Dieta sirtuinowa – na czym polega?

08/05/2022

Dieta sirtuinowa, dieta SIRT czy dieta polecana przez znaną brytyjską piosenkarkę Adele – to wszystko synonimy i nazwa tego samego sposobu żywienia. Choć samo określenie „żywność sirtuinowa” może nie być zbyt popularne, z pewnością większość z nas słyszała o niesamowitej metamorfozie Adele, która w krótkim czasie schudła 45 kilogramów, tryskając przy tym energią i wyglądając niemalże kwitnąco. Zdaniem samej piosenkarki dieta stiruinowa była stosunkowo łatwa do przestrzegania, dzięki prostym zasadom i braku znacznego ograniczania bilansu kalorycznego. Efekty diety można było zobaczyć dosyć szybko, a cała metamorfoza artystki była szeroko opisywana w mediach na całym świecie.

O co chodzi w tym całym SIRT?

Sirtuinowa dieta została wymyślona przez brytyjskich badawczy Aidana Goggins’a i Glena Mattena, którzy napisali książkę pod tytułem „The Sirtfood diet”. Założenie diety sirtuinowej jest takie, że skupiamy się na produktach, które włączamy do codziennego jadłospisu, zamiast na tych, które musimy z niego natychmiast wyrzucić. Dołączamy drogocenne polifenole roślinne, umożliwiające aktywację białek. To wystarczy do zrealizowania naszych celów, jeśli jednak chcemy schudnąć jeszcze szybciej – obniżenie dziennej podaży kalorii przyspieszy rezultaty. Najczęściej większość z pacjentów decyduje się na tę rozszerzoną wersję i poza skupieniem się na produktach sirtuinowych bacznie obserwuje swój dzienny bilans kaloryczny.

Zanim przejdziemy do takiej diety warto sprawdzić jakie jest nasze dzienne zapotrzebowanie energetyczne oraz wskaźnik BMI. Dzięki tym wartościom będziemy wiedzieli jaki deficyt należy ustalić, aby na wadze pojawiły się odpowiednie efekty. Do wyliczenia wszystkich tych wskaźników możemy użyć ogólnodostępnych w sieci kalkulatorów, które biorą pod uwagę nasz wiek, płeć oraz poziom aktywności fizycznej.

Czym są sirtuiny?

Sirtuiny to grupa wielozadaniowych białek enzymatycznych, które posiadają możliwość wyciszania genów odpowiedzialnych za starzenie organizmu, przy jednoczesnym aktywowaniu tych genów, które wspierają długowieczność. Brzmi jak dieta cud, prawda? Udowodniono jednak, że obecne w niektórych produktach sirtuiny opóźniają procesy starzenia oraz motywują procesy naprawcze organizmu. Dodatkowo zauważa się ich udział w procesie apoptozy i kontrolowaniu gospodarki tłuszczowej oraz węglowodanowej.

Dieta sirtuinowa – produkty, menu, posiłki, dania sirtuinowe

Skoro już wiemy co to jest dieta sirtuinowa, warto zastanowić się co powinniśmy na niej jeść. Do SIRT-foods, czyli składników bogatych w sirtuiny należą z pewnością:

  • Warzywa sirtuinowe: jarmuż, pietruszka, cebula, seler naciowy, papryka, oliwki, natka pietruszki, rukola, kapary, fasolka, bób, brokuły, szalotka, karczochy, koperek, szczypiorek, żółta cykoria, szparagi;
  • Owoce – truskawki, czerwone winogrono, jabłka, śliwki, czerwone i czarne porzeczki, jeżyny, maliny, żurawina i suszone daktyle;
  • Ryby morskie – będące nieocenionym źródłem kwasów omega-3;
  • Chude mięso drobiowe, cielęce;
  • Soja;
  • Jajka;
  • Nasiona i orzechy: chia, słonecznik, orzechy pekan, orzechy włoskie;
  • Napoje: zielona herbata, matcha, kakao, kawa, czerwone wino wytrawne, mięta, szałwia;
  • Zboża: komosa ryżowa, gryka, mąka razowa;
  • A ponadto – gorzka czekolada z zawartością kakao minimum 85%, przyprawy takie jak oregano, kurkuma i lubczyk.

Mając do wyboru tak wiele sirtuinowych produktów, wcale nie jest ciężko skomponować posiłki, a przede wszystkim sirtuinowy sok albo sirtuinowe koktajle.

Pierwszym przykładem takiego zbeldnowanego soku mogą być takie przepisy sirtuinowe:

  • Sok składający się z zielonego ogórka, jabłka, selera naciowego, cytryny i natki pietruszki. Całość wyciskamy w sokowirówce lub rozdrabniamy za pomocą miksera. Aby przyswajalność dobroczynnych składników była jeszcze lepsza – warto dodać kilka kropli oliwy z oliwek.
  • Koktajl z banana i masła orzechowego polubi chyba każdy. Warto do niego dodać również sok z limonki dla przełamania smaku oraz kakao, dla podkręcenia aromatu.
  • Sok z selera naciowego, szpinaku, pietruszki i cytryny.
  • Koktajl na bazie banana, cynamonu oraz matchy.

