Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Dieta roślinna jest coraz bardziej popularna wśród osób, które dbają o swoje zdrowie oraz ochronę środowiska. Jeśli chcesz zacząć stosować dietę wegetariańską, ale nie wiesz od czego zacząć, to ten artykuł jest dla Ciebie. Podpowiemy Ci, na czym dokładnie polega dieta roślinna, jakie są jej rodzaje, a także przedstawimy jej zalety i praktyczne porady oraz w jaki sposób uniknąć niedoborów w diecie wegetariańskiej. Sposób w jaki się odżywiamy, ma wpływ nie tylko na nasz wygląd, ale przede wszystkim na zdrowie fizyczne i psychiczne, dlatego warto zapoznać się z tym artykułem.
Spis treści
W związku z rosnącą popularnością diety roślinnej, wiele osób zadaje sobie pytanie o bezpieczeństwo przy jej stosowaniu. Badania pokazują, że ten sposób odżywiania jest bezpieczny dla wszystkich, nawet dla dzieci, osób starszych czy kobiet w ciąży. Warunkiem jest jednak odpowiednia znajomość zasad diety wegetariańskiej, aby nie dopuścić do niedoborów w organizmie. Warto skorzystać z doświadczenia specjalistów i spróbować zmiany stylu odżywiania z TIM Catering, gdzie dietetycy kliniczni dbają o to, aby dieta wegetariańska była dobrze zbilansowana i różnorodna. Dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu mięsa i jego przetworów. Istnieją różne warianty diety roślinnej, ale we wszystkich zaleca się spożywanie dużej ilości warzyw, owoców, orzechów, nasion, zbóż i roślin strączkowych. Zobacz, jakie są rodzaje diet wegetariańskich.
Mamy dla Ciebie ciekawostkę! Być może nigdy o tym nie słyszałeś, ale istnieje wiele odmian diet roślinnych. Dlaczego nigdy o nich nie słyszałeś? Bo są rzadko używanymi nazwami, ale jeśli chcesz zgłębić temat wegetarianizmu, to koniecznie musisz poznać wszystkie rodzaje, aby zrozumieć ich różnice i wybrać najlepszą opcję dla siebie. Zastanawiasz się, co jedzą wegetarianie? Sprawdź poniżej:
Wszystkie odmiany diet wegetariańskich mogą być korzystne pod względem zdrowotnym, pod warunkiem, że będą prawidłowo zbilansowane. Jeżeli nie masz odpowiedniej wiedzy na temat składników odżywczych i witamin to koniecznie zdecyduj się na współpracę ze specjalistą dietetykiem klinicznym. Z TIM Catering możesz bezpiecznie zmienić swój sposób odżywiania na wegetariański.
Właściwie zbilansowana dieta wegetariańska uważana jest za jedną z najzdrowszych. Wpływa pozytywnie na zdrowie i sylwetkę, dzięki temu, że dostarcza do organizmu witaminy, minerały, składniki odżywcze, a także antyoksydanty. Dieta roślinna jest bogata w zdrowe tłuszcze i błonnik.
W jaki sposób dieta wege wpływa na nasz organizm?
Jednym z najczęściej pojawiających się problemów w diecie wegetariańskiej jest niedobór składników odżywczych, takich jak białko, żelazo, wapń i witamina B12, dlatego tak ważne jest spożywanie różnorodnych i zbilansowanych posiłków. Warto co kilka miesięcy wykonywać badania krwi, aby wykluczyć niedobory tych składników lub szybko zadziałać poprawiając jakość jadłospisu i wprowadzając ewentualną suplementację. Co warto zaznaczyć – takie niedobory często występują również u osób na diecie tradycyjnej. Dlaczego? Osoby, które nie eliminują mięsa i przetworów pochodzenia zwierzęcego, często mniej zwracają uwagę na sposób odżywiania, przez co ich dieta jest bogata w cukry proste i tłuszcze nasycone, między innymi przez wysokie spożycie produktów wysokoprzetworzonych.
