Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Gotowe diety
już od 51,99 zł
Wybór Menu
już od 58,99 zł
Sprawdź nasze dodatki
Cukrzyca jest przewlekłą chorobą, której nie da się wyleczyć, ale zmieniając swój tryb życia i odpowiednią dietę, kontrolując swój organizm, można zminimalizować jej skutki. Zaniedbania prowadzą zaś do udarów, niewydolności serca, ślepoty czy niewydolności nerek, dlatego nie wolno bagatelizować żadnych objawów.
Spis treści
Cukrzyca to zespół chorób metabolicznych, które charakteryzuje długotrwała hiperglikemia wywołana nieprawidłowym wydzielaniem insuliny, czyli hormonu produkowanego przez trzustkę. Zarówno niewłaściwy poziom wydzielanej insuliny jak również zaburzenie jej funkcji skutkują zakłóceniem metabolizmu białek, węglowodanów i lipidów. Według danych WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) w 2014 roku, około 422 mln ludzi na świecie cierpiało na cukrzycę. W Polsce szacuje się ponad 2 miliony cukrzyków, choć liczba ta może być znacznie większa, ponieważ wielu jest niezdiagnozowanych.
Cukrzyca typu LADA, jest jednym z wariantów cukrzycy typu 1. Ujawnia się późno u osób dorosłych i ma podłoże autoimmunologiczne.
Cukrzyca monogenowa to kolejna odmiana i występuje tylko u 1-2 % wszystkich przypadków i powstaje na skutek pojedynczej mutacji, dlatego do zdiagnozowania jej niezbędne są badania genetyczne.
Niedostateczna ilość insuliny w organizmie utrudnia transport glukozy z krwi do komórek. Dlatego też głównym objawem cukrzycy jest właśnie bardzo wysokie stężenie glukozy we krwi, wskutek czego gromadzi się ona też w np. w przestrzeni międzykomórkowej. Wszystko to powoduje również, że do moczu dostaje się znacznie więcej glukozy niż u osób zdrowych, nazywa się to cukromoczem.
Glukoza jest źródłem energii, ale jeśli nie może zostać tak wykorzystana przez niedobór insuliny, wtedy dochodzi do nadmiernego rozkładu tłuszczów. Za tym idzie zwiększenie stężenia ciał ketonowych, powstałych właśnie podczas rozkładu tłuszczów, które prowadzą do zakwaszenia organizmu i wpływają negatywnie na układ nerwowy.
Wszystkie te chemiczne procesy zwiększają pragnienie osoby chorej, ilość spożytych płynów na dobę sięga nawet kilkunastu litrów, a co za tym idzie, dużo częstszego oddawania moczu, ponieważ tak właśnie organizm chce się pozbyć niewykorzystanej glukozy. W przypadku zmniejszenia ilości przyjmowanych płynów, tkanki w organizmie odwadniają się i następuje ubytek masy ciała.
Cukrzyca wpływa też negatywnie na śródbłonkę naczyń krwionośnych, co powoduje m.in. miażdżycę i zaburzenia ukrwienia tkanek i narządów.
Do kolejnych objawów należą coraz większe osłabienie, obniżona odporność, stale nawracające infekcje i zmiany ropne na skórze, wzrok ulega znacznemu pogorszeniu, u ujścia cewki moczowej występuje uciążliwy świąd.
U osób starszych postępujące zmiany naczyniowe i neurologiczne prowadzą do zaburzenia ukrwienia, bolesnych skurczy w łydkach podczas poruszania się i zaburzeń czucia powierzchniowego w kończynach dolnych. U mężczyzn prowadzi też do osłabienia erekcji i potencji. Z czasem dochodzi również do niewydolności nerek.
Do tego zaobserwować można też nudności, wymioty, bóle brzucha, nasilająca się senność, która może dojść nawet do stanu śpiączki.
Objawy można podzielić ze względu na typ cukrzycy.
Jako, że cukrzyca jest chorobą przewlekłą, to i leczenie jej nie nie jest szybkie ani tym bardziej łatwe Pacjent musi stale dbać o przestrzeganie określonych zasad i zaleceń lekarza.
