Sezon letni trwa. Gdy na dworze jest tak ciepło, zazwyczaj nie chce nam się jeść tłustych, ciężkich posiłków. Pomocne wtedy okazać się mogą lekkie i pożywne sałatki. Są to zazwyczaj bardzo proste i szybkie posiłki, z których przygotowaniem poradzić powinien sobie niemal każdy. Nie masz jednak pomysłu jak przygotować pyszną i pożywną sałatkę? Nic się nie martw. W tym artykule znajdziesz aż 5 przepisów na zdrowe i lekkie sałatki!
Spis treści
Zdrowe sałatki w TIM Catering
Zdrowe sałatki w TIM catering obecne są w menu naszych klientów praktycznie w każdym tygodniu. Niezależnie jaką dietę wybierzesz, możesz mieć pewność, że w Twoim tygodniowym menu pojawi się sałatka. Jeżeli chciałbyś jednak przygotować sałatkę samodzielnie, to poniżej prezentujemy kilka przykładowych przepisów, które nasi klienci mogą znaleźć w swoim menu!
Sałatka z kukurydzą, grillowaną cukinią, pomidorkami, twarogiem wędzonym i dressingiem musztardowym z oregano
Składniki:
mix sałat – 30 g
kukurydza – 50 g
cukinia – 100 g
pomidor (można użyć także pomidorków koktajlowych) – 80 g
twaróg wędzony – 80 g
miód – 10 g
musztarda – 10 g
oliwa z oliwek – 15 g
przyprawy: oregano, sól, pieprz
Przepis:
Cukinię umyć, przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki. Tak przygotowaną cukinię zgrillować delikatnie.
Twaróg delikatnie pokruszyć, a pomidora pokroić w mniejsze plastry.
Z miodu, musztardy, oliwy i przypraw wykonać dressing.
Na talerzu ułożyć kolejno mix sałat, grillowaną cukinię, pokrojonego pomidora, kukurydzę, pokruszony twaróg wędzony. Całość polać dressingiem.
Sałatka z burakiem, rukolą, serem lazur i pestkami dyni z pietruszkowym vinegrettem
Składniki:
mix sałat – 30 g
ser lazur – 30 g
burak – 100 g
pestki dyni prażone – 15 g
miód – 10 g
musztarda – 10 g
oliwa z oliwek – 15 g
natka pietruszki – 3 g
przyprawy: oregano, sól, pieprz
Przepis:
Buraki obrać, ugotować i pokroić w plasterki lub drobną kostkę.
Ser lazur zetrzeć na tarce.
Pestki dyni podprażyć delikatnie na patelni.
Z miodu, musztardy, oliwy, drobno posiekanej natki i przypraw wykonać dressing.
Na talerzu ułożyć kolejno mix sałat, upieczonego buraka, ser lazur i całość posypać prażonymi pestkami dyni. Sałatkę polać uprzednio przygotowanym dressingiem.
Sałatka z makaronem farfalle, rukolą, marynowanym tofu i oliwkami z dressingiem szczypiorkowym
Składniki:
rukola – 30 g
makaron farfalle (można użyć również innego ulubionego makaronu) – 35 g
kukurydza konserwowa -15 g
oliwki czarne – 25 g
pomidor (można użyć także pomidorków koktajlowych) – 80 g
suszone pomidory – 20 g
tofu naturalne – 65 g
sos sojowy jasny – 5 g
musztarda
oliwa z oliwek – 20 g
szczypiorek – 5 g
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Tofu pokroić i zamarynować w oliwie (połowa ilości z przepisu), ziołach prowansalskich, sosie sojowym i pieprzu. Tak zamarynowane tofu odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Następnie delikatnie je podsmażyć.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, pomidora w półplasterki, a oliwki na mniejsze kawałki.
Z musztardy, reszty oliwy z oliwek, pokrojonego drobno szczypiorku, soli i pieprzu przygotować dressing.
Na talerzu ułożyć kolejno rukolę, ugotowany uprzednio makaron, suszone pomidory, pomidory, kukurydzę, oliwki i gotowe tofu. Całość polać dressingiem szczypiorkowym.
Sałatka z serem camembert, gruszką, cukinią, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi i sosem balsamicznym
Składniki:
roszponka – 30 g
cukinia – 80 g
gruszka – 50 g
orzechy włoskie- 10 g
ser camembert – 50 g
żurawina suszona – 10 g
ocet balsamiczny – 5 g
miód – 10g
oliwa z oliwek – 10 g
sok z cytryny – 3 g
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię zgrillować na specjalnej patelni do grillowania.
Gruszkę obrać i pokroić w kostkę.
Orzechy włoskie posiekać drobno, a ser camembert pokroić na mniejsze kawałki.
Z octu balsamicznego, soku z cytryny, oliwy z oliwek, miodu i przyprawy przygotować dressing.
Na talerz wykładać kolejno roszponkę, ugrillowaną cukinię, ser camembert, suszoną żurawinę i pokrojone orzechy włoskie. Całość polać uprzednio przygotowanym dressingiem.
Sałatka z zapiekanym kurczakiem, orzechami włoskimi i pomarańczą z dressingiem musztardowym
Kurczaka zamarynować w marynacie z musztardy (połowa ilości z przepisu), oliwy z oliwek (połowa ilości z przepisu), miodu (połowa ilości z przepisu), soli, pieprzu, słodkiej papryki i granulowanego czosnku. Tak zamarynowane mięso odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie upiec i pokroić na mniejsze kawałki.
Z pozostałej części oliwy z oliwek, miodu, musztardy, musztardy francuskiej, soku z cytryny, ziół prowansalskich, soli i pieprzu przygotować dressing.
Pomarańczę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Ogórka pokroić w plasterki, a pomidorki przekroić na pół.
Na talerzu wykładać kolejno: mix sałat, kurczaka, cząstki pomarańczy, plasterki ogórka, plasterki pomidora oraz orzechy włoskie. Całość polać dressingiem musztardowym.
SuperMEN, to dieta dla mężczyzn, którzy chcą wesprzeć budowę swojej masy mięśniowej, a przy tym gospodarkę hormonalną i pracę mózgu. Znajdziesz w niej produkty zawierające mikroelementy takie jak np. cynk czy selen, które wpływają na poprawę libido.
Odchudzaj się z głową, czyli w zdrowy i zbilansowany sposób! Najpyszniejsze menu bez dodatku białego cukru! Pełne białka, warzyw i pełnoziarnistych produktów.
Biuro czy home office - zawsze masz czas na zdrową, zbilansowaną szamkę! Energię w pracy zapewni Ci zestaw: drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i naturalny sok tłoczony lub lemoniada 100%!
Dla miłośników diety keto stworzyliśmy jej wariant PREMIUM! Bogate w zdrowe tłuszcze, wysokojakościowe produkty takie jak orzechy, wołowina i ryby w diecie.
Dieta bezmięsna z uwzględnieniem ryb, za to bez żadnych haczyków! Jeśli chcesz wyeliminować mięso z posiłków, nie rezygnując z ryb, zobacz co mamy dla Ciebie.