Jak nie przytyć zimą?

05/12/2023

Natalia Morawska

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

W obiegowym przekonaniu utarło się, że zimowa pora sprzyja przybieraniu na wadze. Liczne okazje do świętowania w tym czasie, potencjalnie wyższe wydatki energetyczne związane z działaniem zimna na nasz organizm, czy zwykła nuda spowodowana skróceniem dnia mogą sprawić, że zaczniemy przyjmować większą ilość pokarmów, co w konsekwencji może spowodować wzrost naszej masy ciała. W dzisiejszym artykule omówimy zatem jakimi zasadami należy kierować się w okresie zimowym, aby nasza masa ciała pozostała niezmienna.

Sprawdź nasze diety

Ile kalorii jeść, aby nie przytyć?

Tak naprawdę wszystko zależy od naszego indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. Przebywanie w bardzo niskich temperaturach rzeczywiście może wpływać m.in. na zwiększenie wydatku energetycznego organizmu. W skrajnie niskich temperaturach może on zwiększyć się nawet o 50%! [1] Z uwagi jednak na fakt, że w ostatnim czasie zimy
w naszym kraju nie są zbyt mroźne i zazwyczaj staramy się ubierać odpowiednio do pogody, to zapotrzebowanie w okresie zimowym nie powinno zmieniać się w sposób znaczący
w stosunku do zapotrzebowania w czasie innych pór roku. By utrzymać zatem bieżącą masę ciała, należy jeść zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem kalorycznym oszacowanym na podstawie naszej płci, wieku, wzrostu, masy ciała i poziomu aktywności fizycznej.

skorzystaj z kalkulatora kaloryczności

Czy jestem głodny? Jak rozpoznać prawdziwy głód?

Czasami zdarza się, że mylimy głód z innymi potrzebami. Jedną z nich jest np. pragnienie. Ośrodek pragnienia, podobnie jak ośrodek głodu, znajduje się również w podwzgórzu [2]. Może zatem zdarzyć się tak, że mylnie odbierzemy sygnały wysyłane przez nasz mózg
i pomylimy głód z pragnieniem. Pamiętajmy zatem o prawidłowym nawodnieniu w ciągu dnia. Zadziała to prewencyjnie na pojawianie się takich sytuacji w przyszłości.

Pamiętajmy również, że pewne wyuczone mechanizmy podjadania, zajadanie stresu czy problemy z gospodarką cukrową lub hormonalną mogą indukować nasz apetyt, co również może być błędnie mylone z występowaniem prawdziwego uczucia głodu. Warto zatem zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe i regularnie sprawdzać stan swojego zdrowia, by nie przyjmować nadprogramowych kalorii.

Zasada 80/20, czyli w diecie jest miejsce na wszystko!

Czy chcąc utrzymać prawidłową masę ciała zimą, muszę unikać pewnych konkretnych produktów? Niekoniecznie! Małe odstępstwa od prawidłowej, zdrowej diety nie są niczym złym. Potencjalnie mogą one nawet wpływać korzystnie na długotrwałe utrzymanie naszej zdrowej diety. Ważne jest jednak, by pojawiały się one sporadycznie w diecie. Obiegowo mówi się o tym, by produkty rekomendowane w naszej diecie stanowiły ok. 80% naszego menu, a te mniej zdrowe maksymalnie 20%. Zasada ta pozwala na zaspokojenie sporadycznych zachcianek na niezdrowe produkty, a jednocześnie zachowanie zdrowej
i prawidłowej diety. Jeżeli jednak zaczniemy dostarczać w nadmiarze wysoko przetworzonych i bogatoenergetycznych pokarmów, szybko będziemy mogli dostrzec pojawienie się nadprogramowych kilogramów na wadze. Odbije się to niekorzystnie nie tylko na naszej masie ciała ale i również na naszym zdrowiu.

Talerz zdrowia zimą

Zimowy talerz zdrowia nie różni się tak naprawdę od tego stosowanego w czasie innych pór roku. Zaproponowany przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej „Talerz Zdrowego Żywienia” jest narzędziem, które można stosować z powodzeniem przez cały rok. Jego zasady są uniwersalne [3]. Niezależnie zatem od pory roku warto uwzględniać je w swoim codziennym menu. W okresie zimowym można jednak zwrócić większą uwagę na obecność w naszym jadłospisie produktów sezonowych. Wybierając produkty sezonowe zimą, możemy odkryć wiele nowych i ciekawych smaków, a także przygotować naszą dietę taniej, gdyż ceny produktów sezonowych są zazwyczaj niższe. Do wartościowych produktów sezonowych zimą należą przede wszystkim produkty takie jak m.in.:

  • burak,
  • ziemniak,
  • marchew,
  • kapusta biała,
  • kapusta czerwona,
  • brukselka,
  • dynia,
  • szpinak,
  • gruszka,
  • jabłko,
  • śliwka,
  • kaki.

Jak jeść zimą, aby nie przytyć? Wybierz catering dietetyczny!

Jeżeli ty również chcesz zadbać o swoją dietę, a jednocześnie nie martwić się o potencjalne nadprogramowe kilogramy zimą, wybierz catering dietetyczny. W TIM catering możesz obecnie wybrać jedną z dostępnych w ofercie diet. Dodatkowo nasz kalkulator dietetyczny pomoże Ci wybrać odpowiednią  kaloryczność twojej diety. Jeżeli jednak nadal będziesz miał wątpliwości, możesz skontaktować się również z naszym zespołem dietetycznym, który pomoże Ci wybrać odpowiednią dietę i jej kaloryczność. Wybierając gotową dietę pudełkową, nie będziesz musiał już się martwić o czas poświęcony na robienie zakupów
i przygotowywanie odpowiednio zbilansowanych posiłków. Wypróbuj Tim catering już dziś!

Bibliografia

  1. Kraśnicka Marta. Żywienie w niskich temperaturach. https://dietetycy.org.pl/zywienie-w-niskich-temperaturach/. Dostęp: 27.11.2023
  2. Redakcja Dietetycy.org.pl. Głodny czy spragniony – oto jest pytanie! https://dietetycy.org.pl/glodny-czy-spragniony-oto-jest-pytanie/. Dostęp: 27.11.2023
  3. Dr Wolnicka Katarzyna. Talerz zdrowego żywienia. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/. Dostęp: 27.11.2023