5 przepisów na deser z niskim indeksem glikemicznym 

01/06/2024

Agata Łabuda

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

Osoby borykające się z insulinoopornością lub cukrzycą stosują zazwyczaj dietę opierającą się o produkty z niskim indeksem glikemicznym. Standardowe desery czy słodycze mogą niestety wpłynąć na gwałtowne podniesienie poziomu glukozy we krwi, w związku z tym należy je w dużym stopniu ograniczać w diecie. Na szczęście istnieje wiele deserów z niskim ładunkiem glikemicznym, które można łatwo i szybko przygotować samemu w domu. Jeżeli szukasz pomysłów na pyszne i zdrowe desery, to zapraszam do lektury tego artykułu!

Sprawdź nasze diety

Jak skomponować deser z niskim indeksem glikemicznym?

Podczas tworzenia przepisu na zdrowy deser warto bazować na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nie oznacza to, że nie można wykorzystać małej ilości produktu o wysokim indeksie glikemicznym, jednak w takim wypadku należy szczególnie zadbać o prawidłowe zbilansowanie całego posiłku. Dobrze, jeżeli deserek będzie zawierał produkty bogate w białko i tłuszcze, które pozytywnie wpłyną na całościowy ładunek glikemiczny dania.

Dieta niski IG

Produkty bogate w białko, które mogą być bazą zdrowego deseru to np. twaróg, skyr, serek wiejski, jogurt naturalny, jaja, a nawet nasiona roślin strączkowych takich jak ciecierzyca czy fasola.

Produkty bogate w zdrowe tłuszcze, które świetnie sprawdzą się do przygotowania słodkości to np. wszelkie rodzaje orzechów, pestki dyni, nasiona słonecznika, nasiona chia lub awokado. Nie wolno jednak zapominać, że produkty wysokotłuszczowe w małej objętości zawierają sporo kilokalorii, więc jeżeli zmagasz się z nadwagą lub otyłością, to zwróć uwagę, aby nie przesadzić z ich ilością.

Nie należy również bać się węglowodanów, jednak do przygotowania deserków najlepiej wybierać takie o niskim lub średnim indeksie glikemicznym np. płatki owsiane, mąki pełnoziarniste, owoce jagodowe czy owoce cytrusowe.

Białko na odchudzanie

Przepisy na desery z niskim indeksem glikemicznym

Poniżej kilka przepisów na pyszne desery z niskim ładunkiem glikemicznym, które na co dzień możecie spróbować w TIM Catering! 🙂

Deserek twarogowy z herbatnikami pełnoziarnistymi, gorzką czekoladą musem truskawkowym i migdałami

Deserek twarogowy z herbatnikami czekoladowymi, musem truskawkowym i płatkami migdałów

Składniki:

  • herbatki pełnoziarniste bez cukru- 10g
  • twaróg sernikowy- 150g
  • czekolada gorzka- 10g
  • erytrytol- 15g
  • truskawki-100g
  • podprażone migdały w płatkach- 10g

Sposób przygotowania:

Herbatniki kruszymy i wykładamy na dno słoiczka/pucharku/miseczki. Twaróg mieszamy z połową erytrytolu i posiekaną czekoladą. Wykładamy na herbatniki. Truskawki blendujemy z pozostałym erytrytolem. Mus truskawkowy wlewamy na masę serową. Na górę wykładamy podprażone migdały w płatkach.

Smoothie bowl ze skyrem mango, kiwi i musli z amarantusem

Smoothie bowl ze skyrem, kiwi i granolą bakaliową z amarantusem

Składniki:

  • skyr naturalny- 100g
  • mango- 60g
  • erytrytol- 10g
  • kiwi- 1 szt.
  • płatki owsiane- 30g
  • amarantus ekspandowany-5g
  • pestki dyni-5g
  • orzechy ziemne-5g
  • nasiona słonecznika-5g

Sposób przygotowania:

Mango zblendować na mus i wymieszać ze skyrem i erytrytolem. Kiwi obrać i pokroić na małe kawałki. Resztę składników wymieszać ze sobą w miseczce. Na głęboki talerz wyłożyć skyr mango, musli i kiwi.

Gofry pełnoziarniste z twarożkiem czekoladowym i wiśniami

Gofry pełnoziarniste z twarożkiem czekoladowym i wiśniami

Składniki:

Gofry

  • jaja kurze- 1 szt.
  • erytrytol-10g
  • mleko krowie- 60g
  • mąka pełnoziarnista-50g
  • proszek do pieczenia- 0.5 łyżeczki
  • olej rzepakowy- do posmarowania gofrownicy

Twarożek

  • twaróg sernikowy- 80g
  • kakao-5g
  • erytrytol-7g
  • czekolada gorzka posiekana- 5g

Wiśnie

  • wiśnie świeże lub mrożone-50g
  • erytrytol- 7g

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na gofry dokładnie wymieszać trzepaczką. Gofrownice dobrze nagrzać, posmarować olejem i zapiekać gofry do uzyskania złotego koloru.

Wszystkie składniki twarożku dokładnie wymieszać.

Wiśnie pozbaw pestek i podgotuj w garnuszku z erytrytolem.

Fit sernik jagodowy

fit sernik jagodowy na owsiano-daktylowym spodzie

Składniki:

  • twaróg sernikowy- 1kg
  • mleko krowie-150g
  • śmietanka 30%-150g
  • jagody (świeże lub mrożone)-100g
  • erytrytol- 70g
  • żelatyna-30g

 

Sposób przygotowania:

Jagody podgrzać w garnku razem z erytrytolem do czasu jego rozpuszczenia i zblendować całość na mus. Wystudzić. Twaróg dokładnie wymieszać ze śmietanką i musem jagodowym.

Mleko zagotować w garnku, odstawić z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Stopniowo dodawać do garnka po łyżce masy serowej i dokładnie wymieszać. Gdy dodamy już ok. 5 łyżek masy można wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Masę serową należy wylać na małą blaszkę lub keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Galaretka jogurtowa z płatkami migdałów

Galaretka jogurtowa z płatkami migdałów

Składniki:

  •  Truskawki mrożone lub świeże – 200 g
  •  Jogurt naturalny – 350 g
  •  Erytrytol – 50 g
  •  Żelatyna – 50 g
  •  Woda – 100 g

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę i wymieszać ją z żelatyną. Truskawki zblendować na mus z erytrytolem i żelatyną. Dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Masę jogurtową należy wlać do salaterek lub miseczek. Galaretki włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc.