5 przepisów na keto obiad

01/08/2023

Joanna Adamczyk

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

Zdrowa dieta to fundament naszego dobrostanu, a ostatnimi czasy wiele uwagi przykuwa dieta ketogeniczna. Wybór odpowiednich posiłków jest kluczowym elementem tej niskowęglowodanowej diety, dlatego przygotowaliśmy dla Państwa w tym artykule zestawienie pięciu wyjątkowych przepisów na keto obiad, które znajdziecie w naszym menu!

dieta keto PREMIUM

Zasady diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, to specyficzny rodzaj diety niskowęglowodanowej, w której głównym celem jest wprowadzenie organizmu w stan zwany ketozą. W tym stanie organizm zaczyna wytwarzać tzw. ketony, które są alternatywnym źródłem energii dla mózgu i ciała, zamiast typowych węglowodanów. Dieta ketogeniczna zdobyła w ostatnim czasie ogromną popularność jako sposób na redukcję masy ciała.

Główną ideą diety keto jest drastyczne ograniczenie spożycia węglowodanów, zazwyczaj do około 20-50 gramów dziennie, co stanowi około 5-10% dziennej podaży kalorii. Jednocześnie dieta ta opiera się na zwiększonym spożyciu tłuszczów (około 70-75% kalorii) oraz umiarkowanym spożyciu białka (około 20-25% kalorii). Wprowadzenie organizmu w stan ketozy wymaga więc precyzyjnego dostosowania spożycia makroskładników.

3 przepisy na keto desery

Mimo wielu korzyści, dieta ketogeniczna może nie być odpowiednia dla każdego. Osoby cierpiące na pewne schorzenia metaboliczne czy choroby nerek powinny unikać tej diety lub konsultować się z lekarzem przed jej rozpoczęciem. Ponadto, dieta keto może być wymagająca i wiązać się z możliwymi skutkami ubocznymi, takimi jak „grypopodobne” objawy, brak błonnika w diecie, czy możliwe niedobory witamin i minerałów.

Jak zawsze przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, czy dieta ketogeniczna jest odpowiednia dla danego, indywidualnego przypadku. Właściwie dobrana dieta, uwzględniająca indywidualne potrzeby, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych i pomóc w osiągnięciu celów związanych z wagą i zdrowiem.

Jak prawidłowo skomponować keto obiad?

Skomponowanie odpowiedniego keto obiadu wymaga zrozumienia zasad diety ketogenicznej i dostosowania posiłku tak, aby spełnił określone wymogi. Poniższe wskazówki pomogą Ci prawidłowo skomponować keto obiad:

  1. Wybierz źródło białka – pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego źródła białka, które powinno stanowić umiarkowaną część Twojego obiadu. Dobre opcje to mięso (np. drób, wołowina, wieprzowina), ryby i owoce morza, jaja, tofu, czy ser.
  2. Dodaj zdrowe tłuszcze – dieta ketogeniczna wymaga zwiększonego spożycia tłuszczów. Wybierz zdrowe źródła tłuszczów, takie jak awokado, oliwa z oliwek, masło klarowane, orzechy, nasiona czy tłuste ryby.
  3. Unikaj węglowodanów – kluczowe jest ograniczenie węglowodanów, zwłaszcza tych pochodzenia przetworzonego i wysoko oczyszczonego. Unikaj pieczywa, makaronów, ziemniaków, ryżu, słodyczy i innych produktów bogatych w węglowodany.
  4. Dodaj warzywa o niskiej zawartości węglowodanów – wybieraj warzywa, które są ubogie w węglowodany, takie jak szpinak, brokuły, kalafior, kapusta, cukinia, ogórki, sałata czy papryka.
  5. Urozmaicaj dania przyprawami i ziołami – dodawanie różnorodnych przypraw i ziół do swoich posiłków pozwoli nadać im wyjątkowy smak, bez konieczności używania dużej ilości soli lub gotowych sosów.

