Co jeść żeby mieć ładną cerę?

20/01/2023

Autorka: Natalia Morawska

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

Piękna i zadbana cera jest marzeniem wielu z nas. Jednak stresująca praca, zaburzenia hormonalne, nieprawidłowa pielęgnacja cery, czy wiele innych czynników mogą negatywnie wpływać na jej stan. Co można w takim razie zrobić, by zadbać o jej zdrowy i promienny wygląd? Z pomocą przychodzi dieta!

Dieta na ładną cerę – czy istnieje?

Czy zatem nasz codzienny sposób odżywiania może wpływać na wygląd i funkcjonowanie skóry? Ależ oczywiście, że tak! Nasza skóra jest często jednym z pierwszych narządów
w naszym organizmie, po którym możemy zauważyć oznaki nieprawidłowego sposobu odżywiania. Nie istnieje jednak jedna, konkretna dieta na piękną cerę, ale w pokarmie, który spożywamy znajdują się szereg związków, które oddziałują na naszą cerę. Dlatego też, poniżej prezentujemy kilka z nich, które mogą mieć potencjalnie pozytywny wpływ na jej stan.

Jakie związki spożywać, by mieć ładną cerę?

  • Pełnowartościowe białko

Znajdziemy je przede wszystkim w mięsie, rybach, jajach i produktach mlecznych. Białko jest podstawowym składnikiem budulcowym w naszym organizmie. Ten makroskładnik wpływa przede wszystkim na prawidłową regenerację i proces odbudowy wszystkich komórek w naszym organizmie, w tym także komórek naszej skóry. Niewystarczająca podaż białka w diecie może się zatem przyczynić do pogorszenia wyglądu naszej skóry i jej gorszej regeneracji, prze co ciężej będzie nam zachować zdrową skórę [1].

  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, poprzez swoje przeciwzapalne działanie, wpływają na redukcję stanu zapalnego naszej skóry, poprawę jej nawilżenia, a także działają fotoprotekcyjnie, chroniąc ją przed szkodliwym promieniowaniem UV. W jakich produktach warto zatem szukać tego typu związków? Do głównych źródeł powyższych kwasów tłuszczowych należą tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, nasiona chia oraz siemię lniane [2].

  • Fermentowane produkty mleczne

Do tej grupy produktów należą przede wszystkim jogurty, kefiry i maślanki. Ze względu na zawartość m.in laktoferyny, produkty te przyczyniają się do zmniejszonej produkcji łoju oraz wyciszenia stanu zapalnego skóry [2].

  • Likopen i Beta-karoten

Powyższe dwa związki wykazują wpływ ochronny na skórę poddaną działaniu promieniowania UV, dzięki czemu, nasza skóra wolniej ulega procesom starzenia. Produktami bogatymi w likopen są przede wszystkim pomidory oraz ich przetwory, natomiast beta – karoten znajdziemy w największych ilościach w owocach
i warzywach charakteryzujących się ciemnym zabarwieniem jak np. brokuł, szpinak, marchew, czy jarmuż [3].

  • Witamina C i kolagen

Witaminę C znajdziemy przede wszystkim w papryce, natce pietruszki, porzeczkach, czy truskawkach. Odpowiednie jej spożycie stymuluje produkcję kolagenu w naszym organizmie, co przekłada się na zdrowy wygląd skóry [3]. Dodatkowo, jako silny przeciwutleniacz, witamina C chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV [4] .

  • Witamina A oraz cynk

Są to dwa szczególnie ważne związki, których pozytywny wpływ mogą zauważyć osoby zmagające się z trądzikiem. Związki te działają antyoksydacyjnie, wpływają korzystnie na procesy regeneracji skóry, a także wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe. Witaminę A znajdziesz w największych ilościach
w produktach takich jak marchew, wątróbka, czy jaja, natomiast cynku dostarczysz sobie spożywając m.in pestki dyni, wątróbkę, czy kaszę gryczaną [3].

  • Witamina E

Przez wiele osób nazywana często „witaminą młodości”. Jest ona jednym
z najsilniejszych przeciwutleniaczy, przez co istotnie zapobiega procesom starzenia się skóry. Poprawia jej elastyczność i działa przeciwzmarszczkowo. Dodatkowo wykazuje działanie fotoprotekcyjne i przeciwzapalne. Witaminę E znajdziemy przede wszystkim w olejach roślinnych tłoczonych na zimno, migdałach oraz orzechach laskowych [1].

  • Woda

Woda uczestniczy w transporcie składników odżywczych (w tym także tych korzystnie wpływających na stan naszej skóry) do komórek. Dodatkowo wspomaga procesy wydalania wszelkich substancji toksycznych z organizmu. Pamiętajmy zatem, by codziennie dbać o prawidłowy poziom jej spożycia [5].

