Zespół TIM to zgrana grupa profesjonalistów od lat przygotowujących razem posiłki dopasowane do Waszych potrzeb.
Gotowe diety
już od 53,99 zł
Wybór Menu
już od 61,99 zł
Sprawdź nasze dodatki
Znasz to uczucie, kiedy wracasz do domu po męczącym i długim dniu, a w powietrzu unosi się zapach jednego z twoich ulubionych dań? Każdy z nas ma takie potrawy, które poprawiają nastrój i przywołują miłe wspomnienia. Pojęcie comfort food stało się popularne w ostatnich latach, szczególnie w okresach, gdy stres i niepewność doskwierają nam bardziej niż zwykle. W dalszej części artykułu dowiesz się, czym jest comfort food, czy może się pojawiać w Twojej diecie oraz poznasz przepisy na pyszne dania.
Spis treści
Termin comfort food odnosi się do produktów spożywczych, a także dań, których spożycie zapewnia pocieszenie lub poczucie dobrego samopoczucia. Comfort food to jedzenie, które kojarzy się z przyjemnością, bezpieczeństwem i domowym ciepłem. To często potrawy, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa – proste, tradycyjne, ale bogate w smaki i emocje. Posiłki, które dla niektórych stanowią comfort food, dla innych mogą nie mieć takiego znaczenia.
Comfort food to coś więcej niż jedzenie – to emocje, a także wspomnienia. Warto jednak zastanowić się jaki rodzaj żywności stanowi nasze comfort food. Często są to potrawy wysokokaloryczne, bogate w tłuszcze i cukry proste. Najważniejsza jest tutaj równowaga. Tego typu potrawy mogą pojawiać się sporadycznie w naszej diecie, jeśli spożywa się je z umiarem. Alternatywą jest również przygotowanie comfort food w zdrowszej wersji. Dobrze może się sprawdzić tutaj zasada 80/20. W takim wypadku 80% tego co spożywamy, stanowią posiłki bogate w warzywa, owoce, pełnowartościowe białko oraz zdrowe tłuszcze. 20% to przestrzeń na potrawy, które poprawiają humor i stanowią nasze comfort food.
Szczególnie zimą, kiedy szukamy sposobów na rozgrzanie i poprawę nastroju, comfort food może poprawić nasze samopoczucie a odpowiednio dobrane składniki, mogą wpłynąć pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Zimowe comfort food bazuje na składnikach, które rozgrzewają, sycą i odżywiają. Warto włączać do posiłków przyprawy takie jak imbir, cynamon, kardamon, kurkuma, pieprz, chilli itp. Poprawią one nie tylko smak, ale także wspierają nasz układ odpornościowy i działają rozgrzewająco. Warto dodać do dań także łatwo dostępne zimą owoce takie jak jabłka czy śliwki, a także suszone owoce bogate w błonnik pokarmowy. Dobrze sprawdzą się również warzywa takie jak dynia czy marchew, które mogą stanowić element dań zarówno słonych, jak i słodkich.
Poniżej znajdziesz kilka inspiracji na zimowe potrawy, które być może staną się również Twoim comfort food.
Składniki:
250 g krojonych pomidorów z puszki
1 banan (120g)
110g oleju rzepakowego
100 g cukru
260g mąki pszennej
1 ½ łyżki przyprawy piernikowej, najlepiej domowej
1 łyżka kakao – 10g
1 łyżeczka sody – 5g
½ łyżeczki proszku do pieczenia – 1.5 g
powidła do przełożenia (150g)
roztopiona czekolada 50g
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W wysokim naczyniu blendera zmiksować pomidory, banana, olej oraz cukier na gładką, gęstą emulsję. W dużej misce za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszać suche składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać.. Ciasto w konsystencji powinno być gęste. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 45 – 50 minut na złoty kolor.
Kiedy ciasto ostygnie, należy przekroić je na pół i posmarować powidłami śliwkowymi, a opcjonalnie wierzch polać czekoladą.
Krojone pomidory nie mogą być zamienione na przecier, passatę ani koncentrat. Jeśli szukasz gotowych rozwiązań, ten pierniczkowy koktajl możesz zamówić w diecie Tim catering i cieszyć się rozgrzewającym napojem każdego dnia.
Składniki:
makaron penne 80g
pestki dyni 10g
dynia 300g
cebula 50g
śmietanka 30% 50g
ser camembert 50g
olej rzepakowy 10g
czosnek 10g (2 ząbki)
natka pietruszki 5g
szczypta pieprzu, płatków chilli, papryki słodkiej mielonej, papryki słodkiej wędzonej oraz soli
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę i czosnek podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju. Następnie dodaj dynię (upieczoną wcześniej), śmietankę, ser oraz przyprawy. Zblenduj składniki na gładki sos. Powinien być on lekko pikantny oraz gęsty. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem. Posyp pestkami dyni oraz natką pietruszki.
Składniki:
mleko spożywcze 200g
banan 60g
herbatniki pełnoziarniste 10g
kakao 5g
szczypta cynamonu i przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie razem zblendować.
Jeśli szukasz gotowych rozwiązań, ten pierniczkowy koktajl możesz zamówić w diecie Tim catering i cieszyć się rozgrzewającym napojem każdego dnia.
1. Spence C., 2017, Comfort food: A review., International Journal of Gastronomy and Food Science, 9, 105-109.
2. Dallman M., Pecoraro N., Fleur S. 2005. Chronic stress and comfort foods: self-medication and abdominal obesity. Brain, Behavior, and Immunity, 19, 4, 275-280.
Zobacz także