Dieta keto przykładowy jadłospis

Przepisy na keto obiad

Poniżej znajdziesz szeroki wybór pomysłów na pyszne dania zgodne z zasadami diety keto, które pozwolą Ci cieszyć się smakiem i korzyściami płynącymi z tej niskowęglowodanowej diety. Jeśli jednak brakuje Ci czasu na planowanie i przygotowywanie posiłków, zapraszamy do wyboru naszej dietetycznej opcji pudełkowej. W TIM Catering przykładamy szczególną wagę do dopasowania menu do zasad diety keto, abyś mógł bezpiecznie i zgodnie z zaleceniami stosować swoją dietę.

Zalety naszej diety pudełkowej:

  • Wygoda i oszczędność czasu – nasze pudełka z gotowymi posiłkami dostarczymy prosto pod Twoje drzwi, dzięki czemu oszczędzasz czas na zakupy i gotowanie.
  • Zbilansowane i smaczne posiłki – wszystkie nasze dania zostały starannie skomponowane przez doświadczonych dietetyków i kucharzy, aby zapewnić Ci pełnowartościowe i smaczne posiłki.
  • Różnorodność – nasze menu oferuje różnorodne smaki, od lekkich sałatek po aromatyczne dania mięsne, abyś mógł cieszyć się różnorodnością smaków, nie rezygnując z diety keto.

W naszej ofercie znajdziesz zarówno dietę ketogeniczną jak i Keto Premium.

Keto obiad – Zrazy wołowe z boczkiem, musztardą i ogórkiem kiszonym w sosie własnym z modrą kapustką

Składniki na zrazy wołowe:

  • wołowina 800g
  • liść laurowy 1g
  • czosnek 10g
  • olej rzepakowy 20g
  • pieprz czarny mielony 1g
  • cebula 100g
  • grzyby suszone 20g
  • musztarda 40g
  • ogórki kiszone 120g
  • boczek wieprzowy wędzony 160g
  • domowy bulion drobiowy 300g

Przygotowanie mięsa:

  • Podziel mięso na 8 części i każdy kawałek cienko rozbij. Jeśli masz nakłuwacz do mięsa, ponakłuwaj je dla lepszego wchłaniania marynaty.

Składanie roladek:

  • Na każdym kawałku mięsa rozsmaruj po 1/2 łyżeczki ostrej musztardy.
  • Na każdym kotleciku ułóż plaster boczku i dwa kawałki ogórka.
  • Oprósz roladki pieprzem.
  • Zawiń każdy ze zrazów w rulonik i zabezpiecz po 2 wykałaczkami, aby zachować ich formę podczas smażenia i duszenia mięsa.

Smażenie i duszenie:

  • Na rozgrzanej patelni rozgrzej łyżkę oleju.
  • Pojedynczo wykładaj zrazy na patelni, pomiędzy każdym robiąc chwilę przerwy, aby mięso się zarumieniło, a nie zaczęło dusić w sokach. Obsmaż roladki na rumiano, około 2-3 minuty z każdej strony.

Przygotowanie sosu:

  • W brytfance (nadającej się zarówno do smażenia, jak i pieczenia w piekarniku) zagotuj większą część bulionu. Dodaj opcjonalnie pokruszone grzyby i liście laurowe.
  • Wrzuć smażone roladki do brytfanki. Gotuj wszystko razem przez chwilkę.

Pieczenie:

  • W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni, na której smażyłeś roladki, rozpuść łyżkę smalcu i zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj do lekkiego zarumienienia.
  • Zalej patelnię pozostałą częścią bulionu. Następnie wlej całość do brytfanki z roladkami.

Pieczenie i duszenie w piekarniku:

  • Włóż brytfankę z przykryciem do piekarnika.
  • Piecz roladki przez dwie godziny, co około pół godziny je przewracając. W razie potrzeby dolej bulionu.
  • Gdy zrazy będą miękkie, wyciągnij je z sosu. Wyjmij również listki laurowe.

Przygotowanie sosu:

  • Pozostały sos z brytfanki zblenduj na gładką masę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Składniki na modrą kapustkę:

  • olej rzepakowy 20g
  • ksylitol 7g
  • kapusta czerwona 1000g
  • cebula 100g
  • sól 5g
  • pieprz czarny mielony 3g
  • sok z cytryny 40g

Przygotowanie składników:

  • Kapustę czerwoną dokładnie umyj, usuń zgniłe liście i pokrój ją na cienkie paski.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Smażenie kapusty:

  • W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy.
  • Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją na złoty kolor.

