© Wszystkie prawa zastrzeżone – 2025 – TIM Catering
Gotowe diety
już od 53,99 zł
Wybór Menu
już od 62,99 zł
Sprawdź nasze dodatki
Znasz to uczucie, kiedy wracasz do domu po męczącym i długim dniu, a w powietrzu unosi się zapach jednego z twoich ulubionych dań? Każdy z nas ma takie potrawy, które poprawiają nastrój i przywołują miłe wspomnienia. Pojęcie comfort food stało się popularne w ostatnich latach, szczególnie w okresach, gdy stres i niepewność doskwierają nam bardziej niż zwykle. W dalszej części artykułu dowiesz się, czym jest comfort food, czy może się pojawiać w Twojej diecie oraz poznasz przepisy na pyszne dania.
Spis treści
Termin comfort food odnosi się do produktów spożywczych, a także dań, których spożycie zapewnia pocieszenie lub poczucie dobrego samopoczucia. Comfort food to jedzenie, które kojarzy się z przyjemnością, bezpieczeństwem i domowym ciepłem. To często potrawy, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa – proste, tradycyjne, ale bogate w smaki i emocje. Posiłki, które dla niektórych stanowią comfort food, dla innych mogą nie mieć takiego znaczenia.
Comfort food to coś więcej niż jedzenie – to emocje, a także wspomnienia. Warto jednak zastanowić się jaki rodzaj żywności stanowi nasze comfort food. Często są to potrawy wysokokaloryczne, bogate w tłuszcze i cukry proste. Najważniejsza jest tutaj równowaga. Tego typu potrawy mogą pojawiać się sporadycznie w naszej diecie, jeśli spożywa się je z umiarem. Alternatywą jest również przygotowanie comfort food w zdrowszej wersji. Dobrze może się sprawdzić tutaj zasada 80/20. W takim wypadku 80% tego co spożywamy, stanowią posiłki bogate w warzywa, owoce, pełnowartościowe białko oraz zdrowe tłuszcze. 20% to przestrzeń na potrawy, które poprawiają humor i stanowią nasze comfort food.
Szczególnie zimą, kiedy szukamy sposobów na rozgrzanie i poprawę nastroju, comfort food może poprawić nasze samopoczucie a odpowiednio dobrane składniki, mogą wpłynąć pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Zimowe comfort food bazuje na składnikach, które rozgrzewają, sycą i odżywiają. Warto włączać do posiłków przyprawy takie jak imbir, cynamon, kardamon, kurkuma, pieprz, chilli itp. Poprawią one nie tylko smak, ale także wspierają nasz układ odpornościowy i działają rozgrzewająco. Warto dodać do dań także łatwo dostępne zimą owoce takie jak jabłka czy śliwki, a także suszone owoce bogate w błonnik pokarmowy. Dobrze sprawdzą się również warzywa takie jak dynia czy marchew, które mogą stanowić element dań zarówno słonych, jak i słodkich.
Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na zimowe potrawy, które być może staną się również Twoim comfort food.
Składniki:
250 g krojonych pomidorów z puszki
1 banan (120g)
110g oleju rzepakowego
100 g cukru
260g mąki pszennej
1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej
1 łyżka kakao – 10g
1 łyżeczka sody – 5g
½ łyżeczki proszku do pieczenia – 1.5 g
powidła do przełożenia (150g)
roztopiona czekolada 50g
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję. W dużej misce za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać.. Ciasto w konsystencji powinno być gęste. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.
Kiedy ciasto ostygnie, należy przekroić je na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą.
Krojone pomidory nie mogą być zamienione na przecier, passatę ani koncentrat. Jeśli szukasz gotowych rozwiązań, ten pierniczkowy koktajl możesz zamówić w diecie Tim catering i cieszyć się rozgrzewającym napojem każdego dnia.
Składniki:
makaron penne 80g
pestki dyni 10g
dynia 300g
cebula 50g
śmietanka 30% 50g
ser camembert 50g
olej rzepakowy 10g
czosnek 10g (2 ząbki)
natka pietruszki 5g
szczypta pieprzu, płatków chilli, papryki słodkiej mielonej, papryki słodkiej wędzonej oraz soli
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie dodaj dynię (upieczoną wcześniej), śmietankę, ser oraz przyprawy. Zblenduj składniki na gładki sos. Powinien być on lekko pikantny oraz gęsty. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem. Posyp pestkami dyni oraz natką pietruszki.
Składniki:
mleko spożywcze 200g
banan 60g
herbatniki pełnoziarniste 10g
kakao 5g
szczypta cynamonu i przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie razem zblendować.
Jeśli szukasz gotowych rozwiązań, ten pierniczkowy koktajl możesz zamówić w diecie Tim catering i cieszyć się rozgrzewającym napojem każdego dnia.
1. Spence C., 2017, Comfort food: A review., International Journal of Gastronomy and Food Science, 9, 105-109.
2. Dallman M., Pecoraro N., Fleur S. 2005. Chronic stress and comfort foods: self-medication and abdominal obesity. Brain, Behavior, and Immunity, 19, 4, 275-280.
Zobacz także