Catering dietetyczny dla chorych. Którą dietę wybrać?

24/10/2023

Agata Łabuda

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

Chcesz skorzystać z oferty cateringu dietetycznego, ale nie wiesz, czy znajdziesz dietę dopasowaną do Twojego stanu zdrowia? Pamiętaj, że cateringi mają zazwyczaj kilka diet specjalistycznych, które są tworzone dla osób z rozmaitymi dolegliwościami lub jednostkami chorobowymi. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, czy w ofercie TIM Catering znajdzie się dieta dla Ciebie, zachęcam do przeczytania poniższego artykułu.

Catering dietetyczny w nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy to dosyć częste zaburzenie trawienia u osób dorosłych. Według różnych źródeł, w Polsce na tę przypadłość cierpi około 20-37% dorosłych. Nietolerancja laktozy jest związana z niedoborem lub brakiem enzymu laktaza w organizmie. Enzym ten ma za zadanie rozkład laktozy zawartej w produktach mlecznych, która jest dwucukrem do dwóch jednocukrów- glukozy i galaktozy. Kiedy w organizmie jest za mało laktazy, dochodzi do zaburzeń trawienia, czego efektem są m.in. wzdęcia, gazy, bóle brzucha czy biegunka [1].

Żeby zapobiec przykrym objawom, należy wprowadzić dietę o zmniejszonej ilości laktozy. W TIM Catering taka dieta nazywa się Lactose Free. W tej diecie, produkty bogate w laktozę są zastąpione takimi, które produkcyjnie zostały pozbawione laktozy lub produktami roślinnymi np. napojami ryżowymi, mleczkiem kokosowym czy serem wegańskim.

Dieta Lactose Free

Catering dietetyczny w nietolerancji glutenu

Kilka lat temu dieta bezglutenowa była bardzo popularna w związku z wieloma mitami, które głosiły o szkodliwości glutenu. Dużo osób przechodziło na dietę bezglutenową bez konkretnych wskazań lekarskich i bez konsultacji z dietetykiem. Takie postępowanie przyczyniło się w wielu przypadkach do niedoborów pokarmowych, co przyniosło odwrotny skutek do zamierzonego. Na szczęście, świadomość ludzi na temat diety bezglutenowej jest coraz większa. Wskazania do przejścia na dietę bezglutenową to celiakia, alergia na zboża glutenowe lub niealergiczna nadwrażliwość na zboża glutenowe [2].

W TIM Catering mamy w ofercie dietę Less gluten, która jest kierowana do osób, które powinny ograniczyć gluten w diecie np. osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Nie jest to jednak dieta dla osób, które muszą wykluczyć całkowicie gluten z diety np. dla osób chorujących na celiakię i mocne alergie na białka glutenowe. Osoby borykające się z celiakią nie powinni spożywać produktów, które mają nawet minimalne domieszki glutenu. Należy pamiętać, że wiele z produktów żywnościowych, które nie mają w składzie produktów bogatych w gluten, mogą zawierać śladowe ilości tego białka związane z procesem produkcyjnym.

Dieta Less Gluten

Catering dietetyczny przy cukrzycy i insulinooporności

Dla większości osób zmagających się z nieprawidłową glikemią odpowiednia powinna być dieta Niski IG dostępna w TIM Catering. Jest to dieta bazująca na produktach niskoprzetworzonych, o dużej zawartości błonnika pokarmowego i niskim indeksie glikemicznym. Głównym źródłem węglowodanów w tej diecie są pełnoziarniste produkty zbożowe np. płatki owsiane, makaron pełnoziarnisty, chleb razowy czy gruboziarniste kasze. W diecie Niski IG nie brakuje również świeżych warzyw, roślin strączkowych, owoców jagodowych, nabiału, orzechów i pełnowartościowego białka pochodzącego z mięsa, jajek i ryb.

Należy jednak pamiętać, że w przypadku zmagania się z cukrzycą i insulinoopornoscią, aby poprawić wyniki badań i swoje samopoczucie sam rodzaj diety nie wystarczy. Trzeba pamiętać o dobraniu prawidłowej kaloryczności diety i w przypadku nadwagi lub otyłości zacząć proces redukcji masy ciała. Ponadto, należy pamiętać o prawidłowym nawodnieniu i dopasowanej do stanu zdrowia aktywności fizycznej [3,4].

