Niedoczynność tarczycy i dieta hashimoto – co jeść, jadłospis

03/03/2023

Pośpiech, stres, nieodpowiednio skomponowana dieta obfitująca w produkty przetworzone, słodzone i niepełnowartościowe oraz zaburzony rytm snu, coraz częściej są przyczyną choroby Hashimoto. Niestety nie ma skutecznej metody wyleczenia Hashimoto, która jest chorobą przewlekłą i nieuleczalną. Leczenie polega na podawaniu hormonów tarczycy w postaci tabletek. Jednak warto zaznaczyć, iż zmiana nawyków żywieniowych może wyciszyć stan zapalny i tym samym złagodzić objawy choroby. Zatem, co jeść, aby maksymalnie wesprzeć wdrożoną farmakoterapię? Które składniki diety są zabronione? Dowiedzmy się!

Czym jest choroba Hashimoto?

Tarczyca a właściwie gruczoł tarczycowy położony na dole szyi odpowiedzialny jest za wytwarzanie hormonów tarczycy, które z kolei kierują przemianą materii w tkankach i narządach organizmu. Za pracę gruczołu odpowiada wytwarzany w przysadce mózgowej hormon TSH. Jego zadaniem jest pobudzenie tarczycy do produkcji hormonów tarczycy tyroksyny i trijodotyroniny. Wzrost stężenia TSH w badaniu wskazuje na pierwotną jej niedoczynność, której przyczyną może być choroba Hashimoto.

Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy o podłożu autoimmunologicznym, charakteryzującym się nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego (w organizmie uaktywniają się przeciwciała przeciwko enzymom występującym w tarczycy). Wśród przyczyn choroby Hashimoto wymienia się podłoże genetyczne, stres, nieprawidłowe odżywianie, niedobór witaminy D3 oraz zaburzony rytm snu.

Objawy choroby Hashimoto

Objawy choroby Hashimoto to przede wszystkim:

  • nadmierna senność,
  • zmęczenie i osłabienie,
  • trudności z koncentracją,
  • przygnębienie,
  • rozdrażnienie,
  • bezsenność,
  • bóle mięśni,
  • obrzęk twarzy,
  • sucha skóra i wypadanie włosów,
  • obfite miesiączki,
  • trudności z zajściem w ciążę,
  • wzrost masy ciała,
  • podwyższony cholesterol.

Rola żywienia w chorobie Hashimoto

Podstawową formą leczenia choroby Hashimoto jest terapia lewotyroksyną, stosowaną w leczeniu niedoboru hormonów tarczycy. Jednak zmiana stylu życia może znacząco przyczynić się do ogólnej poprawy samopoczucia osoby z chorobą Hashimoto. Odpowiednio zbilansowana dieta ma istotne znaczenie we wspomaganiu funkcji gruczołu i stanowi niezbędny element uzupełniający farmakologiczne leczenie schorzenia. Celem prawidłowego żywienia jest redukcja stanów zapalnych w organizmie oraz wyeliminowanie chorób współistniejących, często towarzyszącym niedoczynności tarczycy.

Najważniejsze założenia prawidłowego odżywiania w diecie Hashimoto

Wśród podstawowych zasad prawidłowego odżywiania możemy wymienić:

  • Regularne spożywanie posiłków.
  • Spożywanie posiłków przygotowanych na bazie świeżych, niskoprzetworzonych produktów.
  • Dbałość o większe spożycie pełnowartościowego białka (ryby, chude mięso, jaja).
  • Spożywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych omeg-3, zawartych w znacznych ilościach w oliwie z oliwek, siemieniu lnianym, orzechach włoskich oraz rybach morskich (tuńczyk, łosoś, makrela).
  • Uwzględnienie w diecie pełnoziarnistych produktów zbożowych, surowych i gotowanych na parze warzyw oraz świeżych lub suszonych owoców.
  • Unikanie spożywania słodyczy, alkoholu, soków, dań typu fast-food, instant oraz produktów zbożowych z białej mąki.
  • W przypadku stwierdzonych dużych niedoborów zaleca się suplementację zwłaszcza witaminy D3.
  • Zaleca się wypijać co najmniej 2 litry płynów na dobę – najlepiej w postaci mineralnej wody niegazowanej.
Komponując dietę Hashimoto należy wykluczyć cukier.

źródło: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/kreatywny-cukier-piekarnia-deser-1028704/

Dieta w chorobie Hashimoto

Różnorodność diet, jakie możemy znaleźć w internecie polecane w walce z chorobą jest ogromna. Każda z nich cechuje się odmiennymi zasadami, jednak wspólnym ich celem jest obniżenie stanu zapalnego i wspomożenie funkcjonowania tarczycy.

Hashimoto zostaje z nami do końca życia, dlatego dieta, którą zaczniemy stosować, też powinna pozostać z nami na stałe. Warto zatem wybrać dietę nieskomplikowaną, smaczną oraz dopasowaną do możliwości finansowych.