Dodawanie kapusty:

  • Do podsmażonej cebuli dodaj pokrojoną kapustę czerwoną.
  • Całość dokładnie wymieszaj.

Doprawianie:

  • Dodaj sól, pieprz czarny mielony oraz ksylitol (lub inny słodzik) do kapusty.
  • Wymieszaj wszystkie składniki, aby równomiernie je rozprowadzić.

Duszenie kapusty:

  • Przykryj garnki lub patelnię i zmniejsz ogień do minimum.
  • Duś kapustę na wolnym ogniu przez około 30-40 minut lub aż będzie miękka, ale nadal lekko chrupiąca. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby zapobiec przypalaniu.

Dodawanie soku z cytryny:

  • Gdy kapusta będzie gotowa, polej ją sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj.

Keto obiad - Zrazy wołowe z boczkiem, musztardą i ogórkiem kiszonym w sosie własnym z modrą kapustką

Keto obiad – Wołowina duszona w winie z puree z selera z parmezanem i natką pietruszki

Składniki na wołowinę duszoną w winie:

  • sól 1g
  • pieprz czarny 1g
  • masło klarowane 30g
  • rozmaryn 6g
  • tymianek 3g
  • koncentrat pomidorowy 75g
  • wino czerwone wytrawne 300ml
  • czosnek 20g
  • musztarda 80g
  • karkówka wołowa 1400g
  • cebula czerwona 200g

Przygotowanie:

  • W dużym garnku rozgrzej połowę masła klarowanego i krótko obsmaż kawałki wołowiny na średnim ogniu. Powinny się lekko zarumienić.
  • W innym naczyniu rozgrzej drugą część masła klarowanego. Dodaj pokrojoną cebulę i plasterki czosnku, a następnie zeszklij je na maśle klarowanym na średnim ogniu, aż staną się miękkie i aromatyczne.
  • W małej misce wymieszaj musztardę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, rozmaryn i tymianek, aby uzyskać marynatę.
  • Posmaruj mięso marynatą, starannie wymieszaj, aby każdy kawałek była dobrze pokryty. Odstaw na co najmniej godzinę, aby się zamarynowało.
  • Dodaj mięso z marynatą do zeszklonej cebuli i czosnku w garnku.
  • Zalej mięso czerwonym winem tak, aby prawie całkowicie je zakryło. Jeśli mięso nie jest w pełni pokryte winem, można dodać nieco wody.
  • Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 100-130 minut (przy temperaturze 170°C) do momentu, aż wołowina stanie się miękka i delikatna. Na około 15-20 minut przed końcem gotowania, odkryj garnek, aby sos zgęstniał.

Składniki na puree z selera z parmezanem:

  • natka pietruszki 12g
  • śmietanka 30% 100ml
  • ser parmezan 30g
  • seler (korzeń) 500g
  • masło 20g
  • sól 1g
  • pieprz czarny mielony 1g

Przygotowanie:

  • Obierz seler korzeniowy, usuń zewnętrzną skórkę i pokrój go na mniejsze kawałki, aby ułatwić gotowanie.
  • W dużym garnku z gotującą się, osolona wodą, ugotuj pokrojony seler korzeniowy do miękkości. Może to zająć około 15-20 minut, w zależności od rozmiaru kawałków selera.
  • Gdy seler będzie gotowy, odcedź go i przełóż go do garnka.
  • Dodaj masło do selera i rozpuść je na małym ogniu, delikatnie mieszając, aby się połączyło.
  • Dodaj śmietankę do selera i masła, wymieszaj wszystko razem.
  • Teraz przygotuj puree z selera. Możesz użyć blendera lub tłuczka do ziemniaków, aby zmiksować seler na gładką masę.
  • Dodaj starty parmezan do puree z selera i jeszcze raz dokładnie wymieszaj, aby ser równomiernie się rozprowadził i nadal był kremowy.
  • Dopraw puree solą i pieprzem czarnym mielonym, aby nadać mu odpowiedni smak.
  • Na końcu posyp puree z selera posiekaną natką pietruszki dla dodatkowej świeżości i dekoracji.