Przed wykupieniem diety, polecamy kontakt ze swoim lekarzem prowadzącym lub diabetologiem, ponieważ u niektórych osób z cukrzycą i insulinoopornością należy wprowadzić dietę dobraną indywidualnie, a dieta pudełkowa nie będzie optymalna.

Dieta niski IG

Catering dietetyczny w chorobach tarczycy

Osoby, które zmagają się z chorobami tarczycy, powinny szczególnie zadbać o swoją dietę. Zaleca się spożywać zbilansowane, różnorodne i niskoprzetworzone posiłki. Jedną z takich diet w naszej ofercie jest dieta Niski IG i powinna być ona optymalna dla większości osób borykających się z chorobami tarczycy.

Jednakże, osoby zmagające się z chorobą Hashimoto, czyli zapaleniem tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, często mogą gorzej tolerować produkty nabiałowe oraz takie, które są bogate w białka glutenowe [5]. Dla tych osób stworzyliśmy w TIM Catering dietę Hashimoto, w której ograniczony jest gluten oraz wykluczony został nabiał. Ponadto, ograniczone zostały produkty bogate w goitrogeny np. surowa kapusta i soja.

Dieta Hashimoto

Catering dietetyczny w dla osób cierpiących na zaparcia

Osoby, które zmagają się z zaparciami, na pewno powinny przemyśleć modyfikację nawyków żywieniowych. Warto wprowadzić dietę o zwiększonej ilości błonnika pokarmowego, aby przyspieszyć perystaltykę jelit. Aby błonnik pokarmowy wpłynął pozytywnie na regulację wypróżnień, należy zadbać o zwiększone nawodnienie- nawet 2-2,5 litra płynów dziennie. Duże ilości błonnika zawierają m.in. pełne ziarna zbóż, kasze, warzywa i owoce oraz orzechy. Warto wprowadzić również do diety fermentowane produkty mleczne np. jogurty naturalne, kefiry czy zsiadłe mleko, które pozytywnie wpływają na mikrobiotę jelitową. Ważne jest również ograniczenie cukrów prostych, których głównym źródłem są wyroby cukiernicze oraz zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczów nasyconych np. tłustych mięs, sosów czy masła [6].

Dieta z TIM Catering, która cechuje się zwiększoną ilością błonnika, dużą zawartością produktów fermentowanych i ograniczeniem produktów bogatych w cukier i tłuszcze nasycone jest dieta Slim. Przy problemach z zaparciami dobrze sprawdzi się również dieta Niski IG.

Catering dietetyczny w PCOS

PCOS, czyli zespół policystycznych jajników to schorzenie, które cechuje się zaburzeniami w przebiegu cyklu menstruacyjnego, występującymi zmianami w obrębie jajników oraz cechami hiperandrogenizmu. Schorzenie to często współistnieje z insulinoopornością i nadmierną masą ciała, więc szczególnie ważne jest zadbanie o prawidłowe nawyki żywieniowe oraz dobranie odpowiedniej wartości energetycznej diety. Zalecenia dietetyczne przy PCOS są bardzo zbliżone do zaleceń przy insulinooporności, również zaleca się spożywanie posiłków niskoprzetworzonych, z niskim ładunkiem glikemicznym [7]. Zatem i w tym przypadku dobrym wyborem może się okazać dieta Niski IG z TIM Catering.

Źródło:

  1. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/nietolerancja-laktozy-co-mozna-stosowac-a-czego-unikac-w-diecie/ [dostęp 27.09.2023]
  2. Lange E., Dieta bezglutenowa- kiedy faktycznie jest wskazana, “Prawdy i półprawdy w żywieniu człowieka”, 2023, s. 185-210.
  3. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-typu-2-zalecenia-i-jadlospis/ [dostęp 27.09.2023]
  4. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/cukrzyca-nasz-gorzki-slodki-problem-nowe-doniesienia/ [dostęp 27.09.2023]
  5. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-tarczycy/niedoczynnosc-tarczycy-rola-zywienia-w-leczeniu/ [dostęp 27.09.2023]
  6. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/zaparcia-zalecenia-dietetyczne/ [dostęp 27.09.2023]
  7. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/inne/zespol-policystycznych-jajnikow-zalecenia-i-jadlospis/ [dostęp 27.09.2023]