Produkty zalecane w diecie Hashimoto:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe, do których zaliczamy: chleb żytni, makarony pełnoziarniste, kaszę gryczaną i jęczmienną, ryż brązowy, płatki owsiane,
  • świeże warzywa takie jak marchew, dynia, pietruszka, szpinak, rośliny strączkowe,
  • owoce o niskim indeksie glikemicznym, czyli jagody, maliny, poziomki, borówki, truskawki, jabłka, gruszki, brzoskwinie,
  • ryby morskie: dorsz, tuńczyk, makrela,
  • chude mięso: kurczak, indyk, cielęcina,
  • jaja,
  • oleje roślinne takie jak: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej kokosowy, olej z czarnuszki,
  • pestki z dyni i słonecznika,
  • woda mineralna lub świeżo wyciśnięte soki,

Produkty niewskazane w diecie w Hashimoto:

  • tłuste mięso i wędliny,
  • konserwy,
  • jasne pieczywo pszenne,
  • oczyszczone kasze,
  • wysoko przetworzone produkty takie jak gotowe do spożycia dania,
  • słodkie napoje gazowane,
  • słone i słodkie przekąski,
  • napoje alkoholowe,
  • słodycze, ciasta, czekolada,
  • owoce i warzywa z puszki,
  • fast-foody,

Ciekawym sposobem na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych jest skorzystanie z naszego cateringu Dieta pudełkowa będzie świetnym wyborem dla zapracowanych lub dla osób nie lubiących gotować, którym zależy na zdrowym odżywianiu. W swojej ofercie posiadamy dietę dla osób chorujących na Hashimoto, dieta jest ułożona przez dietetyczki kliniczne zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi. Sprawdź szczegóły: https://timcatering.pl/diety/hashimoto/.

Przykładowy jadłospis

Zaletą cateringu dietetycznego jest różnorodność oferowanych posiłków. Codzienne dostawy zawierają inny zestaw dań, dopasowane do wariantu dietetycznego, który wybraliśmy. Oto przykładowy zestaw gotowych posiłków na cały dzień opracowanych dla diety Hashimoto:

Śniadanie: Chleb bezglutenowy z twarożkiem ze słonecznika z rzodkiewką, szczypiorkiem, pestkami dyni i papryką.

II śniadanie: Baton owsiano-daktylowy z jogurtem porzeczkowo-kokosowym.

Obiad: Kurczak w sosie grzybowo – boczniakowym z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty.

Podwieczorek: Deser na jogurcie kokosowym z ryżem preparowanym, musem truskawkowym, prażonymi migdałami i miętą.

Kolacja: Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem, serem wegańskim i sosem pomidorowym.

Catering dietetyczny pomoże w utrzymaniu sportowej sylwetki

źródło: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/jedzenie-salatka-zdrowy-kobieta-6740512/

Witaminy i składniki mineralne w diecie Hashimoto

Zdrowa i odpowiednio skomponowana dieta powinna w pełni zaspokoić potrzeby naszego organizmu i pomóc w przezwyciężeniu objawów występujących w chorobie Hashimoto. Niestety w przypadku tego schorzenia występuje większe prawdopodobieństwo niedoboru składników odżywczych. Niedobory witamin i składników mineralnych powodują takie dolegliwości jak: zmęczenie, wypadanie włosów, rozdrażnienie, problemy z koncentracją czy przyrost wagi. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się ze swoim lekarzem.

Jod

Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Objawem niedoboru jodu jest przerost tarczycy i pojawienie się tak zwanego wola. W przypadku choroby Hashimoto bardzo ważne jest zachowanie równowagi w dostarczanej ilości tego pierwiastka. W jod obfitują takie produkty jak: makrela, dorsz, małże, algi morskie, woda mineralna, jajka oraz sery żółte.

Selen

Selen jest silnym przeciwutleniaczem i wraz z witaminą E bronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym. Ponadto jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i prawidłowego działania hormonów tarczycy. Głównym źródłem selenu są orzechy brazylijskie, ryby (tuńczyk i łosoś), drób, pszenica, grzyby i jaja kurze. Zawartość selenu w pożywieniu jest związana z zawartością selenu w glebie i wodzie.

Cynk

Cynk ma korzystny wpływ na układ immunologiczny, kostny, krwionośny i nerwowy. Wzmacnia odporność organizmu, reguluje ciśnienie krwi oraz wpływa na mineralizację kości. Cynk znajdziemy w takich produktach jak: ostrygi, wątróbka, ser żółty, jaja, ryby, pestki dyni i słonecznika.

Żelazo

Niedobór żelaza występuje nawet u 60% osób z chorobą Hashimoto. Jest niezwykle cennym i ważnym minerałem. Stymuluje odporność organizmu, potrzebny jest do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek oraz niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. W diecie Hashimoto powinny się znaleźć takie produkty jak: wątroba, jaja, mięso wołowe. Żelazo należy spożywać wraz z bogatymi w witaminę C produktami, aby poprawić jego wchłanianie.

Witamina D

Niedobór witaminy D sprzyja stanom zapalnym tarczycy. Naturalnym źródłem witaminy D są tłuste ryby, tran, wątroba oraz żółtka jaja kurzego.

Podsumowanie

Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy powinny stosować zdrową dietę ze szczególnych uwzględnieniem produktów przeciwzapalnych. Jeśli nie wiesz jak skomponować swoje menu, sprawdź naszą dietę Hashimoto.