Jak komponować jadłospis wegetariański, aby uniknąć niedoborów? Skorzystaj z poniższych wskazówek:
W diecie standardowej, najczęściej głównym źródłem białka jest mięso. Jakie zamienniki mięsa stosować, aby uniknąć niedoboru białka w diecie wegetarian? Twoje przepisy powinny zawierać:
W diecie wegetariańskiej ważne jest spożywanie różnych źródeł białka, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Niezbędnym składnikiem odżywczym na diecie wege jest również żelazo. Na diecie wegetariańskiej jego spożycie powinno zostać zwiększone o 1,8 razy niż na diecie tradycyjnej, ponieważ żelazo pochodzące z produktów roślinnych, tzw. niehemowe, wchłania się w dużo mniejszym stopniu niż żelazo znajdujące się w mięsie. Roślinne źródła żelaza to między innymi szpinak, jarmuż, brokuły, orzechy, nasiona, suszone owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe. Żelazo niehemowe wchłania się lepiej w obecności witaminy C.
Wegetarianizm wiąże się z częstymi niedoborami witaminy B12, ponieważ witamina ta naturalnie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Warto zadbać o kontrolowanie tej witaminy, aby nie dopuścić do tych niedoborów. Poza suplementacją możesz również stosować produkty fortyfikowane, na przykład mleka roślinne wzbogacone w witaminę B12. W zależności od tego, jak bardzo restrykcyjną dietę wegetariańską wybierzesz, możesz również dostarczać witaminę B12 z twarogu, jaj czy jogurtów.
Wapń odpowiada między innymi za zdrowie kości i zębów oraz przewodzenie sygnałów nerwowych. Jeżeli na diecie wegetariańskiej dopuszczamy spożywanie nabiału, to niedobory wapnia nie powinny się pojawiać, ponieważ produkty mleczne stanowią najlepsze źródło wapnia. Jeżeli jednak decydujemy się na bardziej restrykcyjną dietę z wyłączeniem tych produktów, należy korzystać z innych możliwości. Roślinne źródła wapnia to między innymi brokuły, jarmuż, tofu, sezam, migdały i niektóre gatunki warzyw liściastych. Spożywanie wystarczającej ilości wapnia jest bardzo ważne, zwłaszcza dla dzieci i kobiet w okresie menopauzy.
Kwasy omega są nieodłącznym elementem zdrowej diety ze względu na swoje właściwości, dlatego powinny być uwzględnione w każdej diecie, również wegetariańskiej. Kwasy omega-3 to grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pełni ona wiele funkcji w organizmie, między innymi zapobiega chorobom serca i poprawia pracę mózgu. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 dla wegetarian są ryby, ale znajdziemy je także w orzechach włoskich, nasionach lnu, oleju lnianym i oleju rzepakowym.
Bardzo ważne jest również to, aby dbać o odpowiednią równowagę pomiędzy kwasami omega – 3 i omega – 6. Proporcje między nimi powinny wynosić 3:1!
Catering dietetyczny to dobre rozwiązanie dla osób, które chcą rozpocząć dietę wegetariańską, ale nie wiedzą, jak przygotowywać zrównoważone posiłki. W TIM Catering oferowane są różnorodne i zbilansowane posiłki wegetariańskie, które dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo możesz dopasować kaloryczność odpowiednią dla siebie i wybrać opcję z rybami lub bez w zależności od preferencji.
Śniadanie: Naleśniki z waniliowym twarożkiem, musem porzeczkowym i białą czekoladą
II śniadanie: Chleb pszenno-żytni z pastą jajeczną z czarnuszką, szczypiorkiem i rzodkiewką
Obiad: Kotlety z soczewicy w sosie śmietanowym z czosnkiem niedźwiedzim, kalafiorem i kurkumowym ryżem
Podwieczorek: Sałatka z makaronem farfalle, rukolą, marynowanym tofu i oliwkami z dressingiem szczypiorkowym
Kolacja: Burger z zielonego groszku w czarnej bułce z warzywami i sosem majonezowo-jogurtowym
Zobacz także