Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Borykasz się z problemem insulinooporności? Przerasta Cię samodzielne przygotowywanie posiłków według zaleceń dla osób z insulinoopornością? Rozwiązaniem może być catering dietetyczny! Ale na co zwrócić uwagę wybierając catering przy towarzyszących nam problemach z gospodarką cukrową? Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, na jakie aspekty należy zwrócić uwagę przy wyborze cateringu dietetycznego dla osób
z insulinoopornością!
Spis treści
Zanim wyjaśnimy tę kwestię, odpowiedzmy sobie najpierw na inne kluczowe pytanie — czym jest insulinooporność?
Insulinooporność jest to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek naszego organizmu na działanie insuliny, czyli hormonu odpowiedzialnego za obniżanie stężenia glukozy w naszym krwiobiegu [1].
Skoro już wiemy, czym jest insulinooporność, to teraz zastanówmy się, jaka dieta będzie najkorzystniejsza przy jej obecności?
Dietą najczęściej zalecaną przy insulinooporności jest dieta z niskim indeksem glikemicznym. Dieta ta bazuje głównie na produktach o niskim indeksie glikemicznym, czyli na produktach, które nie podnoszą w sposób gwałtowny poziomu cukru w naszym organizmie. Powodują one natomiast powolny i stopniowy wzrost jego poziomu.
W konsekwencji insulina nie musi być gwałtownie wydzielana przez trzustkę, a jej wydzielanie następuje wolniej.
Spożywając produkty o niskim indeksie glikemicznym, spowalniamy zatem cały proces podnoszenia poziomu glukozy i następnie jego obniżania przez insulinę, przez co dłużej czujemy się najedzeni po posiłku, a organizm nie musi produkować na raz dużych ilości insuliny, która w dużej ilości nie może oddziaływać na tkanki, gdyż w przebiegu insulinooporności mają one osłabioną wrażliwość na nią. Z tego względu to właśnie dieta z niskim IG jest najczęściej rekomendowana osobom zmagającym się z problemem insulinooporności [2].
Poniżej prezentujemy kilka istotnych elementów, na które należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze cateringu dietetycznego dla insulinoopornych.
Tak jak szczegółowo opisano w poprzednim akapicie, glukoza pochodząca z produktów
o niskim indeksie glikemicznym jest uwalniana wolniej i stopniowo, co przyczynia się do mniej gwałtownych wyrzutów insuliny. Dzięki temu m.in. nie „nadwyrężamy” naszej trzustki, a także czujemy dłuższą sytość po posiłku [2].
Oprócz tego, że w naszej diecie powinny znaleźć się produkty o niskim indeksie glikemicznym, warto także zwrócić uwagę na obecność innych makroskładników w naszych daniach. Zaleca się, by posiłki oprócz źródeł węglowodanów zawierały również w swoim składzie źródło białka i/lub tłuszczu. Obecność tych składników przyczyni się do wolniejszego i stopniowego podnoszenia poziomu glukozy i wyrzutu insuliny, a także zapewni większą sytość poposiłkową, co sprawi, że po takim posiłku będziemy czuć się najedzeni przez długi czas [1]. Zwróć zatem uwagę na to, wybierając swoją dietę pudełkową przy insulinooporności.
Nie istnieją jedne, konkretne rekomendacje dotyczące zalecanej liczby posiłków do spożycia przez osoby z insulinoopornością. Rekomendowana liczba posiłków w ciągu dnia często zależy od stylu życia danej osoby, czy wyników badań jej gospodarki cukrowej. Sugeruje się jednak, że korzystniej jest spożywać więcej mniejszych posiłków, niż mniej, ale większych objętościowo [1]. Dlatego też korzystniej będzie wybierać cateringi oferujące 5 posiłków
w diecie z niskim indeksem glikemicznym, niż cateringi, które oferują mniejszą liczbę posiłków w swojej diecie pudełkowej dla osób z insulinoopornością.
Duża różnorodność posiłków zwiększa szanse na dostarczenie naszemu organizmowi większej ilości witamin i składników mineralnych potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Minimalizuje ona zatem szanse wystąpienia licznych niedoborów pokarmowych. Dodatkowo duża różnorodność naszej diety sprawia, że dieta ta nie nudzi nam się, co zdecydowanie zwiększa szanse na trzymanie się jej na co dzień,
a w konsekwencji polepszenie pracy naszej gospodarki cukrowej.
Jest to niewątpliwie jeden z najistotniejszych czynników. Nawet najlepiej zbilansowana dieta uwzględniająca wszystkie zalecenia dla osób z insulinoopornością, ale nie trafiająca jednak w nasze upodobania smakowe, może okazać się ciężka w realizacji, gdyż zwyczajnie nie będziemy czerpać przyjemności z jej stosowania. Warto zatem przed zakupem dokładnie przejrzeć menu dla diety z niskim IG w cateringu, którego oferta nas interesuje.
Poniżej prezentujemy przykładowy jadłospis dla diety niskie IG w TIM catering:
Śniadanie: Smoothie bowl z jogurtem mango, kiwi i granolą bakaliową z amarantusem
II śniadanie: Chleb na zakwasie z pastą soczewicową z curry oraz ogórkiem z czarnuszką
Obiad: Pulpety z indyka i szpinaku w sosie pietruszkowym z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty
Podwieczorek: Fit brownie z musem truskawkowym i czekoladą gorzką
Kolacja: Sałatka z zapiekanym kurczakiem, orzechami włoskimi, pomarańczą i dressingiem musztardowym
Mamy nadzieję, że teraz już wiesz, na jakie aspekty należy zwracać uwagę, wybierając catering dla insulinoopornych. Podobne posiłki możesz przygotowywać również samodzielnie w domu. Jeżeli cenisz sobie jednak wygodę i nie chcesz poświęcać swojego czasu wolnego na przygotowywanie posiłków to postaw na sprytne rozwiązanie i wypróbuj dietę niskie IG w Tim catering. Znajdziesz w niej 5 pysznych i różnorodnych posiłków bazujących na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Zobacz także