Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Jesteś na diecie keto i tęsknisz za słodkościami? Na szczęście na diecie ketogenicznej nie musisz jeść tylko wytrawnych posiłków! Prawidłowo zbilansowane desery o dużej zawartości tłuszczu z dodatkiem słodzików, mogą stanowić smaczny dodatek do codziennej diety i zaspokajać apetyt na słodycze. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ilością keto słodkości, ponieważ zazwyczaj zawierają one nieco więcej węglowodanów niż wytrawne posiłki i zjedzenie kilku kawałków keto serniczka może wpłynąć na wyjście ze stanu ketozy. Dlatego warto zachować umiar, a najlepiej byłoby monitorować ilość spożytych węglowodanów za pomocą aplikacji dietetycznych. Nie martw się, jeżeli nie masz pomysłu jak samodzielnie przygotować keto ciasta, poniżej przygotowałam dla Ciebie kilka propozycji na takie wysokotłuszczowe słodkości!
Spis treści
Sernik
Mus malinowy
Dodatkowo
Sernik
Nastaw piekarnik na 240 C (góra-dól), Wszystkie składniki na sernik zmiksuj blenderem na niskich obrotach. Tortownicę obłóż papierem do pieczenia (spód i boki formy). Następnie ostrożnie wylej masę serową na blachę i zapiecz sernik (około 30 minut w temp 240 C). Sernik może być po wyciągnięciu z piekarnika jeszcze lekko „płynny”, po wystudzeniu powinien stężeć. Gdy sernik osiągnie temperaturę pokojową należy włożyć go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Mus malinowy
W międzyczasie przygotować mus malinowy. Maliny zblendować z erytrytolem na mus.
Sernik podawać polany musem malinowym i posypany posiekaną gorzką czekoladą.
Brownie
Masa z mascarpone
Dodatkowo
Brownie
Masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej, dokładnie mieszając. Pozostaw masę czekoladową do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodaj żółtka, mąkę migdałową, ekstrakt migdałowy i erytrytol.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj ostrożnie białka do masy i wymieszaj delikatnie szpatułką. Przelej ciasto do tortownicy lub małej blaszki. Piecz ok. 25- 30 minut w 180 stopniach.
Masa mascarpone
W międzyczasie zblendować erytrytol na puder (świetnie nada się do tego elektryczny młynek do kawy lub blender z ostrzem S). Ubić zimną śmietankę mikserem, dodać mascarpone oraz puder z erytrytolu i ubijać jeszcze chwile do uzyskania kremowej masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać z masę skórkę startą z pomarańczy. Masę schować do lodówki.
Masę mascarpone wyłożyć na całkowicie ostudzone brownie i posypać borówkami oraz podprażonymi płatkami migdałów.
Zagotuj wodę w garnuszku, odstaw garnek z kuchenki i wymieszaj ją z żelatyną. Truskawki zblenduj na mus, dodaj do nich żelatynę i erytrytol i jeszcze raz wszystko zblenduj. Wymieszaj dokładnie masę truskawkową ze śmietaną i przelej masę do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do lodówki i poczekaj kilka godzin, aż galaretka stężeje. Po tym czasie możesz pokroić galaretkę w kawałki i na każdy kawałek wyłożyć listek mięty. Ten deser świetnie smakuje w upalne dni.
Jeżeli nie masz czasu ani ochoty samodzielnie przygotowywać keto posiłków, to z pomocą przychodzi TIM Catering! W naszej ofercie znajdziesz aż dwie diety wysokotłuszczowe – dietę ketogeniczną i dietę ketogeniczną premium. W obu dietach znajdziesz bogactwo warzyw, owoców, mięsa, jaj, nabiału oraz orzechów. Nie zapominamy również o bezcukrowych słodkościach, które znajdziesz w dietach Maxi Wybór Menu od TIM Catering!
Sprawdź szczegóły: https://timcatering.pl/diety/keto/.
Zobacz także