Keto obiad - Wołowina duszona w winie z puree z selera z parmezanem i natką pietruszki

Keto obiad – Rostbef w tymianku i rozmarynie z sosem pomidorowym i fasolką szparagową z czarnym sezamem

Składniki na rostbef w tymianku i rozmarynie:

  • oliwa z oliwek 30g
  • świeży rozmaryn 10g
  • rostbef wołowy 500g
  • świeży tymianek 10g
  • pieprz czarny mielony 5g
  • sól himalajska 5g

Przygotowanie marynaty:

  • W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, rozmaryn i tymianek, rozgnieć zioła w dłoniach, aby uwalnić ich aromat.

Marynowanie rostbefu:

  • Rostbef wołowy umyj i osusz.
  • Przełóż rostbef do większej miski i wylej przygotowaną marynatę na mięso.
  • Starannie natrzyj mięso marynatą, tak aby dobrze się w niej nasączyło.
  • Przykryj miskę folią spożywczą lub przełóż mięso do zamkniętej torebki i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc, aby mięso dokładnie się zamarynowało.

Przygotowanie i pieczenie rostbefu:

  • Wyjmij rostbef z lodówki i pozostaw na kilka minut, aby temperatura mięsa wyrównała się z temperaturą otoczenia.
  • Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

Przygotowanie formy do pieczenia:

  • W międzyczasie przygotuj blachę lub naczynie żaroodporne, na którym będziesz piekł mięso.
  • Możesz wyłożyć spód blachy papierem do pieczenia lub użyć niewielkiej ilości oliwy, aby uniknąć przywierania mięsa do blachy.

Wstawienie do pieca:

  • Wyjmij rostbef z marynaty i osusz nadmiar oliwy przy użyciu ręcznika papierowego.
  • Posól i posyp pieprzem obie strony mięsa.
  • Przenieś rostbef na przygotowaną blachę.

Pieczenie:

  • Umieść blachę z rostbefem w rozgrzanym piekarniku i piecz mięso przez około 15-20 minut, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Jeśli lubisz mięso krwiste, skróć czas pieczenia.

Odstawienie i krojenie:

  • Po wyjęciu z piekarnika odstaw rostbef na kilka minut.
  • Następnie pokrój rostbef na cienkie plastry i podawaj na talerzach.

Składniki na sos pomidorowy:

  • oliwa z oliwek 30g
  • świeży tymianek 10g
  • cebula 100g
  • czosnek 10g
  • passata pomidorowa 600g

Przygotowanie:

  • Posiekaj cebulę i czosnek.
  • Na patelnię wlej oliwę, wrzuć czosnek i cebulę, smaż razem przez ok. 4-5 minut, aż cebula się zeszkli, passatę i 4-5 łyżek wody, dodaj tymianek. Gotuj przez ok. 10 minut.

Do dania ugotuj również fasolkę szparagową i posyp ją sezamem.

Keto obiad - Rostbef w tymianku i rozmarynie z sosem pomidorowym i fasolką szparagową z czarnym sezamem

Keto obiad – Pieczony sum z ziołowym masełkiem, puree z selera z parmezanem, mikroliśćmi musztardowca i surówką z kiszonej kapusty z marchewką

Składniki na pieczonego suma:

  • pieprz cytrynowy 1g
  • masło 5g
  • sól 1g
  • filet suma afrykańskiego 200g

Przygotowanie fileta suma:

  • Nagrzej piekarnik
  • Jeśli filet suma jest mrożony, upewnij się, że jest już całkowicie rozmrożony przed przygotowaniem.
  • W małej miseczce wymieszaj pieprz cytrynowy i sól.
  • Na wierzchu fileta połóż kawałek masła i delikatnie rozprowadź go na całej powierzchni ryby.
  • Posyp filet suma wcześniej przygotowaną mieszanką pieprzu cytrynowego i soli, równomiernie rozprowadzając przyprawy na rybie.
  • Przełóż suma na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia lub lekko natłuszczonej oliwą.
  • Wstaw suma do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie i łatwo się kruszy, ale wciąż jest soczyste.

Składniki na masełko ziołowe:

  • natka pietruszki 1g
  • świeża bazylia 1g
  • masło 5g

Przygotowanie:

  • Masło ocieplić, aby było dosyć plastyczne, wmieszać zioła. Wyłożyć na folię, zrobić wałki i zawinąć

Do ryby dodaj masełko ziołowe, puree z selera (wykonaj je z przepisu wyżej), dodaj mikroliście musztardowca i surówkę z kiszonej kapusty.