Dieta sirtuinowa – zasady

dieta sirtuinowa powinna zostać podzielona na dwa podstawowe etapy:

  • Pierwszy etap to picie soków i koktajli oraz znaczne ograniczenie posiłków stałych do jednego dziennie. Przez ten czas nie możemy przekroczyć dziennego bilansu kalorycznego powyżej 1000 kilokalorii. Według założeń twórców diety pierwsze trzy dni powinny być oparte na schemacie: trzy soki dziennie oraz jeden posiłek stały.
  • Drugi etap to kolejne cztery dni, podczas których zwiększamy liczbę posiłków stałych do dwóch i również do dwóch zmniejszamy liczbę soków/koktajli. W tym przypadku maksymalna dzienna liczba dozwolonych kalorii to 1500.
  • Kolejny etap, po kluczowych siedmiu dniach, ma już zupełnie inne założenia. Zostajemy przy wypijaniu jednego sirtuinowego soku dziennie i spożywania trzech posiłków stałych oraz ewentualne dodanie dwóch małych przekąsek, jeśli jest to niezbędne. Ten etap trwa od ósmego do dwudziestego pierwszego dnia diety.
  • Ostatnią fazą koncepcji sirtuinowej jest po prostu żywienie się według potrzeb organizmu, bez kontrolowania liczby kalorii, przy jednoczesnym wypijaniu jednego soku sirtuinowego dziennie. Posiłki muszą pozostać sirtuinowe, a więc powinny opierać się na wymienionych wcześniej dozwolonych produktach.

Na czym tak naprawdę polega dieta sirtuinowa? Fakty i opinie

Dieta sirtuinowa pojawiła się w mediach, głównie za sprawą Adele i innych celebrytów, którzy zaczeli promować produkty i przepisy sirtuinowe. Stała się po prostu modnym sposobem na zrzucenie nadprogramowych kilogramów w krótkim czasie. Czy dieta sirtuinowa jest jednak zdrowym sposobem na pożegnanie się ze zbędnym balastem? Zdania dietetyków są podzielone. Dieta sirtuinowa faktycznie daje szybkie efekty, a lista produktów promowanych przy jej okazji to zdrowe składniki. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to dieta wykluczająca, a na samym początku także wyniszczająca. Tysiąc kilokalorii dziennie to dla dorosłego człowieka głodówka, zwłaszcza jeśli w głównej mierze opiera się na sokach czy koktajlach, które są w bardzo szybki sposób trawione w naszym organizmie. Komuś, kto do tej pory spożywał często produkty o znacznie większej podaży kalorycznej niż ta zalecana (powiedzmy około 2500 kilokalorii), przejście na dietę głodową, w której podstawą jest sok sirtuinowy będzie po prostu bardzo trudne, a wręcz niewykonalne. Dużo lepszym pomysłem byłoby zaopatrzenie się w produkty sirtuinowe, w tym soki sirtuinowe i włączanie ich stopniowe do diety przy jednoczesnej delikatnej redukcji kalorycznej. Nie dążymy tutaj do deficytu kalorycznego, a raczej do zaprzestania spożywania nadwyżek w postaci słodyczy, słonych przekąsek, fast-foodów czy innej silnie przetworzonej żywności. Do wszystkiego warto dodać spokojną lub umiarkowaną aktywność fizyczną, żeby przyzwyczaić ciało do nowych, lepszych nawyków żywieniowych i zdrowszego stylu życia.

Warto tu wspomnieć, że catering dietetyczny lub dieta pudełkowa mogą być dobrym początkiem w kształtowaniu nowych zasad, sprzyjających naszemu zdrowiu.

Dieta sirtuinowa pod kontrolą lekarza

Cała koncepcja tej diety, przepisy sirtuinowe oraz wyznaczone produkty mogą być ciekawym eksperymentem, jeśli podejmiemy się go pod ścisłą kontrolą lekarza. Taką przygodę powinniśmy rozpocząć od przeprowadzenia pakietu badań – ogólnej morfologii, prób wątrobowych, parametrów tarczycowych, OB i CRP, badania moczu i kału, a także poziomu podstawowych witamin. Jeżeli nasze wyniki będą bez zarzutu, a lekarz nie stwierdzi żadnych niedoborów ani nieprawidłowości – potraktujmy jedzenie sirtuinowe jako sposób na krótkotrwały detoks organizmu. Lekarz z pewnością, krok po kroku wyjaśni nam jak rozsądnie i z głową korzystać z tego rodzaju diety, by sobie nie zaszkodzić. Każdy organizm jest inny, ma różne potrzeby i w odmienny sposób reaguje na różnego rodzaju eksperymenty żywieniowe. Podążanie ślepo za trendami w modzie – czy to żywnościowej czy fitnesowej – nie do końca się sprawdza. Warto pamiętać, że każda dieta wykluczająca wszystko poza żywnością silnie przetworzoną jest dietą ryzykowną, mogącą przynieść więcej szkód niż pożytku.