Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Czy jesteś jedną z osób, której jesienią i zimą jest ciągle zimno? Pomimo ubierania grubego swetra i ciepłej kurtki, nie czujesz się komfortowo, gdy temperatury na dworze są niskie? Spróbuj rozgrzać się od środka! Ciepłe zupy, gulasze, potrawki najlepiej smakują właśnie jesienią i zimą! A pomiędzy posiłkami warto popijać herbaty z dodatkiem produktów o działaniu rozgrzewającym. W poniższym artykule doradzę Ci, jakie herbaty wybierać i co zrobić, żeby były nie tylko zdrowe, ale też pyszne!
Spis treści
Herbata, oprócz walorów smakowych, ma również wiele właściwości zdrowotnych. Ponadto, herbata bez dodatków nie zawiera kalorii, co jest szczególnie ważne dla osób na dietach redukcyjnych [1].
Wyróżnia się herbaty białe, zielone, żółte, czerwone i czarne. Herbata biała i zielona należą do herbat niefermentowanych, a największą popularnością cieszą się w Chinach i Japonii. Herbata żółta, zwana też cesarską jest mało popularna w Europie, ponieważ jest związana z chińskimi ceremoniami religijnymi i przez wiele lat jej eksport poza granice Chin był zakazany. Jest to herbata bardzo dobrej jakości, ponieważ do jej produkcji wykorzystywane są najmłodsze pędy. Herbata czerwona uważana jest za najbardziej aromatyczną wśród herbat, podana jest lekkiej fermentacji. Herbata czarna, która jest najbardziej popularna w Polsce, produkowana jest ze zwiędniętych listków herbacianych, które poddaje się fermentacji i suszeniu [3].
Najlepiej zbadaną herbatą jest herbata zielona i to jej przypisuje się najwięcej właściwości zdrowotnych. Jednakże każdy rodzaj herbaty może nieść za sobą benefity zdrowotne, więc, o ile nie ma przeciwwskazań, można cieszyć się smakiem każdego rodzaju herbaty [1,3].
Jesienią i zimą warto wybierać do picia napoje ciepłe lub letnie. Dlatego też różnorodne herbaty świetnie się sprawdzą! Aby herbata zyskała dodatkowych właściwości rozgrzewających i zdrowotnych, warto dodać do ich parzenia różnorodne przyprawy oraz owoce.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do kubka włożyć pokrojony w plasterki imbir. Do zaparzacza włożyć czarną herbatę. Zaparzacz włożyć do kubka i zalać wrzącą wodą. Zaparzać pod przykryciem ok. 2-3 minuty. Wyjąć zaparzacz, przykryć kubek na kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć imbir, dodać sok z malin i ew. erytrytol. Wymieszać.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do kubka włożyć pokrojone w plasterki jabłko i laskę cynamonu. Do zaparzacza włożyć zieloną herbatę. Zaparzacz włożyć do kubka i zalać wodą o temperaturze 70-80°C. Zaparzać pod przykryciem ok. 2-3 minuty. Wyjąć zaparzacz, przykryć kubek na kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć jabłko i cynamon. Odczekać, aż herbata lekko przestygnie i dodać miód.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do małego garnuszka wlać wodę i wsypać wszystkie przyprawy. Zagotować. Dodać herbatę i gotować na małym ogniu około 5 minut. Dodać mleko i erytrytol, wymieszać dokładnie. Chai przelać przez sitko do kubka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do kubka włożyć plasterki pomarańczy i żurawinę. Do zaparzacza włożyć białą herbatę. Zaparzacz włożyć do kubka i zalać wodą o temperaturze 70-80°C.. Zaparzać pod przykryciem ok. 5 minut. Wyjąć zaparzacz, przykryć kubek na kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć pomarańczę i żurawinę. Odczekać, aż herbata lekko przestygnie i dodać miód.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do kubka włożyć pokrojoną w plasterki gruszkę i imbir. Do zaparzacza włożyć zieloną herbatę. Zaparzacz włożyć do kubka i zalać wodą o temperaturze 70-80°C. Zaparzać pod przykryciem ok. 2-3 minuty. Wyjąć zaparzacz, przykryć kubek na kolejne 5 minut. Po tym czasie wyjąć gruszkę i imbir. Odczekać, aż herbata lekko przestygnie i dodać sok z cytryny oraz miód.
Zobacz także