Białko roślinne- które warzywa są bogate w białko?

31/08/2024

Dietetyk kliniczny

Białko jest bardzo ważnym makroelementem, niezbędnym w każdej diecie. Odpowiada ono za regenerację komórek i stanowi główny materiał budulcowy większości organów oraz mięśni. Zbyt mała ilość białka w diecie może prowadzić do obniżenia odporności, co przekłada się na liczne infekcje i choroby. Z tego też powodu nawet diety ukierunkowane na wykluczenie z jadłospisu produktów odzwierzęcych powinny zostać ułożone w sposób, który dostarczy organizmowi odpowiednią ilość białka. Z tego też powodu istotna jest wiedza, które warzywa bogate w białko powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie.

Czemu warzywa bogate w białko są tak istotne w dietach wegańskich?

Diety oparte na eliminacji mięsa i produktów odzwierzęcych nie są łatwe w bilansowaniu wartości odżywczych. Wynika to z faktu, że głównym źródłem białka w innych dietach są mięso i nabiał. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ponieważ pełni wiele istotnych funkcji:

  • Odpowiada za transportowanie w organizmie hormonów, witamin i minerałów,
  • Wspomaga procesy metaboliczne,
  • Jest niezbędne w procesie budowy i naprawy tkanek, między innymi mięśni i narządów wewnętrznych,
  • Wykorzystywane jest przy produkcji przeciwciał, więc odpowiadają pośrednio za wspomaganie układu odpornościowego,
  • Kontroluje apetyt poprzez wywoływanie uczucia sytości.

Osoby rezygnujące ze spożywania mięsa i produktów zwierzęcych powinny przede wszystkim postawić na warzywa bogate w białko. Powinny one znaleźć się w jadłospisie każdego dnia.

Czy warzywa bogate w białko mogą wspomagać proces odchudzania?

Każda dieta odchudzająca opiera się przede wszystkim na deficycie kalorycznym. Sprawia on, że wiele osób odczuwa głód między posiłkami, dlatego też szczególnie istotne jest zadbanie o to, by posiłki nawet przy mniejszej kaloryczności były syte. Odpowiada za to najczęściej zwiększona ilość białka, ponieważ wpływa ono bezpośrednio na ich sytość. Z tego też powodu w przypadku odchudzania się osób, które rezygnują ze spożywania mięsa i produktów zwierzęcych, warzywa bogate w białko mogą znacząco ułatwić odchudzanie. Dodatkową zaletą białka przy odchudzaniu jest możliwość budowania mięśni, przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej.

Warzywa bogate w białko mogą ułatwiać proces odchudzania.

Które warzywa są bogate w białko?

Chcąc zapewnić organizmowi odpowiednią ilość białka, niezbędnego do prawidłowej regeneracji oraz utrzymania odporności, niezbędna jest znajomość jego najlepszych źródeł. W przypadku osób stosujących dietę wegańską, wybór jest ograniczony. Wybierać trzeba warzywa bogate w białko, z uwzględnieniem wszystkich egzogennych aminokwasów. Warto postawić na produkty takie jak:

  • Czerwona, zielona i żółta soczewica,
  • Ciecierzyca,
  • Szpinak,
  • Kalafior,
  • Zielony groszek,
  • Zielona fasolka,
  • Brokuły,
  • Bób,
  • Soja,
  • Jarmuż.

Istotne jest, by w diecie znalazły się warzywa z różnych grup i łączyć ziarna, z warzywami zielonymi i strączkowymi. W ten sposób organizm otrzyma każdego dnia komplet niezbędnych aminokwasów, podobnie jak ma to miejsce przy spożywaniu mięsa i nabiału.

Warzywa strączkowe są szczególnie bogate w białko.

Jakie zalety posiadają warzywa bogate w białko?

Niewątpliwą zaletą pozyskiwania pełnowartościowego białka z warzyw, jest duże zróżnicowanie potraw, które można z ich wykorzystaniem przygotować. Warzywa bogate w białko łączyć można na wiele sposobów, by wykorzystać ich wszystkie walory smakowe. Wykorzystuje to każdy catering dietetyczny, przez co dostępne w nich jadłospisy są bardzo zróżnicowane i mogą się opierać na inspiracjach pochodzących z różnych zakątków świata. Wegańska dieta pudełkowa uchodzi za rozwiązanie bardzo różnorodne i oferujące wiele unikalnych smaków. Dodatkowym atutem, jaki posiadają warzywa bogate w białko, jest również duża zawartość witamin i minerałów, które również są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czy tylko diety wegańskie powinny zawierać warzywa bogate w białko?

Nie tylko osoby, które zrezygnowały z jedzenia mięsa i produktów zwierzęcych, powinny w swojej diecie uwzględniać warzywa bogate w białko. Powinny się one znaleźć również w dietach zawierających mięso i nabiał, ponieważ dostarczają organizmowi dużych ilości witamin i minerałów. Docenią to z pewnością osoby, które swój styl życia uzupełniają intensywną aktywnością fizyczną, ponieważ ich zapotrzebowanie na mikroelementy jest zdecydowanie większe.