Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Wykorzystywany każdego dnia w niemal każdym polskim domu biały cukier, nazywany jest również sacharozą. Jest najpopularniejszym produktem wykorzystywanym do słodzenia niemal wszystkiego. Jego właściwości jednak sprawiają, że często nazywany jest również białą śmiercią. Powszechne nadużywanie go może wywoływać wiele komplikacji zdrowotnych. Czym dokładnie jest sacharoza i gdzie ją można znaleźć? W jaki sposób ustrzec się przed jej nadużywaniem?
Spis treści
Sacharoza powstaje z połączenia cząsteczek glukozy i fruktozy. Zaliczana jest ona do grupy cukrów prostych. Spotkać ją można naturalnie występującą w niektórych roślinach. Powszechnie produkowana jest w procesie rafinacji buraków cukrowych oraz trzciny cukrowej, podczas którego powstaje pozbawiony wszelkich składników odżywczych, czysty cukier. Ta metoda produkcji stosowana jest już od wielu lat, a sama sacharoza wykorzystywana jest powszechnie na terenie całego świata.
Zastosowanie cukru kuchennego jest bardzo szerokie. Przede wszystkim niemal w każdym domu wykorzystuje się go do słodzenia napojów takich jak kawa i herbata. Obecny jest również przy procesie przygotowywania przetworów takich jak domowe kompoty i soki. Sacharoza wykorzystywana jest przy wypieku wszelkich ciast i przygotowywaniu domowych deserów. Poza zastosowaniem domowym jest ona produktem bardzo popularnym przy przemysłowej produkcji żywności. Przeglądając składy produktów dostępnych w sklepach, bez problemu znajdzie się ją w większości z nich. Duże ilości znajdują się we wszystkich produktach wysokoprzetworzonych, takich jak sosy i gotowe posiłki. Największe ilości cukru znaleźć można w słodzonych napojach gazowanych oraz wyrobach cukierniczych.
Wszelkiego rodzaju węglowodany są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Cukry proste dostarczają jej najszybciej i wywołują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Jako, że sacharoza należy do grupy cukrów prostych, spożywanie jej może powodować gwałtowne wzrosty poziomu glukozy. Jej nadmiar odkładany jest w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej, która pełni rolę rezerwy energetycznej. Prowadzi to nieuchronnie do otyłości i jeszcze większych powikłań zdrowotnych. Nadużywanie cukru może przyczyniać się do rozwoju chorób serca oraz układu krążenia, a w najgorszym przypadku spowodować może pojawienie się cukrzycy typu drugiego. Ze względu na swoją budowę sacharoza wpływa negatywnie również na stan uzębienia, ponieważ uszkadza szkliwo i stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii próchniczych.
Całkowite uniknięcie spożywania cukru jest bardzo trudne, ponieważ występuje on również naturalnie. Poza burakami i trzciną cukrową, sacharoza występuje również w produktach takich jak:
W przeciwieństwie jednak do produktów wysokoprzetworzonych, naturalne źródła sacharozy obfitują też w różnego rodzaju witaminy i minerały, a przede wszystkim błonnik pokarmowy. Dzięki temu podczas przeliczania ilości spożytego cukru uwzględnia się jedynie cukier dodany, bez brania pod uwagę cukru występującego naturalnie.
Najprostszym sposobem jest zrezygnowanie z wykorzystania cukru w kuchni. Do słodzenia używać można produktów naturalnych takich jak miód czy ksylitol, pozyskiwany z soku brzozowego. Z diety warto wyłączyć wszystkie produkty, w których składzie pojawia się sacharoza. Należą do nich przede wszystkim słodzone napoje gazowane oraz wysokoprzetworzona żywność. Warto postawić na catering dietetyczny, ponieważ oferowane w nim potrawy przygotowywane są bez wykorzystania cukru dodanego. Każda dieta pudełkowa powstaje pod okiem specjalistów z zakresu żywienia, którzy dbają o odpowiedni skład dań i zbilansowanie każdego jadłospisu. Zaspokojenie pełnego zapotrzebowania kalorycznego z wykorzystaniem cateringu ułatwia unikanie niezdrowych przekąsek, których głównym składnikiem jest sacharoza. Ułatwia też utrzymanie zdrowej wagi i dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.
Zobacz także