Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Białko jest bardzo ważnym makroelementem, niezbędnym w każdej diecie. Odpowiada ono za regenerację komórek i stanowi główny materiał budulcowy większości organów oraz mięśni. Zbyt mała ilość białka w diecie może prowadzić do obniżenia odporności, co przekłada się na liczne infekcje i choroby. Z tego też powodu nawet diety ukierunkowane na wykluczenie z jadłospisu produktów odzwierzęcych powinny zostać ułożone w sposób, który dostarczy organizmowi odpowiednią ilość białka. Z tego też powodu istotna jest wiedza, które warzywa bogate w białko powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie.
Spis treści
Diety oparte na eliminacji mięsa i produktów odzwierzęcych nie są łatwe w bilansowaniu wartości odżywczych. Wynika to z faktu, że głównym źródłem białka w innych dietach są mięso i nabiał. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ponieważ pełni wiele istotnych funkcji:
Osoby rezygnujące ze spożywania mięsa i produktów zwierzęcych powinny przede wszystkim postawić na warzywa bogate w białko. Powinny one znaleźć się w jadłospisie każdego dnia.
Każda dieta odchudzająca opiera się przede wszystkim na deficycie kalorycznym. Sprawia on, że wiele osób odczuwa głód między posiłkami, dlatego też szczególnie istotne jest zadbanie o to, by posiłki nawet przy mniejszej kaloryczności były syte. Odpowiada za to najczęściej zwiększona ilość białka, ponieważ wpływa ono bezpośrednio na ich sytość. Z tego też powodu w przypadku odchudzania się osób, które rezygnują ze spożywania mięsa i produktów zwierzęcych, warzywa bogate w białko mogą znacząco ułatwić odchudzanie. Dodatkową zaletą białka przy odchudzaniu jest możliwość budowania mięśni, przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej.
Chcąc zapewnić organizmowi odpowiednią ilość białka, niezbędnego do prawidłowej regeneracji oraz utrzymania odporności, niezbędna jest znajomość jego najlepszych źródeł. W przypadku osób stosujących dietę wegańską, wybór jest ograniczony. Wybierać trzeba warzywa bogate w białko, z uwzględnieniem wszystkich egzogennych aminokwasów. Warto postawić na produkty takie jak:
Istotne jest, by w diecie znalazły się warzywa z różnych grup i łączyć ziarna, z warzywami zielonymi i strączkowymi. W ten sposób organizm otrzyma każdego dnia komplet niezbędnych aminokwasów, podobnie jak ma to miejsce przy spożywaniu mięsa i nabiału.
Niewątpliwą zaletą pozyskiwania pełnowartościowego białka z warzyw, jest duże zróżnicowanie potraw, które można z ich wykorzystaniem przygotować. Warzywa bogate w białko łączyć można na wiele sposobów, by wykorzystać ich wszystkie walory smakowe. Wykorzystuje to każdy catering dietetyczny, przez co dostępne w nich jadłospisy są bardzo zróżnicowane i mogą się opierać na inspiracjach pochodzących z różnych zakątków świata. Wegańska dieta pudełkowa uchodzi za rozwiązanie bardzo różnorodne i oferujące wiele unikalnych smaków. Dodatkowym atutem, jaki posiadają warzywa bogate w białko, jest również duża zawartość witamin i minerałów, które również są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nie tylko osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa i produktów zwierzęcych, powinny w swojej diecie uwzględniać warzywa bogate w białko. Powinny się one znaleźć również w dietach zawierających mięso i nabiał, ponieważ dostarczają organizmowi dużych ilości witamin i minerałów. Docenią to z pewnością osoby, które swój styl życia uzupełniają intensywną aktywnością fizyczną, ponieważ ich zapotrzebowanie na mikroelementy jest zdecydowanie większe.
Zobacz także