Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Kto z nas nie lubi deserów? Niestety, gotowe produkty z marketów nie zawsze jednak okazują się dobrą opcją dla naszego organizmu. Sklepowe słodycze często obfitują w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. A co, jeśli Ci powiem, że istnieje sposób na zaspokojenie deserowej zachcianki, jednocześnie unikając nadmiaru cukrów prostych i niezdrowych tłuszczy, a dostarczając naszemu organizmowi źródeł pełnowartościowego białka? Są to zdrowe proteinowe desery! Z poniższego artykułu dowiesz się zatem, dlaczego białko jest ważne dla naszego organizmu oraz poznasz przepisy na 3 desery białkowe będące dobrym źródłem tego makroskładnika.
Spis treści
Białko jest jednym z podstawowych makroskładników w diecie człowieka. W naszym organizmie białka tworzą szereg ważnych elementów funkcjonalnych i strukturalnych
m.in.:
Do podstawowych źródeł białka w naszej diecie należą m.in. produkty takie jak: jaja, ryby, mięso, mleko i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, czy pestki [1].
Skoro już wiesz, jak ważne jest białko w naszej diecie, to teraz warto poznać przepisy, dzięki którym zadbasz o jego prawidłową podaż w swojej diecie i jednocześnie zaspokoisz deserowy apetyt. Poniżej prezentujemy 3 propozycje deserów proteinowych, które nasi klienci mogą znaleźć w swoim menu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wymieszać z pestkami dyni, nasionami słonecznika, cynamonem i miodem. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku w 170 stopniach przez około 20 minut (do uzyskania złotawego koloru). Po tym czasie granolę wyjąć z piekarnika i dodać do niej suszone owoce oraz amarantus ekspandowany. Gotową granolę podawać ze skyrem i pokrojonym kiwi.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokruszyć i wyłożyć na dno naczynia. Twaróg sernikowy wymieszać z miodem (połowa ilości miodu z przepisu). Powstałą masę wyłożyć na pokruszone herbatniki. Truskawki zblendować z miodem (pozostała część miodu z przepisu). Następnie mus wyłożyć na masę twarogową. Płatki migdałów lekko podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowanymi płatkami migdałów ozdobić deserek.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zblendować.
Zobacz także