Kefir – jak powstaje i czemu warto umieścić go w swoim jadłospisie?

07/08/2024

Dietetyk kliniczny

Spożywanie nabiału jest istotne w każdej zrównoważonej i odpowiednio zbilansowanej, zdrowej diecie. Do nabiału zalicza się mleko oraz produkty powstające w drodze jego przetwarzania lub fermentacji. W grupie tej znaleźć można produkty takie jak:

  • Sery żółte i twarogowe,
  • Masło,
  • Śmietana,
  • Maślanka,
  • Jogurt,

Aktualnie bardzo dużą popularnością cieszy się ostatni punkt tej listy czyli kefir.

Jak powstaje kefir?

Produkt ten powstaje w wyniku fermentacji mleka. Do jego produkcji wykorzystuje się grzybek kefirowy, będący połączeniem między innymi kwasu mlekowego, paciorkowców, drożdży oraz bakterii kwasu octowego. W wyniku fermentacji, kefir staje się łatwiej wchłaniany przez organizm. Bakterie i drożdże sprawiają, że zmienia się smak i konsystencja, przez co jest kwaśny i gęsty.

Jakie wartości ma kefir?

Kaloryczność kefiru jest niska, ponieważ w 100ml znajduje się około 51kcal. Jest on doskonałym źródłem białka, wapnia, magnezu oraz witamin B2 i B12. Dodatkowo zawiera żywe kultury probiotyczne wspierające pracę jelit i wzmacniające układ odpornościowy. Kefir w 100ml zawiera 3,4g białka, 2g tłuszczu i 4,7g węglowodanów. Liczne badania wykazują bardzo korzystne działanie kefiru w organizmie. Zalecane jest jego wykorzystywanie w dietach opracowywanych pod kierunkiem odchudzania, przeznaczonych dla sportowców oraz diabetyków. Posiada on niski indeks glikemiczny i ma wpływ na stabilizowanie poziomu glukozy we krwi, dlatego też jest wskazany dla osób chorych na cukrzycę. Jest korzystny dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy, ponieważ obecne w nim bakterie obumierają w przewodzie trawiennym, uwalniając jednocześnie enzymy zajmujące się trawieniem laktozy. Mikroorganizmy w nim zawarte szybko kolonizują jelita i zabezpieczają je przed działaniem bakterii chorobotwórczych.

Kefir posiada dużo wartości odżywczych i prozdrowotnych.

Czemu warto spożywać kefir?

Ze względu na swoje właściwości, kefir wzbogaca florę bakteryjną jelit podnosząc odporność organizmu. Może on zapobiegać rozwojowi szkodliwych bakterii takich jak Salmonella, H. pylori czy E. coli. Zawarty w kefirze wapń, połączony z witaminą K2 wpływa na poprawę zdrowia kości i spowalnia postępy osteoporozy. Liczne badania wykazały, że zwiększa on wchłanianie wapnia przez komórki kostne, dzięki czemu poprawia również ich gęstość, co przekłada się na większą odporność na złamania. Probiotyki zawarte w kefirze poprawiają trawienie, pomagają w leczeniu biegunki oraz łagodzą dolegliwości w chorobach takich jak zespół jelita drażliwego czy wrzody. Dodatkowo kefir wpływa na zmniejszanie objawów alergii i astmy, a dodatkowo ogranicza stany zapalne powstające w reakcji na żywność czy inne substancje.

Czy kefir może być spożywany przez wszystkich?

Dzięki wielu wartościom zdrowotnym, kefir powinien znaleźć się w każdej zdrowej diecie. W przypadku występowania alergii na nabiał lub nietolerancji laktozy, można spożywanie kefiru skonsultować z dietetykiem. Na rynku znaleźć można bez problemu wersję bez laktozy, która będzie jeszcze łatwiej przyswajalna dla osób z jej nietolerancją. Poza tym nie ma żadnych przeciwwskazań, by znalazł swoje stałe miejsce w diecie. Z tego też powodu wykorzystuje go catering dietetyczny w niemal każdej diecie dostępnej w ofercie. Używany jest jako dodatek do różnych dań, a także do przygotowania słodkich deserów, jako alternatywa dla jogurtu naturalnego. Ze względu na korzystne działanie, kefir jest świetną formą nabiału, bez którego nie obejdzie się żadna dobrze zbilansowana dieta pudełkowa. Warto stosować kefir również w diecie przeznaczonej dla dzieci, ponieważ przyczynia się on do wzmocnienia ich zębów i kości, a także dostarcza niezbędnych dla rozwijającego się organizmu makroelementów. W przypadku osób starszych również wykorzystuje się jego właściwości wzmacniające układ kostny oraz lekkostrawność, dzięki czemu bez obciążania układu trawiennego dostarcza się niezbędnych minerałów i witamin.

Kefir z owocami może być bardzo smacznym i zdrowym deserem.

Czy dietetyka jest jedyną dziedziną czerpiącą korzyści z właściwości kefiru?

Kefir stosowany jest przede wszystkim poprzez zastosowanie wewnętrzne. W medycynie wykorzystuje się jego skład, by poprawić ogólny stan zdrowia, ze szczególnym naciskiem na funkcjonowanie układu trawiennego. Jest dobrym rozwiązaniem na ochronę flory bakteryjnej jelit podczas antybiotykoterapii. Pomaga również w walce z przewlekłymi zaparciami. Kefir wykorzystywać można również zewnętrznie. Zawarty w nim kwas mlekowy jest środkiem złuszczającym, po którym skóra robi się gładsza i wizualnie młodsza. Pomaga on również w minimalizacji trądziku i zmniejszeniu stanów zapalnych. Często wykorzystywany jest jako środek łagodzący i przeciwzapalny przy oparzeniach słonecznych. Właściwości nawilżające wykorzystywane są również przy przygotowywaniu domowych maseczek do włosów.

Zawarty w kefirze kwas mlekowy działa korzystnie na skórę.

Pij kefir codziennie!

Codzienne spożywanie kefiru pomaga zrównoważyć florę bakteryjną w jelitach, co przekłada się zarówno na funkcje trawienne jak i odporność całego organizmu. Wszystkie jego właściwości prozdrowotne sprawiają, że powinien być stałym elementem dobrze zbilansowanej diety. Warto włączyć go na stałe, niezależnie od pory dnia, ponieważ można go pić również na czczo. Kefir spożywany wieczorem działa relaksująco i uspokajająco, co może ułatwić zasypianie i poprawiać jakość całego snu. Dowodem na skuteczność kefiru jest z pewnością fakt, że zawarte w nim bakterie oraz drożdże, wykorzystywane są do produkcji leków, używanych do leczenia infekcji jelitowych i biegunki.