Gotowe diety

już od 51,99

  • Wybierz spośród 14 zbilansowanych diet
  • Diety ułożone przez wykwalifikowany zespół dietetyków TIM Catering
  • 5 posiłków już od 51,99 / dzień
Bestseller

Wybór Menu

już od 58,99

  • Możliwość wyboru spośród nawet 25 dań dziennie
  • Wymieniaj posiłki za darmo
  • Atrakcyjna cena już od 58,99 / dzień

Sprawdź nasze dodatki

3 przepisy na keto ciasta

06/09/2024

Agata Łabuda

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

Jesteś na diecie keto i tęsknisz za słodkościami? Na szczęście na diecie ketogenicznej nie musisz jeść tylko wytrawnych posiłków! Prawidłowo zbilansowane desery o dużej zawartości tłuszczu z dodatkiem słodzików, mogą stanowić smaczny dodatek do codziennej diety i zaspokajać apetyt na słodycze. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z ilością keto słodkości, ponieważ zazwyczaj zawierają one nieco więcej węglowodanów niż wytrawne posiłki i zjedzenie kilku kawałków keto serniczka może wpłynąć na wyjście ze stanu ketozy. Dlatego warto zachować umiar, a najlepiej byłoby monitorować ilość spożytych węglowodanów za pomocą aplikacji dietetycznych. Nie martw się, jeżeli nie masz pomysłu jak samodzielnie przygotować keto ciasta, poniżej przygotowałam dla Ciebie kilka propozycji na takie wysokotłuszczowe słodkości!

Sernik baskijski z musem malinowym i gorzką czekoladą

Sernik baskijski z musem malinowym i gorzką czekoladą

Składniki:

Sernik

  • serek śmietankowy – 750g
  • jogurt grecki – 250g
  • śmietanka 30% – 300g
  • jaja 6 szt.- 336 g
  • erytrytol – 150g
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka

Mus malinowy

  • maliny (świeże lub mrożone) – 400g
  • erytrytol- 20g

Dodatkowo

  • posiekana czekolada gorzka (min. 80% kakao) – 80g

Sposób przygotowania:

Sernik

Nastaw piekarnik na 240 C (góra-dól), Wszystkie składniki na sernik zmiksuj blenderem na niskich obrotach. Tortownicę obłóż papierem do pieczenia (spód i boki formy). Następnie ostrożnie wylej masę serową na blachę i zapiecz sernik (około 30 minut w temp 240 C). Sernik może być po wyciągnięciu z piekarnika jeszcze lekko „płynny”, po wystudzeniu powinien stężeć. Gdy sernik osiągnie temperaturę pokojową należy włożyć go do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Mus malinowy

W międzyczasie przygotować mus malinowy. Maliny zblendować z erytrytolem na mus.

Sernik podawać polany musem malinowym i posypany posiekaną gorzką czekoladą.

Keto brownie z mascarpone, migdałami i borówkami

Keto brownie z mascarpone, migdałami i borówkami

Składniki:

Brownie

  • czekolada gorzka (min. 80% kakao) – 200g
  • masło – 200g
  • jaja kurze – 6 szt.
  • erytrytol- 80g
  • proszek do pieczenia – 5g
  • mąka migdałowa – 40g
  • szczypta soli

Masa z mascarpone

  • mascarpone – 250g
  • śmietanka 30% – 200ml
  • erytrytol – 30g
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Dodatkowo

  • borówki amerykańskie – 150g
  • podprażone płatki migdałowe – 40g

Sposób przygotowania:

Brownie

Masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej, dokładnie mieszając. Pozostaw masę czekoladową do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodaj żółtka, mąkę migdałową, ekstrakt migdałowy i erytrytol.

Białka ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj ostrożnie białka do masy i wymieszaj delikatnie szpatułką. Przelej ciasto do tortownicy lub małej blaszki. Piecz ok. 25- 30 minut w 180 stopniach.

Masa mascarpone

W międzyczasie zblendować erytrytol na puder (świetnie nada się do tego elektryczny młynek do kawy lub blender z ostrzem S). Ubić zimną śmietankę mikserem, dodać mascarpone oraz puder z erytrytolu i ubijać jeszcze chwile do uzyskania kremowej masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać z masę skórkę startą z pomarańczy. Masę schować do lodówki.

Masę mascarpone wyłożyć na całkowicie ostudzone brownie i posypać borówkami oraz podprażonymi płatkami migdałów.

Owocowa galaretka z kwaśną śmietaną

Owocowa galaretka z kwaśną śmietaną

Składniki:

  • truskawki mrożone lub świeże – 200 g
  • śmietana 12% – 350 g
  • erytrytol – 50 g
  • żelatyna – 50 g
  • woda – 100 g
  • mięta do ozdoby

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w garnuszku, odstaw garnek z kuchenki i wymieszaj ją z żelatyną. Truskawki zblenduj na mus, dodaj do nich żelatynę i erytrytol i jeszcze raz wszystko zblenduj. Wymieszaj dokładnie masę truskawkową ze śmietaną i przelej masę do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do lodówki i poczekaj kilka godzin, aż galaretka stężeje. Po tym czasie możesz pokroić galaretkę w kawałki i na każdy kawałek wyłożyć listek mięty. Ten deser świetnie smakuje w upalne dni.

Dieta keto od TIM Catering

Jeżeli nie masz czasu ani ochoty samodzielnie przygotowywać keto posiłków, to z pomocą przychodzi TIM Catering! W naszej ofercie znajdziesz aż dwie diety wysokotłuszczowe – dietę ketogeniczną i dietę ketogeniczną premium. W obu dietach znajdziesz bogactwo warzyw, owoców, mięsa, jaj, nabiału oraz orzechów. Nie zapominamy również o bezcukrowych słodkościach, które znajdziesz w dietach Maxi Wybór Menu od TIM Catering!

Sprawdź szczegóły: https://timcatering.pl/diety/keto/.

Poznaj naszą ofertę