Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Przez wiele lat praktycznie nieznana i nieobecna na rynku, aktualnie bardzo szanowana i powszechnie używana, zajmująca miejsce wielu sałat i szpinaku. Rukola, bo o niej mowa, wykorzystywana była w kuchni śródziemnomorskiej od wieków, jednak prawdziwą popularność zyskała dopiero niedawno. Nadaje ona wyjątkowy smak wielu potrawom, a dzięki swoim właściwościom sprawia, że są one dużo zdrowsze.
Spis treści
Rokietta siewna, czyli rukola, jest rośliną z rodziny kapustowatych, jak brokuły i kalafior. Rośnie w południowej Europie, Azji Środkowej, Północnej Afryce i Indiach. Bez problemu można ją uprawiać w domu. Jej liście są podobne do liści rzodkiewki i mniszka lekarskiego. Jej smak jest bardzo charakterystyczny, pikantny, musztardowo-orzechowy. W sklepach dostępna jest przez cały rok, jednak jej uprawa jest sezonowa. Rukola rośnie wiosną, wczesnym latem i jesienią. Zaletą jest fakt, że zbierać ją można już po kilku tygodniach od zasiania. Poza smakiem doceniane są jej właściwości prozdrowotne.
W liściach rukoli znaleźć można duże dawki witamin A, B, C, E i K. Poza tym zawiera minerały takie jak potas, magnez, wapń, żelazo i jod. Badania dowiodły, że rukola ma wpływ na kontrolowanie cukrzycy oraz ułatwia procesy trawienne, co pomaga w utracie zbędnych kilogramów. Posiada ona również właściwości przeciwzapalne, a dodatkowo chroni mózg przed starzeniem się. Sto gramów rukoli zawiera 25kcal, pochodzących z węglowodanów i białka roślinnego. Zawarty w niej błonnik pokarmowy sprzyja poprawnej pracy jelit. Jako dobre źródło łatwo wchłanialnego wapnia, rukola zapobiega osteoporozie i poprawia stan układu kostnego. Służyć może również jako naturalny detoks, ponieważ wspomaga krążenie krwi, co dostarcza więcej tlenu i składników odżywczych do tkanek skóry. Spożywana regularnie wspomaga produkcję naturalnego kolagenu.
Podstawowym zastosowaniem rukoli są wszelkiego rodzaju sałatki, gdzie z powodzeniem zastąpić może niektóre gatunki sałaty lub szpinak. Doskonale smakuje w połączeniu z oliwą z oliwek, pomidorami i serem mozzarella. Dobrym pomysłem jest zestawienie jej z mięsem, ponieważ zawarte w niej mikroelementy są lepiej wchłaniane w połączeniu z tłustymi i wysokobiałkowymi produktami. Rukola jest często składnikiem diet dostarczanych przez catering dietetyczny. Doświadczeni dietetycy wykorzystują jej właściwości prozdrowotne, by lepiej zbilansować mikroelementy. Szczególnie jej właściwości wykorzystuje dieta pudełkowa przeznaczona dla osób odchudzających się. Poprawia ona procesy metaboliczne i pracę jelit. Spożywana może być również po obróbce termicznej. Często jest smażona zamiast szpinaku na oliwie z czosnkiem, po czym podawana z wędliną lub rybami. Wiele osób wzbogaca rukolą smak pizzy, umieszczając ją na niej zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ciekawostką może być wykorzystanie jej wraz owocami takimi jak granat, pomarańcza lub mandarynki, czy truskawki.
Rukola powinna być wyeliminowana z diety przez osoby, które posiadają alergię na warzywa kapustne. Ograniczenie jej spożywania zalecane jest również przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, ze względu na gorycz. Jeśli stan zapalny jest zaostrzony, najlepszym rozwiązaniem będzie całkowite zrezygnowanie z jej jedzenia. Ze względu na dużą zawartość witaminy C powinna ona być spożywana w małych ilościach przez osoby z nadmierną krzepliwością krwi, przy której pojawia się skłonność do powstawania zakrzepów.
Zobacz także