Chleb na diecie odchudzającej – czy można jeść chleb podczas odchudzania?

09/09/2024

Natalia Morawska

dietetyczka kliniczna z TIM Catering

W diecie Polaków pieczywo stanowi podstawę żywienia już od najmłodszych lat. Jest ono spożywane w formie kanapek, ale również jako dodatek do innych dań np. zup, gulaszy czy bigosu. W wielu popularnych dietach redukcyjnych często zaleca się wykluczenie chleba, ale czy jest to zawsze słuszne podejście? A może warto wzbogacić swoją dietę redukcyjną w ten składnik? Tego wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu!

Czy na diecie można jeść chleb?

Tak! Jeżeli tylko nasz stan zdrowia oraz sposób żywienia, pozwala na to, by w naszej diecie znajdował się chleb, to jak najbardziej może on stanowić jej element. Pieczywo samo w sobie nie jest „magicznym elementem” powodującym wzrost masy ciała w czasie stosowania diety redukcyjnej. Jest to składnik, tak jak każdy inny, który jedynie spożywany w nadmiarze, może przyczyniać się do wzrostu naszej masy ciała. Należy pamiętać, że chleb oraz inne rodzaje pieczywa mogą jak najbardziej stanowić część naszej diety redukcyjnej, o ile będzie ona dobrze zbilansowana pod kątem kalorii oraz makroskładników i mikroskładników, a spożywane pieczywo będzie posiadać odpowiedni skład.

Dla osób, które chcą schudnąć, kluczowe jest dopasowanie diety do indywidualnych potrzeb organizmu. W ofercie TIM Catering znajdziesz szeroki wybór diet redukcyjnych, w tym nową dietę Slim, która zapewnia efektywną i zdrową utratę wagi. Dieta Slim oferuje zbilansowane posiłki o obniżonej kaloryczności, które pomagają kontrolować ilość spożywanych kalorii bez rezygnacji z ulubionych składników, w tym pieczywa.

Istnieją jednak pewne grupy osób, u których unikanie klasycznego rodzaju pieczywa może przynieść pewne korzyści. Nie chodzi tu jednak o potencjalny wpływ na ułatwienie procesu odchudzania, a o korzyści zdrowotne u tych osób. Wśród grup, u których należy ograniczyć lub całkowicie wykluczyć klasyczne pieczywo wyróżnić można m.in.:

  • Osoby chorujące na celiakię – osoby te nie mogą spożywać klasycznego pieczywa, gdyż w ich diecie należy całkowicie wykluczyć zboża glutenowe takie jak pszenica, jęczmień, żyto oraz owies (ze względu na jego możliwe zanieczyszczenie glutenem). By całkowicie nie rezygnować ze spożycia pieczywa, osoby te mogą włączyć do swojej diety bezglutenowe pieczywo wypiekane na bazie mąk bezglutenowych takich jak np. mąka kukurydziana czy ryżowa.
  • Osoby stosujące dietę ketogeniczną – osoby na tej diecie w bardzo dużym stopniu ograniczają podaż węglowodanów na rzecz tłuszczów. Ze względu na powyższy fakt nie spożywają one klasycznego pieczywa, które jest głównie źródłem węglowodanów w naszej diecie. Zamiast klasycznego pieczywa, osoby na diecie ketogenicznej mogą wzbogacić swoją dietę w pieczywo na bazie np. mąki migdałowej, czy nasion lnu.
  • Osoby z chorobą Hashimoto – osoby z zaburzeniami pracy tarczycy powinny rozważyć ograniczenie spożycia zbóż glutenowych, takich jak pszenica, orkisz, żyto i jęczmień, ponieważ mogą one niekorzystnie oddziaływać na pracę układu immunologicznego, co z kolei może nasilać objawy choroby. Zmniejszenie ilości glutenu w diecie może pomóc w utrzymaniu lepszej równowagi hormonalnej i wspomóc leczenie Hashimoto. Dobrze zbilansowana dieta, która uwzględnia te ograniczenia, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Warto skonsultować się ze specjalistą w celu dopasowania odpowiedniego planu żywieniowego dostosowanego do indywidualnych potrzeb osób z tą dolegliwością.

Czy można jeść chleb, będąc na diecie odchudzającej? Dowiedz się, jakie rodzaje pieczywa wybierać oraz jak wprowadzać chleb do diety bez ryzyka zwiększenia wagi.

Jaki chleb na diecie?

W poniższych akapitach skupimy się na tym, jaki chleb wybierać, a jakiego chleba unikać w naszej diecie, by cieszyć się dobrym zdrowiem.

Polecane chleby na diecie

Wybierając pieczywo w swojej diecie, warto zaznajomić się przede wszystkim z jego składem. Generalnie, w obiegowej opinii uważa się, że im krótszy skład pieczywa tym jest ono lepsze. W tym twierdzeniu jest dużo prawdy. Podstawowy skład pieczywa to mąka, woda, sól oraz drożdże lub zakwas. Każdy kolejny składnik jest zatem składnikiem dodatkowym, który często (chociaż warto podkreślić, że nie zawsze) jest zbędnym dodatkiem.

Wybierając pieczywo, warto również zwrócić uwagę na to, z jakiej mąki jest ono przygotowywane. Im wyższy typ mąki, tym większą zawartością tzw. popiołu, czyli składników mineralnych. Korzystniej jest zatem wybierać pieczywo z mąki o wyższym typie, gdyż zawiera ono więcej składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Pamiętajmy jednak, że ciemne pełnoziarniste pieczywo powstałe z mąki o wysokim typie nie zawsze będzie najlepszym wyborem dla wszystkich osób. Istnieją pewne jednostki chorobowe, które wymagają stosowania diety lekkostrawnej. U tych osób więcej potencjalnych korzyści może przynieść stosowanie pieczywa białego. Warto zawsze przedyskutować tę kwestię ze specjalistą, który na podstawie bieżącego stanu zdrowia będzie mógł doradzić nam w tej kwestii.

Niewskazane chleby na diecie

Niewątpliwie w zdrowej diecie warto ograniczyć pieczywo białe z rafinowanej mąki oraz wyroby cukiernicze. Ze względu na proces oczyszczenia mąki, jest ono pozbawione większości błonnika pokarmowego oraz wielu cennych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo produkty te charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie niekorzystnie wpływać na naszą gospodarkę węglowodanową. Warto także zaznaczyć, że produkty te ze względu na małą zawartość białka i błonnika pokarmowego cechują się niską sytością poposiłkową, co może wpłynąć na zjadanie przez nas większych ilości kalorii, niż wynosi nasze zapotrzebowanie kaloryczne.

Podsumowanie

Zatem jak widzisz, pieczywo może stanowić element zdrowej diety, w tym także diety redukcyjnej. Ważne jest jednak, by wybierać odpowiedni typ pieczywa, zgodnie z naszymi wymaganiami zdrowotnymi i dietetycznymi oraz by odpowiednio dopasować jego spożycie do naszego zapotrzebowanie energetycznego.