W leczeniu cukrzycy stosuje się insulinę i leki doustne, które mają stymulować wytwarzanie insuliny przez organizm.
Równie ważna jest odpowiednia dieta, ale też dobrze jest wdrożyć leczenie wysiłkiem fizycznym (ma na celu zwiększenie przemiany materii) a dodatkowo również zmotywować pacjenta do samoedukacji i samokontroli. W przypadku kobiet z cukrzycą ciążową, muszą one być pod ścisłą kontrolą lekarską i zminimalizować spożycie cukru do zera. Przy cukrzycy niekontrolowanej noworodki bywają bardzo duże i mają znacznie zmniejszoną odporność.
W odpowiednim skomponowaniu jadłospisu pomoże tabela z indeksem glikemicznym, a jest ona powszechnie dostępna w książkach czy w internecie.
Kiedy znamy już zasady, warto dowiedzieć się dokładnie co mogą jeść cukrzycy. Do produktów wskazanych należą:
–produkty z mąki pszennej, od pieczywa przez knedle, kopytka, pierogi, aż po naleśniki i placki
– słodycze i wyroby cukiernicze
– warzywa konserwowe
– tłuste mleko i śmietana, pełnotłusty nabiał, zabielacze do kawy
– tłuste mięso oraz jego tłuste przetwory, np. salceson, parówki, konserwy
– soki i napoje słodzone
– alkohol.
Różnice w jadłospisie zależą głóœnie od metod leczenia danego rodzaju cukrzycy. Dieta w cukrzycy typu 1 opiera się na warzywach, które dodane nawet do głównego posiłku obniżają jego indeks glikemiczny, na baczności trzeba się mieć przy spożyciu produktów z laktozą, ponieważ laktoza u niektórych osób znacznie podnosi poziom cukru we krwi. Osobom chorym na tego typu cukrzycę zaleca się spożywanie mniejszych posiłków ale za to częściej.
Jadłospis cukrzyka typu 2 musi być zróżnicowany i zbilansowany, by dostarczyć organizmowi odpowiednich dawek witamin i minerałów. Należy w jej stosowaniu ograniczyć tłuszcze nasycone i węglowodany proste (miód, cukier, słodzone napoje i słodycze) oraz zrezygnować z potraw pieczonych, smażonych na tłuszczu lub gotowanych w gęstym sosie.
Zarówno dieta dla cukrzyka typu 1 jak i dieta dla cukrzyka typu 2 mogą na początek stanowić pewne wyzwanie. Trudno jest przestawić nawyki żywieniowe z dnia na dzień, nawet jeśli od tego zależy nasze zdrowie. Jeśli więc nie mamy ochoty samodzielnie przygotowywać sobie specjalistycznego jadłospisu, z pomocą przyjdzie nam catering dietetyczny Wrocław.
Z internetu oraz publikacji ksiażkowych można w łatwy sposób poznać jak wygląda dieta cukrzycowa przepisy, ale jeśli sami nie umiemy bądź nie chcemy się nad tym pochylać, to nie jesteśmy skazani na porażkę.
Dieta pudełkowa tak popularna w dzisiejszych czasach, to nie tylko sposób na utratę wagi czy wygoda dla zabieganych, to także nieocenione wsparcie w dietach specjalistycznych. Sztab profesjonalistów, dietetyków i kucharzy dba o to, by żywienie w cukrzycy oraz innych chorobach nie było monotonne i nie zniechęcało a jednocześnie, by zawierało wszystkie niezbędne wartości odżywcze we właściwych proporcjach. To oni doskonale wiedzą co jeść a czego unikać w diecie cukrzycowej i sprawią, że posiłki będą naprawdę smaczne. Taka opcja przyda się szczególnie osobom z cukrzycą, które muszą zredukować swoją wagę, aby lepiej i zdrowiej żyć.
Wiele firm cateringowych prowadzi też blogi, które będą świetnym uzupełnieniem dotychczasowej wiedzy.
Przy odpowiedniej diecie i aktywności fizycznej, oraz właściwym przyjmowaniu leków, cukrzyca nie musi być straszna, można ją oswoić i żyć z nią długie lata.
Zobacz także