Gotowe diety

już od 53,99

  • Wybierz spośród 14 zbilansowanych diet
  • Diety ułożone przez wykwalifikowany zespół dietetyków TIM Catering
  • 5 posiłków już od 53,99 / dzień
Bestseller

Wybór Menu

już od 61,99

  • Możliwość wyboru spośród nawet 25 dań dziennie
  • Wymieniaj posiłki za darmo
  • Atrakcyjna cena już od 61,99 / dzień

Sprawdź nasze dodatki

Comfort Food zimą: Pyszne dania, które rozgrzeją i poprawią nastrój

07/12/2024

Agnieszka Kulesiak

dietetyczka TIM Catering

Znasz to uczucie, kiedy wracasz do domu po męczącym i długim dniu, a w powietrzu unosi się zapach jednego z twoich ulubionych dań? Każdy z nas ma takie potrawy, które poprawiają nastrój i przywołują miłe wspomnienia. Pojęcie comfort food stało się popularne w ostatnich latach, szczególnie w okresach, gdy stres i niepewność doskwierają nam bardziej niż zwykle. W dalszej części artykułu dowiesz się, czym jest comfort food, czy może się pojawiać w Twojej diecie oraz poznasz przepisy na pyszne dania.

Czym jest comfort food?

Termin comfort food odnosi się do produktów spożywczych, a także dań, których spożycie zapewnia pocieszenie lub poczucie dobrego samopoczucia. Comfort food to jedzenie, które kojarzy się z przyjemnością, bezpieczeństwem i domowym ciepłem. To często potrawy, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa – proste, tradycyjne, ale bogate w smaki i emocje. Posiłki, które dla niektórych stanowią comfort food, dla innych mogą nie mieć takiego znaczenia.

Dietetyczne spojrzenie na comfort food

Comfort food to coś więcej niż jedzenie – to emocje, a także wspomnienia. Warto jednak zastanowić się jaki rodzaj żywności stanowi nasze comfort food. Często są to potrawy wysokokaloryczne, bogate w tłuszcze i cukry proste. Najważniejsza jest tutaj równowaga. Tego typu potrawy mogą pojawiać się sporadycznie w naszej diecie, jeśli spożywa się je z umiarem. Alternatywą jest również przygotowanie comfort food w zdrowszej wersji. Dobrze może się sprawdzić tutaj zasada 80/20. W takim wypadku 80% tego co spożywamy, stanowią posiłki bogate w warzywa, owoce, pełnowartościowe białko oraz zdrowe tłuszcze. 20% to przestrzeń na potrawy, które poprawiają humor i stanowią nasze comfort food.

Najlepsze składniki na zimowe comfort food

Szczególnie zimą, kiedy szukamy sposobów na rozgrzanie i poprawę nastroju, comfort food może poprawić nasze samopoczucie a odpowiednio dobrane składniki, mogą wpłynąć pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Zimowe comfort food bazuje na składnikach, które rozgrzewają, sycą i odżywiają. Warto włączać do posiłków przyprawy takie jak imbir, cynamon, kardamon, kurkumapieprz, chilli itp. Poprawią one nie tylko smak, ale także wspierają nasz układ odpornościowy i działają rozgrzewająco. Warto dodać do dań także łatwo dostępne zimą owoce takie jak jabłka czy śliwki, a także suszone owoce bogate w błonnik pokarmowy. Dobrze sprawdzą się również warzywa takie jak dynia czy marchew, które mogą stanowić element dań zarówno słonych, jak i słodkich.

Pyszne przepisy na zimowe comfort food

Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na zimowe potrawy, które być może staną się również Twoim comfort food.

Wegański piernik pomidorowy z powidłami śliwkowymi i gorzką czekoladą

Wegański piernik pomidorowy z powidłami śliwkowymi i gorzką czekoladą

Składniki:

250 g krojonych pomidorów z puszki

1 banan (120g)

110g oleju rzepakowego

100 g cukru

260g mąki pszennej

1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej

1 łyżka kakao – 10g

1 łyżeczka sody – 5g

½ łyżeczki proszku do pieczenia – 1.5 g

powidła do przełożenia (150g)

roztopiona czekolada 50g

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję. W dużej misce za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać.. Ciasto w konsystencji powinno być gęste. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.

Kiedy ciasto ostygnie, należy przekroić je na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą.

Krojone pomidory nie mogą być zamienione na przecier, passatę ani koncentrat. Jeśli szukasz gotowych rozwiązań, ten pierniczkowy koktajl możesz zamówić w diecie Tim catering i cieszyć się rozgrzewającym napojem każdego dnia.

Makaron w sosie dyniowym z serem camembert i pestkami dyni

Makaron w sosie dyniowym z serem camembert i pestkami dyni

Składniki:

makaron penne 80g

pestki dyni 10g

dynia 300g

cebula 50g

śmietanka 30% 50g

ser camembert 50g

olej rzepakowy 10g

czosnek 10g (2 ząbki)

natka pietruszki 5g

szczypta pieprzu, płatków chilli, papryki słodkiej mielonej, papryki słodkiej wędzonej oraz soli

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie dodaj dynię (upieczoną wcześniej), śmietankę, ser oraz przyprawy. Zblenduj składniki na gładki sos. Powinien być on lekko pikantny oraz gęsty. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem. Posyp pestkami dyni oraz natką pietruszki.

Koktajl pierniczkowy

Koktajl pierniczkowy

Składniki:

mleko spożywcze 200g

banan 60g

herbatniki pełnoziarniste 10g

kakao 5g

szczypta cynamonu i przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie razem zblendować.

Jeśli szukasz gotowych rozwiązań, ten pierniczkowy koktajl możesz zamówić w diecie Tim catering i cieszyć się rozgrzewającym napojem każdego dnia.

Bibliografia:

1. Spence C., 2017, Comfort food: A review., International Journal of Gastronomy and Food Science, 9, 105-109.

2. Dallman M., Pecoraro N., Fleur S. 2005. Chronic stress and comfort foods: self-medication and abdominal obesity. Brain, Behavior, and Immunity, 19, 4, 275-280.

Poznaj naszą ofertę