A jakie składniki naszej diety mają negatywny wpływ na skórę?

Skoro omówiliśmy już składniki pozytywnie wpływające na stan naszej cery, to czas zastanowić się, czy istnieją jakieś elementy naszej codziennej diety, które mogą wywierać negatywny wpływ na stan naszej cery. Wśród elementów tych wyróżnić można m.in:

  • Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Nadmiar produktów tego typu może przyczyniać się do zwiększenia częstości występowania trądziku. Spożycie produktów o wysokim indeksie glikemicznym powoduje w organizmie szereg reakcji doprowadzających do zwiększonego wydzielania łoju, co może przyczyniać się do powstawania problemów skórnych. Do produktów o wysokim indeksie glikemicznym należą produkty takie jak m.in. produkty z oczyszczonej mąki, słodycze, czy słodkie napoje [2,6].

  • Cukier

Nadmiar cukru w naszej codziennej diecie odbija się negatywnie na kondycji naszej skóry. Sposób żywienia obfitujący w ten składnik może przyczyniać się np. do zaostrzenia zmian trądzikowych, utraty jej elastyczności, czy powstawania zmarszczek. Należy zatem minimalizować konsumpcję produktów bogatych w cukry dodane [5].

  • Sól

Sól jest przyprawą towarzysząca nam od wieków. Jednak jej nadmierne spożycie może doprowadzić do zatrzymywania wody w naszym organizmie, co niekorzystnie odbija się na wyglądzie skóry i naszym samopoczuciu. Pamiętajmy zatem, by używać jej jako przyprawy w umiarkowanych i rozsądnych ilościach [1]!

Także jak widzisz, dieta może mieć istotny wpływ na stan naszej skóry. Dlatego, już od dzisiaj zadbaj o to, by w twojej diecie znajdowały się różnorodne posiłki. Dzięki temu zwiększysz swoje szanse na dostarczenie Twojej skórze wszystkich niezbędnych składników odżywczych, co z pewnością przełoży się na jej zdrowy i promienny wygląd. Posiłki możesz przygotować samodzielnie lub skorzystać z oferty naszego cateringu dietetycznego i wybrać dla siebie odpowiedni wariant diety! Dla osób szczególnie chcących zadbać o stan swojej cery polecamy wariant Niski IG. Dieta ta bazuje na produktach opierających się na niskim indeksie glikemicznym. Ponadto dostarcza dużych ilości warzyw, owoców niskocukrowych, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz licznych źródeł pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczy. Poniżej prezentujemy przykładowe propozycje posiłków, które możesz znaleźć w naszej diecie NIskie IG.

dieta na ładną cere

Propozycje posiłków dla osób na diecie niskie IG:

Śniadanie: Naleśniki pełnoziarniste z czekoladowym kremem z fasoli bez cukru z wiśniami
i kokosem

II śniadanie: Podpłomyk razowy z twarożkiem bazyliowym i warzywami

Obiad: Łosoś pod szpinakowo-serową pierzynką z kaszą bulgur i warzywami na parze

Podwieczorek: Koktajl porzeczkowy na maślance z siemieniem lnianym

Kolacja: Sorgo i kasza gryczana z grillowanymi warzywami, kulkami mozzarelli i sosem pomidorowo-paprykowym

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą!

Bibliografia:

  1. Gierada Emilia.“Wpływ diety na urodę“. https://dietetycy.org.pl/wplyw-diety-urode/. Dostęp: 13.01.2023
  2. Dawidziak, Jolanta, Balcerkiewicz, Monika. „Dieta jako uzupełnienie leczenia trądziku pospolitego (Acne vulgaris) Część II. Kwasy tłuszczowe, indeks glikemiczny, przetwory mleczne.” Farmacja współczesna 9 (2016): 67-72.
  3. Redakcja Dietetycy.org.pl. “Dieta dla zachowania młodej skóry | Jak jedząc zachować młodość?”. https://dietetycy.org.pl/dieta-dla-zachowania-mlodej-skory-jak-jedzac-zachowac-mlodosc/. Dostęp: 13.01.2023
  4. Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659.
  5. Kostecka, M., and J. Kostecka. „Wpływ diety na wygląd skóry.” Kosmetologia Estetyczna 4.02 (2013).
  6. Kamm, Anna, Barańska-Rybak Wioletta. „Wpływ żywienia jako czynnika środowiskowego na poprawę kondycji skóry wśród dorosłych kobiet z trądzikiem pospolitym.” (2016).