Gotowe diety

już od 53,99

  • Wybierz spośród 14 zbilansowanych diet
  • Diety ułożone przez wykwalifikowany zespół dietetyków TIM Catering
  • 5 posiłków już od 53,99 / dzień
Bestseller

Wybór Menu

już od 61,99

  • Możliwość wyboru spośród nawet 25 dań dziennie
  • Wymieniaj posiłki za darmo
  • Atrakcyjna cena już od 61,99 / dzień

Sprawdź nasze dodatki

Wege Święta: Pyszne i zdrowe pomysły na świąteczny stół

18/12/2024

Agnieszka Kulesiak

dietetyczka TIM Catering

Czy święta bez mięsa mogą być smaczne i tradycyjne? Zdecydowanie! Coraz więcej osób decyduje się na wegetariańskie święta. Nie musi to wcale oznaczać rezygnacji z tradycyjnych smaków ani kupowania drogich i trudno dostępnych produktów. W tym artykule dowiesz się, na czym polega dieta wegetariańska oraz znajdziesz trzy inspirujące przepisy na dania, które zachwycą Ciebie i Twoich gości: wegetariański bigos, aromatyczny wegetariański barszcz oraz pasztet bez mięsa.

Czym jest dieta wegetariańska?

Dieta wegetariańska to sposób żywienia, który opiera się na wykluczeniu mięsa i ryb, a jednocześnie bazuje na bogactwie warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów i ziaren. Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska może nie tylko wspierać zdrowie, ale również jest to sposób odżywiania przyjazny dla środowiska. Dieta wegetariańska może być stosowana z różnych powodów: ekologicznych, ekonomicznych, religijnych, etycznych lub zdrowotnych.

Nawet jeśli nie stosujesz diety wegetariańskiej na co dzień, ograniczenie spożycia mięsa może przynieść wiele korzyści. Wprowadzenie większej ilości dań roślinnych do diety pozwala wzbogacić ją o różnorodne składniki odżywcze, a także pozwala otworzyć się na nowe smaki i techniki kulinarne, co może uczynić Twoją dietę bardziej różnorodną.

Przepis 1 - wegetariański bigos

Przepis 1 – wegetariański bigos

Sądzisz, że bigos wegetariański nie może być dobry? Nic bardziej mylnego. Dzięki odpowiednim składnikom, aromatowi suszonych grzybów oraz śliwek, a także dobrze podduszonej kapuście, danie w niczym nie będzie ustępowało miejsca jego mięsnej wersji.

Składniki:

  • kiszona kapusta – 250g
  • śliwki suszone – 35g
  • marchew – 25g (0,5 sztuki)
  • grzyby suszone – 15g
  • cebula – 50g
  • pieczarki – 75g
  • soczewica zielona – 100g
  • koncentrat pomidorowy – 25g
  • oliwa z oliwek – 10g
  • sos sojowy jasny – 15g
  • natka pietruszki – 10g
  • bulion warzywny – 300g
  • czosnek – 1 ząbek
  • liść laurowy – 1 szt
  • przyprawy: ziele angielskie, oregano, tymianek

Sposób przygotowania:

W większym garnku na oliwie zeszklić cebulę, pieczarki i pokrojony na plasterki czosnek. Dodaj startą marchewkę i smaż razem przez 2-3 minuty. Dodaj kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, można ją wcześniej opłukać na sitku), pokrojone suszone śliwki oraz pokruszone suszone grzyby. Dopraw bigos sporą ilością pieprzu oraz pozostałymi przyprawami i smaż wszystko, mieszając przez kilka minut. Następnie wlej domowy bulion, sos sojowy, i po zagotowaniu gotuj pod przykryciem. Po 15-20 minutach dodaj zieloną soczewicę i gotuj jeszcze około 20-25 minut do miękkości. Sprawdź, czy potrzebne jest doprawienie solą, dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.

Przepis 2 - barszcz wegetariański

Przepis 2 – barszcz wegetariański

Barszcz bez problemu można przygotować bez dodatku mięsa, zachowując jego tradycyjny smak i aromat. Kluczem jest długie gotowanie warzyw i odpowiednie przyprawy.

Składniki:

  • olej rzepakowy – 10g
  • liść laurowy – 1 liść
  • koncentrat buraczany – 50g
  • bulion warzywny – 2500ml
  • cebula – 100g
  • burak – 2000g
  • ocet – 6g
  • ziele angielskie – 1g
  • czosnek – 1 ząbek
  • majeranek – 1g
  • pieprz czarny ziarnisty – 1g
  • grzyby suszone – 20g

Sposób przygotowania:

W garnku umieść cebulę i czosnek przekrojone na pół oraz suszone grzyby. Dodaj bulion. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj i na minimalnym ogniu gotuj przez około 25 minut. W międzyczasie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Buraki umyj, obierz ze skórki. Do wywaru dodaj ocet, a następnie buraki. Gotuj przez około 2 godziny na małym ogniu. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Przepis 3 - wegetariański pasztet

Przepis 3 – wegetariański pasztet

Choć na pierwszy rzut oka pasztet nie kojarzy się z daniem bezmięsnym, coraz większą popularność zyskują jego roślinne warianty, zwane pasztetami wegetariańskimi. Bazą takich pasztetów mogą być różnorodne warzywa – od pomidorów, dyni, cukinii i bakłażana, po brokuły i warzywa korzeniowe. Poniżej poznasz przepis na pasztet pieczony z białej fasoli z jabłkiem, który może świetnie się u Ciebie sprawdzić.

Składniki:

  • jabłka – 100g
  • jaja kurze – 2 szt
  • fasola biała konserwowa – 340g
  • olej rzepakowy – 20g
  • czosnek – 2 ząbki
  • cebula – 200g
  • musztarda – 20 g
  • bułka tarta – 6 łyżek
  • przyprawy: sól, zmielona gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek, pieprz czarny mielony.

Sposób przygotowania:

Cebulę i jabłko pokrój w kostkę i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem zmiażdżonego czosnku i przypraw. Fasolę dokładnie opłucz z zalewy.

Wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami. Przepuścić całość przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Dodaj do masy jajka i delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż do natłuszczonej formy keksowej i piecz w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Wegetariańskie święta to doskonała okazja, aby cieszyć się tradycyjnymi smakami w zdrowej, roślinnej wersji. Dzięki takim potrawom jak wegetariański bigos, aromatyczny barszcz czy pyszny pasztet, możesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowymi i zdrowymi daniami.

Jeśli chcesz, aby Twoje świąteczne menu zawitało już szybciej i  było równie pyszne, ale bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni, sprawdź naszą dietę wegetariańska lub Wybór Menu w cateringu dietetycznym Tim Catering. Znajdziesz tam fantastyczne dania wegetariańskie, takie jak pierogi, barszcz czy krokiety, które idealnie wpasują się w świąteczną atmosferę, a przy tym są pyszne i pełne zdrowych składników.

Bibliografia:

  1. Pilis W., Stec K., Zych M., Pilis A. 2014. Health benefits and risk associated with adopting a vegetarian diet. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 65,1.
  2. Kasprzyk N., Kręgielska-Narożna M. 2020. Diety wegańska i wegetariańska w profilaktyce i leczeniu insulinooporności. Forum Zaburzeń Metabolicznych, 11(2):73-78.

Poznaj naszą ofertę