturze, aby nie podrażniać przewodu pokarmowego.
Warto wyeliminować z diety produkty długo zalegające w żołądku, wzmagające wydzielanie soku żołądkowego, wzmagające perystaltykę jelit, powodujące wzdęcia oraz bogate w błonnik pokarmowy np. tłuste produkty, potrawy smażone na tłuszczu i wędzone, nasiona roślin strączkowych, alkohol, ostre przyprawy.
Należy stosować techniki kulinarne, dzięki którym błonnik pokarmowy będzie lepiej tolerowany: usuwanie skórek i pestek z warzyw i owoców, wydłużanie czasu gotowania, rozdrabnianie, miksowanie, przecieranie przez sito.
Podsumowanie
Dieta lekkostrawna wspomaga trawienie, odciąża układ pokarmowy i sprzyja regeneracji organizmu. Jest szczególnie zalecana po operacjach oraz w przypadku problemów trawiennych, ponieważ eliminuje ciężkostrawne, tłuste i wzdymające produkty, co redukuje ryzyko podrażnień i poprawia samopoczucie.
Przed jej wprowadzeniem warto skonsultować się z lekarzem, a pomoc dietetyka pomoże w odpowiednim zbilansowaniu składników odżywczych. Zasięgnięcie porady specjalisty i wybór cateringu dietetycznego Tim Catering to doskonałe rozwiązanie, które zapewni wygodę i oferuje indywidualnie dopasowane plany żywieniowe przez wyspecjalizowanych dietetyków, które uwzględniają Twoje potrzeby zdrowotne, a gotowe posiłki dostarczane są bezpośrednio do Twojego domu, co pozwala zaoszczędzić czas i energię.
Materiały źródłowe:
Jarosz M. (red.) Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa; 2017.
Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa, 2014: 248-253, 331-332.
SuperMEN, to dieta dla mężczyzn, którzy chcą wesprzeć budowę swojej masy mięśniowej, a przy tym gospodarkę hormonalną i pracę mózgu. Znajdziesz w niej produkty zawierające mikroelementy takie jak np. cynk czy selen, które wpływają na poprawę libido.
Odchudzaj się z głową, czyli w zdrowy i zbilansowany sposób! Najpyszniejsze menu bez dodatku białego cukru! Pełne białka, warzyw i pełnoziarnistych produktów.
Biuro czy home office - zawsze masz czas na zdrową, zbilansowaną szamkę! Energię w pracy zapewni Ci zestaw: drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i naturalny sok tłoczony lub lemoniada 100%!
Dla miłośników diety keto stworzyliśmy jej wariant PREMIUM! Bogate w zdrowe tłuszcze, wysokojakościowe produkty takie jak orzechy, wołowina i ryby w diecie.
Dieta bezmięsna z uwzględnieniem ryb, za to bez żadnych haczyków! Jeśli chcesz wyeliminować mięso z posiłków, nie rezygnując z ryb, zobacz co mamy dla Ciebie.