Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Gotowe diety
już od 51,99 zł
Wybór Menu
już od 58,99 zł
Sprawdź nasze dodatki
Pośpiech, stres, nieodpowiednio skomponowana dieta obfitująca w produkty przetworzone, słodzone i niepełnowartościowe oraz zaburzony rytm snu, coraz częściej są przyczyną choroby Hashimoto. Niestety nie ma skutecznej metody wyleczenia Hashimoto, która jest chorobą przewlekłą i nieuleczalną. Leczenie polega na podawaniu hormonów tarczycy w postaci tabletek. Jednak warto zaznaczyć, iż zmiana nawyków żywieniowych może wyciszyć stan zapalny i tym samym złagodzić objawy choroby. Zatem, co jeść, aby maksymalnie wesprzeć wdrożoną farmakoterapię? Które składniki diety są zabronione? Dowiedzmy się!
Spis treści
Tarczyca a właściwie gruczoł tarczycowy położony na dole szyi odpowiedzialny jest za wytwarzanie hormonów tarczycy, które z kolei kierują przemianą materii w tkankach i narządach organizmu. Za pracę gruczołu odpowiada wytwarzany w przysadce mózgowej hormon TSH. Jego zadaniem jest pobudzenie tarczycy do produkcji hormonów tarczycy tyroksyny i trijodotyroniny. Wzrost stężenia TSH w badaniu wskazuje na pierwotną jej niedoczynność, której przyczyną może być choroba Hashimoto.
Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, charakteryzującym się nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego (w organizmie uaktywniają się przeciwciała przeciwko enzymom występującym w tarczycy). Wśród przyczyn choroby Hashimoto wymienia się podłoże genetyczne, stres, nieprawidłowe odżywianie, niedobór witaminy D3 oraz zaburzony rytm snu.
Objawy choroby Hashimoto to przede wszystkim:
Podstawową formą leczenia choroby Hashimoto jest terapia lewotyroksyną, stosowaną w leczeniu niedoboru hormonów tarczycy. Jednak zmiana stylu życia może znacząco przyczynić się do ogólnej poprawy samopoczucia osoby z chorobą Hashimoto. Odpowiednio zbilansowana dieta ma istotne znaczenie we wspomaganiu funkcji gruczołu i stanowi niezbędny element uzupełniający farmakologiczne leczenie schorzenia. Celem prawidłowego żywienia jest redukcja stanów zapalnych w organizmie oraz wyeliminowanie chorób współistniejących, często towarzyszącym niedoczynności tarczycy.
Wśród podstawowych zasad prawidłowego odżywiania możemy wymienić:
Różnorodność diet, jakie możemy znaleźć w internecie polecane w walce z chorobą jest ogromna. Każda z nich cechuje się odmiennymi zasadami, jednak wspólnym ich celem jest obniżenie stanu zapalnego i wspomożenie funkcjonowania tarczycy.
Hashimoto zostaje z nami do końca życia, dlatego dieta, którą zaczniemy stosować, też powinna pozostać z nami na stałe. Warto zatem wybrać dietę nieskomplikowaną, smaczną oraz dopasowaną do możliwości finansowych.
Produkty zalecane w diecie Hashimoto:
Produkty niewskazane w diecie w Hashimoto:
Ciekawym sposobem na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych jest skorzystanie z naszego cateringu. Dieta pudełkowa będzie świetnym wyborem dla zapracowanych lub dla osób nie lubiących gotować, którym zależy na zdrowym odżywianiu. W swojej ofercie posiadamy dietę dla osób chorujących na Hashimoto, dieta jest ułożona przez dietetyczki kliniczne zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi. Sprawdź szczegóły: https://timcatering.pl/diety/hashimoto/.
Zaletą cateringu dietetycznego jest różnorodność oferowanych posiłków. Codzienne dostawy zawierają inny zestaw dań, dopasowane do wariantu dietetycznego, który wybraliśmy. Oto przykładowy zestaw gotowych posiłków na cały dzień opracowanych dla diety Hashimoto:
Śniadanie: Chleb bezglutenowy z twarożkiem ze słonecznika z rzodkiewką, szczypiorkiem, pestkami dyni i papryką.
II śniadanie: Baton owsiano-daktylowy z jogurtem porzeczkowo-kokosowym.
Obiad: Kurczak w sosie grzybowo – boczniakowym z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty.
Podwieczorek: Deser na jogurcie kokosowym z ryżem preparowanym, musem truskawkowym, prażonymi migdałami i miętą.
Kolacja: Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem, serem wegańskim i sosem pomidorowym.
Zdrowa i odpowiednio skomponowana dieta powinna w pełni zaspokoić potrzeby naszego organizmu i pomóc w przezwyciężeniu objawów występujących w chorobie Hashimoto. Niestety w przypadku tego schorzenia występuje większe prawdopodobieństwo niedoboru składników odżywczych. Niedobory witamin i składników mineralnych powodują takie dolegliwości jak: zmęczenie, wypadanie włosów, rozdrażnienie, problemy z koncentracją czy przyrost wagi. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się ze swoim lekarzem.
Jod
Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Objawem niedoboru jodu jest przerost tarczycy i pojawienie się tak zwanego wola. W przypadku choroby Hashimoto bardzo ważne jest zachowanie równowagi w dostarczanej ilości tego pierwiastka. W jod obfitują takie produkty jak: makrela, dorsz, małże, algi morskie, woda mineralna, jajka oraz sery żółte.
Selen
Selen jest silnym przeciwutleniaczem i wraz z witaminą E bronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym. Ponadto jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i prawidłowego działania hormonów tarczycy. Głównym źródłem selenu są orzechy brazylijskie, ryby (tuńczyk i łosoś), drób, pszenica, grzyby i jaja kurze. Zawartość selenu w pożywieniu jest związana z zawartością selenu w glebie i wodzie.
Cynk
Cynk ma korzystny wpływ na układ immunologiczny, kostny, krwionośny i nerwowy. Wzmacnia odporność organizmu, reguluje ciśnienie krwi oraz wpływa na mineralizację kości. Cynk znajdziemy w takich produktach jak: ostrygi, wątróbka, ser żółty, jaja, ryby, pestki dyni i słonecznika.
Żelazo
Niedobór żelaza występuje nawet u 60% osób z chorobą Hashimoto. Jest niezwykle cennym i ważnym minerałem. Stymuluje odporność organizmu, potrzebny jest do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek oraz niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. W diecie Hashimoto powinny się znaleźć takie produkty jak: wątroba, jaja, mięso wołowe. Żelazo należy spożywać wraz z bogatymi w witaminę C produktami, aby poprawić jego wchłanianie.
Witamina D
Niedobór witaminy D sprzyja stanom zapalnym tarczycy. Naturalnym źródłem witaminy D są tłuste ryby, tran, wątroba oraz żółtka jaja kurzego.
Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy powinny stosować zdrową dietę ze szczególnych uwzględnieniem produktów przeciwzapalnych. Jeśli nie wiesz jak skomponować swoje menu, sprawdź naszą dietę Hashimoto.
Zobacz także