Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Osoby borykające się z insulinoopornością lub cukrzycą stosują zazwyczaj dietę opierającą się o produkty z niskim indeksem glikemicznym. Standardowe desery czy słodycze mogą niestety wpłynąć na gwałtowne podniesienie poziomu glukozy we krwi, w związku z tym należy je w dużym stopniu ograniczać w diecie. Na szczęście istnieje wiele deserów z niskim ładunkiem glikemicznym, które można łatwo i szybko przygotować samemu w domu. Jeżeli szukasz pomysłów na pyszne i zdrowe desery, to zapraszam do lektury tego artykułu!
Spis treści
Podczas tworzenia przepisu na zdrowy deser warto bazować na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nie oznacza to, że nie można wykorzystać małej ilości produktu o wysokim indeksie glikemicznym, jednak w takim wypadku należy szczególnie zadbać o prawidłowe zbilansowanie całego posiłku. Dobrze, jeżeli deserek będzie zawierał produkty bogate w białko i tłuszcze, które pozytywnie wpłyną na całościowy ładunek glikemiczny dania.
Produkty bogate w białko, które mogą być bazą zdrowego deseru to np. twaróg, skyr, serek wiejski, jogurt naturalny, jaja, a nawet nasiona roślin strączkowych takich jak ciecierzyca czy fasola.
Produkty bogate w zdrowe tłuszcze, które świetnie sprawdzą się do przygotowania słodkości to np. wszelkie rodzaje orzechów, pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona chia lub awokado. Nie wolno jednak zapominać, że produkty wysokotłuszczowe w małej objętości zawierają sporo kilokalorii, więc jeżeli zmagasz się z nadwagą lub otyłością, to zwróć uwagę, aby nie przesadzić z ich ilością.
Nie należy również bać się węglowodanów, jednak do przygotowania deserków najlepiej wybierać takie o niskim lub średnim indeksie glikemicznym np. płatki owsiane, mąki pełnoziarniste, owoce jagodowe czy owoce cytrusowe.
Poniżej kilka przepisów na pyszne desery z niskim ładunkiem glikemicznym, które na co dzień możecie spróbować w TIM Catering! 🙂
Składniki:
Sposób przygotowania:
Herbatniki kruszymy i wykładamy na dno słoiczka/pucharku/miseczki. Twaróg mieszamy z połową erytrytolu i posiekaną czekoladą. Wykładamy na herbatniki. Truskawki blendujemy z pozostałym erytrytolem. Mus truskawkowy wlewamy na masę serową. Na górę wykładamy podprażone migdały w płatkach.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mango zblendować na mus i wymieszać ze skyrem i erytrytolem. Kiwi obrać i pokroić na małe kawałki. Resztę składników wymieszać ze sobą w miseczce. Na głęboki talerz wyłożyć skyr mango, musli i kiwi.
Składniki:
Gofry
Twarożek
Wiśnie
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na gofry dokładnie wymieszać trzepaczką. Gofrownice dobrze nagrzać, posmarować olejem i zapiekać gofry do uzyskania złotego koloru.
Wszystkie składniki twarożku dokładnie wymieszać.
Wiśnie pozbaw pestek i podgotuj w garnuszku z erytrytolem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jagody podgrzać w garnku razem z erytrytolem do czasu jego rozpuszczenia i zblendować całość na mus. Wystudzić. Twaróg dokładnie wymieszać ze śmietanką i musem jagodowym.
Mleko zagotować w garnku, odstawić z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Stopniowo dodawać do garnka po łyżce masy serowej i dokładnie wymieszać. Gdy dodamy już ok. 5 łyżek masy można wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Masę serową należy wylać na małą blaszkę lub keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę i wymieszać ją z żelatyną. Truskawki zblendować na mus z erytrytolem i żelatyną. Dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Masę jogurtową należy wlać do salaterek lub miseczek. Galaretki włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Zobacz także