Keto obiad - Pieczony sum z ziołowym masełkiem, puree z selera z parmezanem, mikroliśćmi musztardowca i surówką z kiszonej kapusty z marchewką

Keto obiad – Makaron konjac z wieprzowiną po chińsku z papryką, chilli i imbirem ze szczypiorkiem i sezamową surówką z ogórka

Składniki na wieprzowinę po chińsku:

  • sól 1g
  • pieprz czarny mielony 1g
  • czosnek 10g
  • natka pietruszki 18g
  • olej kokosowy 40g
  • sos sojowy jasny 10g
  • łopatka wieprzowa 300g
  • pędy bambusa 150g
  • imbir 10g
  • passata pomidorowa 50g
  • papryczka chilli 10g
  • marchew 45g
  • woda 30g
  • papryka czerwona 70g
  • erytrytol 30g
  • ocet ryżowy 18g
  • cebula 100g

Przygotowanie mięsa:

  • Przekrój mięso z łopatki wieprzowej wzdłuż na pół, a następnie pokrój w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki.
  • Dopraw mięso solą i pieprzem.

Przygotowanie warzyw:

  • Pokrój paprykę w kostkę, cebulę w nieco większą kostkę, a marchewkę w cienkie słupki.
  • Przekrój papryczkę chili wzdłuż, usuń pestki, a następnie posiekaj drobno.
  • Obierz czosnek i imbir, a następnie zetrzyj na drobnej tarce.

Przygotowanie sosu:

  • W misce wymieszaj ocet ryżowy, wodę, sos sojowy i erytrytol, aby uzyskać sos.

Smażenie warzyw:

  • W woku lub dużej patelni rozgrzej połowę oleju kokosowego.
  • Dodaj wszystkie pokrojone warzywa i smaż na większym ogniu przez około 4 minuty, często mieszając. Gdy warzywa będą lekko zeszklone, wyjmij je z patelni i odłóż na talerz.

Smażenie mięsa:

  • Dodaj pozostałą część oleju kokosowego do patelni i wstaw pokrojone mięso z łopatki wieprzowej.
  • Zwiększ ogień do dużego i smaż mięso przez około 3 minuty, mieszając, aby równomiernie się obsmażyło.

Wymieszanie wszystkich składników:

  • Dodaj warzywa z powrotem na patelnię z mięsem i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Następnie wlej wcześniej przygotowany sos oraz passatę.
  • Gotuj przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje, przy okazji mieszając co jakiś czas.

Składniki na surówkę z ogórka z sezamem:

  • olej sezamowy 12g
  • sezam czarny 3g
  • ogórek zielony długi 400g
  • sezam 5g

Przygotowanie:

  • Ogórka umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
  • Obierz ogórka ze skórki, jeśli preferujesz bezskórkową surówkę. Możesz również zostawić skórkę, jeśli lubisz ją w surówce.
  • Pokrój ogórka na cienkie plastry lub cienkie paski. Możesz również użyć obieraczki do warzyw, aby uzyskać długie, cienkie paski ogórka.
  • W małej miseczce wymieszaj olej sezamowy z czarnym sezamem.
  • W większej misce wymieszaj pokrojonego ogórka z przygotowanym sosem. Dokładnie wymieszaj, aby ogórek równomiernie pokrył się sosem.
  • Posyp surówkę świeżymi nasionami sezamu.

Do makaronu konjac dodaj przygotowany sos chiński, surówkę z ogórka i całość posyp szczypiorkiem.

Keto obiad - Makaron konjac z wieprzowiną po chińsku z papryką, chilli i imbirem ze szczypiorkiem i sezamową surówką z ogórka

Materiały źródłowe:

  1. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny Warsaw, Poland; 2020.
  2. Pondel N, Liśkiewicz D, Liśkiewicz A. Dieta ketogeniczna-mechanizm działania i perspektywy zastosowania w terapii: dane z badań klinicznych. Postępy Biochemii. 2020;66(3):270â 86-â 86.
  3. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-ketogenna/ (dostęp 30.07.2023)